JA: jonge Sympetrum larven met hoorntjes op de kop!

Gestart door jtkuper, oktober 30, 2020, 13:40:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

jtkuper

Hallo,
bij het op naam brengen van watermacrofauna (vangst gedaan op 5 mei jl.), kom ik kleine (kopbreedte <=2mm) libellenlarven tegen. Qua vorm zien ze er uit als heidelibellen, maar ze hebben 2 kleine hoorntjes (bultjes) op het achterhoofd staan. Dat komt dan weer overeen met jonge larven van de smaragdlibel. Maar daarvoor kloppen de overige kenmerken dus niet. Kortom: weet iemand of jonge heidelibellarven ook kleine hoorntjes hebben?
Bedankt en groet,
Jan Kuper

ewoudploeg

Van corduliidae is het inderdaad wel bekend, van Sympetrum weet ik het niet. Wel interessant. Qua grootte van de larven klinkt in deze periode Sympetrum wel logischer dan een der corduliidae.
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

Weia

Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Ton van Haaren

is mij niet bekend. En ik heb al heel wat jonge larven gezien. Met die twee hoorntje/lange knobbels zijn mijn inziens allemaal Corduliidae. Daarnaast is de kopvorm bij hele jonge exemplaren niet overeenkomstig de volgroeide larven, dus dat is geen goede houvast. Als ik kleine exemplaren tegenkom met knobbels noem ik die standaard Cordullidae.
Je kunt ook nog kijken naar de verhouding van de eerste twee antenneleden ten opzichte van de afstand naar het midden van de kop. Dat werkt prima bij jonge exemplaren. Dit staat goed in Nilsson (1997:p24) maar ik herhaal het even hier:
Als je denkbeeldig de eerste twee antenneleden naar binnen buigt, dan komen ze voorbij het midden van de kop bij Cordullidae, maar halen ze het midden van de kop niet bij Libellulidae (incl. Sympetrum).
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

jtkuper

#4
Foto's verduidelijken zeker de discussie. Bij deze.
Bijgevoegd 4 foto's van hetzelfde individu, met een kopbreedte van 1.2 mm. Andere individuen (ik heb een 30-tal gezien) zijn niet anders dan deze.
Wat mij betreft valt op:
1. de best forse rugdoorns (foto 02) en laterale doorns (foto 01) voor een larve van dit kleine formaat. Volgens NORLING & SAHLÉN, 1997 (in Nilsson 1997) zouden die 'vestigial or absent' zijn in kleine larven van aenea (kopbreedte <=2mm).
2. antenneleden 1 en 2 komen platgelegd net wel/net niet tot de mediane lijn van de kop (niet goed te zien op de foto 03). Volgens NORLING & SAHLÉN zou dit kenmerk juist nog beter tot uiting komen in kleine larven, dwz dat de eerste 2 antenneleden zelfs voorbij de mediane lijn van de kop zouden gaan.
3. de aanwezigheid van twee doorns op de kop (foto 04)
4. ik heb geen foto van de labiale palpen. De insnijdingen van de labiale palpen zijn echter bij alle larven laag. Dit itt de diepe insnijdingen van de labiale palpen van C. aenea. NORLING & SAHLÉN zeggen dat kleine larven de diepe insnijdingen soms nog niet hebben. Mijn ervaring is dat ze dat wel hebben en duidelijk dieper zijn dan die van bijv. L. quadrimaculata (kleine larven) en dus ook Sympetrum larven.

Ik heb veel ervaring met kleine larven van Cordulia aenea. Daarom doen het habitus en fysieke kenmerken van deze larven mij twijfelen of dit Cordulia's zijn. Voor zover ik weet zijn er geen beschrijvingen van jonge larven van Sympetrums, iig hebben NORLING & SAHLÉN daar geen beschrijvingen van. Sterker: zij baseren zich op de beschrijvingen van grote larven/exuviae door HEIDEMANN & SEIDENBUSCH (1993). Ik heb geen ervaring met kleine larven van Sympetrum. Dus ik kan niet zeggen of mijn gut feeling recht van spreken heeft...

Bedankt voor het meedenken.
Groet,
Jan Kuper

Ton van Haaren

Tja, ik snap je probleem. Qua habitus zou ik zeggen ook een Sympetrum, maar ook een gut feeling. Maar als je naar details gaat kijken, wordt het twijfelachtig. Vooral die knobbels neigen naar Corduliidae, maar die rugdoorns weer eerder naar Sympetrum. Sorry, maar ik denk dat ik je niet kan helpen hierbij.
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

jtkuper

Hoi Ton, bedankt voor je gelijkgestemde reactie. Ik ga er verder mee aan de slag. Wie weet "wordt vervolgd"!
Groeten, Jan Kuper

jtkuper

Hoi,
nieuwe foto´s voor dit onderwerp: Volgens Brochard & Van der Ploeg 2014 in hun Fotogids larven van libellenlarven hebben Corduliidae-larven een groeve in de onderzijde van het prementum. Libellulidae (waaronder Sympetrum) hebben dat niet. Bijgevoegd twee foto's van het prementum van twee individuen: de eerste van een jonge larve van Cordulia aenea mét groeve (uit hetzelfde project), de tweede van de mystery cf. Sympetrum zònder groeve... Wat denken jullie met deze nieuwe info?

Groet,
Jan

ewoudploeg

Interessant. Maar helaas kom ik niet verder dan het twijfelend bevestigen van het vermoeden dat het mysterie-beest geen Corduliidae betreft.
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

jtkuper

Hoi, na DNA analyse van vijf gehoornde larven, bleek het idd te gaan om heidelibellen, en wel de Bloedrode heidelibel Sympetrum sanguineum.
Groet,
Jan Kuper

ewoudploeg

Kijk, dat is stevig bewijsmateriaal. Erg interessant!
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/