Twijfelachtige vetjes

Gestart door Jelle Wissink, november 23, 2020, 20:11:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jelle Wissink

Reeds trof ik in de IJssel t.h.v. Brummen meerdere witvisjes (stuk of acht) aan waarvan ik in eerste instantie aan alver dacht. Rechte, stugge, smalle, haringachtige visjes van ongeveer 4 cm groot (alle individuen hadden hetzelfde formaat). Als commentaar op de waarneming werd vetje voorgesteld. Zelf ben ik er nog niet zeker van, aangezien deze individuen nogal verschillen van de vetjes in beken en sloten (fragiel, wat bredere kop, onvolledige zijlijn). Nu schoot mij te binnen; zijn er misschien nog meer donausoorten die erg lijken op alver/vetje? Heeft iemand hier verstand van?

Groet,

Jelle Wissink

tekenaar

#1
In het Donaugebied komen gewoon alver en vetje voor (vetje is er zeer zeldzaam). Lookalikes zijn de Chalcalburnus soorten, maar het lijkt me niet erg waarschijnlijk dat die in NL opduiken. In de rivieren die in de Middelandse zee uitmonden komen verwante endemen voor.

Maar blauwneus is in de handel als vijvervis (vetje en sneep overigens ook), wat heel goed de "bron" van de IJssel-blauwneus kan zijn.

Het visje op de foto lijkt me wel een vetje: groot oog, bovenstandige bek, naar achter geplaatste rugvin, zichtbare, korte zijlijn.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jelle Wissink

Dank voor de reactie! Dan weet ik genoeg.

Groet,


EteA

Dag Jelle,

Naast de bekende standaardkenmerken als; bovenstandige bek, korte zijlijn en lange anaalvin blijkt dat het donkere streepje boven de anaalvin ook typisch voor vetje te zijn. Staat niet in determinatiegidsjes, maar als je erop let lijkt het te kloppen (i.v.m. de eerder genoemnde harde kenmerken).

Gr Edo

tekenaar

Dit vindt ik een leuk kenmerk! Dank Edo!

Net als de donkere streep op de rug van gestippelde alver, van kop tot rugvin, die wordt ook vrijwel nergens genoemd.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jelle Wissink

Dag Edo,

Inderdaad een goede tip (die je me laatst al gaf ;). Ik heb erop gelet bij vetjes in de Beerze, en inderdaad! Een handig kenmerk om ze te onderscheiden van gelijkende soorten.

Groet, Jelle

EteA