Nieuwe Nederlandse halfnaaktslak: Daudebardia rufa

Gestart door Rob Koelman, november 25, 2020, 14:05:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Nieuwe Nederlandse halfnaaktslak

Nederland is een nieuwe landslak rijker. Het betreft een semi-naaktslak met het uiterlijk van een naaktslak, maar met ook nog een klein slakkenhuisje waarin het dier bij lange na niet meer past. Deze bijzondere vleeseter werd op 11 november 2020 geheel onverwacht gevonden in Zuid-Limburg. Experts zijn enthousiast.

Nog maar net twee weken geleden werd geheel onverwacht een wat vreemd uitziende landslak ontdekt in het dal van de Eyserbeek in Zuid-Limburg. Het dier kroop op ooghoogte op een vochtig muurtje naast een spoortunneltje. Het ging hier om een blauwgrijze slak van een soort die nog nooit eerder in ons land is aangetroffen. Uiterlijk lijkt het dier op een naaktslak, maar het draagt achteraan op de staart een piepklein, helmvormig slakkenhuisje met zich mee - als een soort rugzakje. Dat de vondst gedaan werd langs een stromend beekje bleek toepasselijk; na melding op een forum reageerden experts en liefhebbers zeer enthousiast en kwam alles in een stroomversnelling. Nog geen week later werd door Limburgse malacologen een excursie georganiseerd, waarbij ter plaatse meerdere dieren en lege huisjes werden aangetoond. Nederland is hiermee weer een bijzondere naaktslak rijker.

Vrijwel meteen na plaatsing op het forum kwamen er al reacties en een dag later was er een bevestigde determinatie. Het gaat hier om de soort Daudebardia rufa (Draparnaud, 1805), een deels onderaards levende roofslak. Hij is bekend uit berggebieden in een deel van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en uit andere landen verder oostwaarts in Midden-Europa. Eigenlijk werd de soort niet in Zuid-Limburg verwacht. De dichtst bij Nederland gelegen vindplaats ligt bij Aken, hemelsbreed hooguit 25 kilometer verwijderd van de Limburgse vindplaats. Uit Belgiƫ is D. rufa niet bekend, al is de nauw verwante Daudebardia brevipes recent wel in een verwarmde kas in Gent gevonden. In Engeland is de soort in 2016 voor het eerst aangetroffen. Hoe de soort in Zuid-Limburg terecht is gekomen, blijft gissen. De locatie ligt buiten het bekende verspreidingsgebied, al is dat ook weer niet overdreven ver weg. Niet geheel uitgesloten is dat bij de aanleg van het talud voor het Miljoenenlijntje en langs nabije waterlopen natuurstenen zijn gebruikt die uit het buitenland zijn aangevoerd. Slakken of eieren zouden met de daarmee aangevoerde grond meegekomen kunnen zijn.


Hele artikel lezen: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26970&utm

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Jacob Molenaar

Groeten van Jacob Molenaar.
Levenslijst vogels 442 soorten, totaal 5000 soorten.

To be at the right moment, at the right place, with the right gear, or not to be, that is the question. B)