ObsIdentify GPS-nauwkeurigheid onbekend: 999 m

Gestart door nielseimers, november 20, 2020, 08:36:04 AM

Vorige topic - Volgende topic

nielseimers

Beste ontwikkelaars van ObsIdentify,

Recent is gebleken dat waarnemingen die via ObsIdentify een onbekende GPS nauwkeurigheid hebben. Deze wordt daarom standaard op 999 meter gezet. Dit zou voor ongeveer 90% van de ObsIdentify waarnemingen het geval zijn en dat zijn er iets meer dan 300.000 dit jaar. Als ik het goed interpreteer, zijn deze waarnemingen totaal nutteloos of klopt dat niet?Bovenstaande illustratie laat zien waar ik een waarneming gedaan hebt (de rode punt), de GPS-onnauwkeurigheid (de rode cirkel) en de km-hokken (de zwarte gridcellen). Het is nu niet bekend in welke km-hok ik mijn waarneming gedaan heb of wel? Heeft het dan wel zin om met ObsIdentify in te voeren?

Als ik voor mijn werk de NDFF data raadpleeg, dan gooi ik alles weg met een GPS nauwkeurigheid van meer dan 100 meter. Daar ga ik in het veld echt niet naar zoeken.

Als ik valideer, dan wil ik weten of een plant in een tuin, moeras, park of sloot staat. Dat kan ik nu niet beoordelen. Ik moet constant aan waarnemers vragen waar zij hun waarneming gedaan hebben. Dat vind ik uiterst frustrerend.

Hoe lang gaat het duren voordat dit probleem met de GPS-nauwkeurigheid opgelost wordt?

Betekent dit dat alle tot nog toe ingevoerd ObsIdentify waarnemingen nutteloos zijn?

Met vriendelijke doch bezorgde groeten,
Niels Eimers
Validator Planten

Martijn van Sluijs

Ter informatie is het handig om dit topic terug te lezen: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,470782.0.html. De daar gevoerde discussie is relevant voor beantwoording van dit vraagstuk. Dat het aantal wat op een nauwkeurigheid van 999 meter komt te staan nu zo hoog is, komt vermoedelijk doordat dit een tussenoplossing betreft.
Vriendelijke groeten,
Martijn

nielseimers

Bedankt voor deze informatie Martijn.

Kan er vanuit de app ontwikkelaars ook nog een reactie komen m.b.t. wanneer het probleem van de GPS-nauwkeurigheid verwacht te worden verholpen?

Er ervaar dit als erg frustrerend bij het valideren.

marcel234

#3
Citaat van: nielseimers op november 20, 2020, 08:36:04 AM
Als ik het goed interpreteer, zijn deze waarnemingen totaal nutteloos of klopt dat niet?
Als de nauwkeurheid onbekend is kan die ook 4 meter zijn. Zelf zou ik het veld nauwkeurigheid alleen gebruiken als het ingevuld is door iObs omdat het alleen daar iets zegt over de nauwekeurheid van de GPS. Kort door de bocht zet Obsmapp er altijd 25m neer en ObsIdentify 999. Beide waarden lijken me niet relevant...

CiteerHet is nu niet bekend in welke km-hok ik mijn waarneming gedaan heb of wel? Heeft het dan wel zin om met ObsIdentify in te voeren?
Een interessante stelling.

Maakun

Mijn ervaring met mijn eigen Android telefoon en de nieuwe ObsIdentify instellingen is dat de nauwkeurigheid nu wel erg vaak op 999 meter komt te staan. Soms terecht, maar meestal zit de GPS al best wel redelijk in de buurt.
Gr, Maarten

Bert Geerdes

Lijkt mij dat de koppeling met waarneming.nl er uit moet tot dit opgelost is.
Groet, Bert Geerdes

EllyT

Wanneer ik invoer met Obsidentify is er de 999 m standaard cirkel, toch zie ik daarbinnen een blauwe drup die de exacte locatie weer geeft, soms ook niet maar dan kan ik hem later handmatig verplaatsen. Ook een invoering met Obsmapp, die wel een kleine cirkel heeft, betekent niet automatisch dat de blauwe drup goed staat, ook die zet ik handmatig te plek. Iets minder snel na invoeren valideren lost mogelijk al wat frustraties op dat je namelijk later de locatie nog even thuis kan nalopen en bijwerken, net zoals overige details van een waarneming.
Hartelijke groet van Elly

marcel234

#7
Citaat van: EllyT op november 20, 2020, 21:04:30 PM
Wanneer ik invoer met Obsidentify is er de 999 m standaard cirkel, toch zie ik daarbinnen een blauwe drup die de exacte locatie weer geeft, soms ook niet maar dan kan ik hem later handmatig verplaatsen.
Dus ook al staat de nauwkeurigheid op 999,  de nauwkeurigheid kan wel binnen de 10 meter vallen?

Getest en het is inderdaad zo.

marcel234

Citaat van: Bert Geerdes op november 20, 2020, 18:46:30 PM
Lijkt mij dat de koppeling met waarneming.nl er uit moet tot dit opgelost is.
In de koppeling moet de waarde van 999 voor ObsIdentify waarnemingen omgezet worden naar 25 en dan is het gefixed.
Of de gebruikers opvoeden.

Jacob Molenaar

Ik merkte ook (te) vaak verkeerde locaties wanneer ik upload via de Obsidentify app, dus kies ik er tegenwoordig voor om alles alsnog via Obsmapp in te voeren, daarvan weet ik dat de GPS gewoon klopt. Kost een extra handeling, maar is het mij wel waard.
Groeten van Jacob Molenaar.
Levenslijst vogels 442 soorten, totaal 5000 soorten.

To be at the right moment, at the right place, with the right gear, or not to be, that is the question. B)

Andre321

#10
Die onnauwkeurigheid is toch onnauwkeurig en kun je niet gebruiken ?
GPS in fotos is in elk geval niet geweldig.. maar voor alle gevallen waarbij de data platgeslagen wordt (en dat heel vaak  het geval) kan de data prima mee

Andre321

Overigens is ObsIdentify een meer dan uitstekende app die precies doet wat gebruikers willen en andere apps falen, namelijk WEL de GPS data uit de foto laten zien en wel meerder mogelijkheden tonen.
ObsIdentify for president!!
Een wrn met een nauwkeurigheid van 25 kan wel veeel onnauwkeuriger zijn dan 999m. Zeker als het een gevalletje betreft waarbij de app weigert om de coordinaten uit de foto te trekken.

Timo Roeke

Dit probleem is bij ons bekend Niels. Het getal (999m) wordt toegekend aan foto's uit de Android bibliotheek waarvan geen nauwkeurigheid bekend is. We gaan kijken of dit op een betere manier opgeslagen en getoond kan worden.

nielseimers

Kunnen de waarnemingen wel op km-hok niveau geregistreerd worden? Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste.

marcel234

Citaat van: nielseimers op november 23, 2020, 21:06:32 PM
Kunnen de waarnemingen wel op km-hok niveau geregistreerd worden? Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste.
Waarom niet?

nielseimers

Zie mijn eerste bericht. Omdat de GPS nauwkeurigheid niet bekend is, is niet duidelijk in welk km-hok een waarneming ligt.

Martijn van Sluijs

We moeten hier de termen 'nauwkeurigheid' en 'afwijking' niet gaan verwarren. De nauwkeurigheid is een waarde die het toestel meegeeft op basis van een aantal factoren (o.a. aantal verbonden satellieten), waardoor het een inschatting maakt binnen welke afstand de werkelijke locatie zich in ieder geval bevindt van de coördinaten die het toestel 'uitspuugt'. De afwijking is het verschil tussen de locatie die de GPS module geeft en de werkelijke locatie. De nauwkeurigheid is dus een voorspeller voor de maximaal mogelijke afwijking.

Ik wil niet te veel in herhaling treden met wat ik hier al schreef, maar als de nauwkeurigheid niet beschikbaar is, kan de vermoedelijke maximale afwijking dus ook niet worden achterhaald. Wanneer een waarneming in wordt gevoerd tijdens het calibratieproces van de GPS module, kan de afwijking tot enkele kilometers zijn. Echter kan het calibratieproces ook al voltooid zijn, en een waarneming ook een afwijking hebben van 10 meter. Het probleem is: door de afwezigheid van de nauwkeurigheidswaarde is het niet te achterhalen welke waarnemingen nu een GPS coördinaat hebben met een zo'n lage afwijking, en welke met een zo'n grote afwijking.

Eigenlijk is een nauwkeurigheid van 999 meter ook nog een illusie, want de afwijking kan ook nog groter zijn. De reden voor het gebruik van 999 meter is "nauwkeurigheid 999 betekent, negeren". Het zetten van dit soort waarnemingen op km-hok niveau is dan ook nog steeds onverantwoord wat mij betreft.

Er is nog wel een optie om te achterhalen hoe 'ernstig' het nu allemaal is, en dat is het vragen van mensen die een waarneming hebben geplaatst via ObsID die nu op een nauwkeurigheid van 999 meter staat, of ze de locatie willen checken, en de afwijking noteren. Geautomatiseerd op beschikbare data kan dit niet, want als die benodigde data (werkelijke locatie) beschikbaar was, was  dit hele probleem niet aan de orde.

Een steekproef van een paar honderd zou dit een aardig beeld moeten geven welk percentage bijvoorbeeld een afwijking van boven de 500 of 1000 meter heeft. In combinatie met kwaliteitseisen kan dan een keuze worden gemaakt wat gedaan wordt met deze waarnemingen.

Deze steekproef moet dan wel gedaan worden binnen een soortgroep waar relatief weinig gevalideerd wordt, want anders kan het een vertekend beeld geven. Zoals Niels hier al aangeeft wordt bij plantenwaarnemingen in ieder geval gekeken naar de locatie, en bij duidelijk foute locaties (zoals op zee) worden waarnemers hier op aangesproken. Op die manier zijn/worden waarnemingen met duidelijk grote afwijkingen er al uitgefilterd, en blijven die met een lage(re) afwijking staan, waardoor een steekproef ook een vertekend 'positiever' beeld zou geven (omdat die grote afwijkingen dus al uit de dataset gefilterd zijn).

Uiteindelijke oplossing is natuurlijk dat wanneer er gekozen wordt voor het uploaden van een waarneming, ongeacht de app, dat een verplicht scherm verschijnt waarbij de locatie gewijzigd en/of bevestigd moet worden. Maar dat kan niet meer voor de waarnemingen van afgelopen periode of de waarnemingen die de komende tijd (vóór zo'n oplossing) nog binnen gaan komen.
Vriendelijke groeten,
Martijn

marcel234

#17
Citaat van: Martijn van Sluijs op november 24, 2020, 11:15:48 AM
Uiteindelijke oplossing is natuurlijk dat wanneer er gekozen wordt voor het uploaden van een waarneming, ongeacht de app, dat een verplicht scherm verschijnt waarbij de locatie gewijzigd en/of bevestigd moet worden.
Ik zou het probleem neerleggen bij de mensen die er een probleem van maken. Het is hun probleem. Bovendien lijkt me dat de nauwkeurigheid van alle waarnemingen niet bekend is als die op 25 of 999 staat. Als men er nu pas over struikelt ...tsja..

marijn

Marijn Prins

hiskodevries

Citaat van: marijn op november 24, 2020, 13:59:00 PM
Wijze woorden (wederom) van Martijn.
:right:
om alles in perspectief te plaatsen.
Vorige week een query gedraaid om de impact eens in te schatten:
Van de 300.000, in 2020 geuploade, obsidentify waarnemingen hebben 87.443 een precisie van 999='onbekend'
op een totaal van ruim 10.000.000 ingevoerde waarnemingen in 2020 .
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

nielseimers

Dat valt gelukkig reuze mee :blink:

Het is wel jammer dat validatoren daar toch vrij veel tijd in gestoken hebben.

Even in voorlopige oplossingen denkend:
- Klopt het dat deze waarnemingen niet gebruikt kunnen worden om km-hokken mee te vullen?
- Indien het geval, kunnen we dan wellicht bij waarnemingen van zeldzame soorten vragen aan de waarnemers of ze de locatie en nauwkeurigheid kunnen controleren/wijzigen?
- Kan zo'n lijst gegenereerd worden? Dan wil ik de plantenwaarnemingen wel oppakken.

hiskodevries

Dat zijn validatie vragen, daar hebben jullie een eigen onderdeel voor
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Martijn van Sluijs

Citaat van: hiskodevries op november 24, 2020, 14:36:58 PM
Vorige week een query gedraaid om de impact eens in te schatten:
Van de 300.000, in 2020 geuploade, obsidentify waarnemingen hebben 87.443 een precisie van 999='onbekend'

Betekent dit dat de waarde 'onbekend' (999) met terugwerkende kracht op ObsID waarnemingen is toegepast? Voor zover ik weet is de implementatie van het toekennen van de waarde 999 pas vanaf 1.4, en die versie is pas na de zomer verschenen. Als niet met terugwerkende kracht gehandeld is, kan het aantal van 87.443 (wat dan alleen van de afgelopen paar maanden zou zijn) ook niet vergeleken worden met het totaal aantal ObsID waarnemingen van heel 2020.
Vriendelijke groeten,
Martijn

Martijn van Sluijs

Citaat van: Martijn van Sluijs op november 25, 2020, 18:48:57 PM
Citaat van: hiskodevries op november 24, 2020, 14:36:58 PM
Vorige week een query gedraaid om de impact eens in te schatten:
Van de 300.000, in 2020 geuploade, obsidentify waarnemingen hebben 87.443 een precisie van 999='onbekend'

Betekent dit dat de waarde 'onbekend' (999) met terugwerkende kracht op ObsID waarnemingen is toegepast? Voor zover ik weet is de implementatie van het toekennen van de waarde 999 pas vanaf 1.4, en die versie is pas na de zomer verschenen. Als niet met terugwerkende kracht gehandeld is, kan het aantal van 87.443 (wat dan alleen van de afgelopen paar maanden zou zijn) ook niet vergeleken worden met het totaal aantal ObsID waarnemingen van heel 2020.

Is het mogelijk hier een reactie op te ontvangen? Met het oog op 'de laatste afspraken' en de recente ontwikkelingen lijkt mij het extra belangrijk om te weten welk percentage van de nu binnenkomende waarnemingen een onnauwkeurigheid van 999 meter meekrijgt.
Vriendelijke groeten,
Martijn

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Martijn van Sluijs

Citaat van: hiskodevries op december 01, 2020, 15:28:31 PM
dat kan, maar wat wil je met die informatie?
Even terug hoor. Om de gebruikers 'gerust te stellen' worden hier enkele gegevens/cijfers vrijgegeven. Vervolgens merk ik op dat deze gegevens wel eens niet het hele verhaal zouden kunnen vertellen, afhankelijk van de totstandkoming ervan. Mijn vermoeden is namelijk dat een hoger percentage van nu binnenkomende ObsID waarnemingen een onbekende nauwkeurigheid heeft dan de cijfers doen vermoeden (doordat een het ene cijfer over het hele jaar gaat, en het andere vermoedelijk maar over een paar maanden).

Ik vraag om toelichting op de cijfers, maar dan blijft het stil. Ik vraag vervolgens na of er alsnog een antwoord op kan komen, maar dan moet ík vervolgens verantwoorden waarom ik dat wil weten? Die vraag kun je ook omdraaien; waarom zou je wel die informatie vrijgeven, maar het bij een kritische vraag niet verder willen onderzoeken en/of toelichten als blijkt dat de informatie mogelijk onvolledig/vertekenend is?

Wat meer direct on-topic: als mijn vermoeden klopt, en het percentage inderdaad hoger ligt dan deze cijfers doen vermoeden, dan lijkt mij de urgentie voor het toepassen van een oplossing (zoals ik hier noemde) hoger.
Vriendelijke groeten,
Martijn

marcel234

Citaat van: Martijn van Sluijs op december 02, 2020, 15:09:07 PM
dan lijkt mij de urgentie voor het toepassen van een oplossing (zoals ik hier noemde) hoger.
Bij de invoering van de kolom nauwkeurigheid was dit al bekend. Als er nu pas twee mensen zich er druk over gaan maken lijkt me niet dat er sprake is van enige urgentie.
Laat ik het omdraaien: Als niemand die kolom gebruikt, waarom registreer je de nauwkeurigheid eigenlijk, kan die niet gewoon weggelaten worden?