Griekse sprinkhaan

Gestart door Mpen, november 07, 2020, 09:58:13 AM

Vorige topic - Volgende topic

Mpen

Graag zou ik willen weten wat de naam van deze sprinkhaan is.
Ik ben deze al een aantal jaren in Griekenland (Zagori) tegen gekomen.
Er is mij door een "kenner" verteld dat het de Vleugelsprinkhaan is.
Maar ga ik daarop Googelen, dan kan ik geen gelijkenis vinden.
https://observation.org/observation/203080141/

tekenaar

#1
Je hebt gelijk. Dit is een Prionotropis, ik weet niet of daar Prionotropis hystrix zit of een verwante soort. Beesten van kale, rotsachtige hete plaatsen die vroeg in de zomer volwassen zijn en al weer dood gaan voordat het gros van de andere soorten volwassen wordt. Die op de foto is adult.

Dit is wel een waarneming die de moeite waard is om te registreren in observadtion.org. Prionotropis soorten zijn in veel gebieden afhankelijk van (over)begrazing en verdwijnen zodra het terreingebruik veranderd.

"vleugelsprinkhaan" ken ik niet, Google geeft resultaten als Blauwvleugelsprinkhaan (een heel ander dier, inderdaad).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Overalbeestjes

Ik ben geen expert, maar heb wel The grashoppers of Greece liggen. Die noemt P. willemsorum als enige Prionotropis-soort uit Griekenland. Daar wordt de soort zeer zeldzaam genoemd, na 1882 gedurende 100 jaar niet gezien. De mannetjes hebben langere vleugels dus dit is dan een vrouwtje.
Groeten, Arthur van Ooijen

tekenaar

Prionotropis soorten zijn lastig te vinden omdat ze niet wegspringen, maar stil blijven zitten. Door het vroege seizoen worden ze vaak gemist omdat waarnemers dan nog niet actief zijn. Zs staan zeker onder duk van veranderingen in landgrbuit, maar 100 jaar zonder waarnemingen zegt niet dat ze er niet zijn. Als in die 100 jaar gericht gezocht zou zijn ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/