IFBL-hokken

Gestart door hendrikD, oktober 24, 2020, 17:03:01 PM

Vorige topic - Volgende topic

hendrikD

Op de oude site had je de mogelijkheid om de verspreiding weer te geven met de IFBL-hokken (4x4 km) uit de plantenatlassen. Omdat de historische gegevens zoals herbaria dikwijls het IFBL-hok bevatten, is het praktisch om ook de nieuwe op dezelfde manier weer te geven. Wordt eraan gedacht om deze functie opnieuw te ontwikkelen voor de nieuwe site ?

RutgerB

Ik vermoed van wel, want ik weet dat sommigen van Natuurpunt zelf dit ook veel gebruiken.  De functie is nu nog steeds goed te gebruiken op https://oudeversie.waarnemingen.be/  net als vele andere functies die nog niet 'over' zijn en/of mogelijk nooit over gaan.


RutgerB

Ik neem aan dat zolang zeer goede oude functionaliteit niet op de nieuwe site te vinden is, https://oudeversie.waarnemingen.be/   beschikbaar blijft. Dat zal dus nog jaren duren.

marcel234

Citaat van: Rutger Barendse op november 09, 2020, 12:01:20 PMzeer goede oude functionaliteit niet op de nieuwe site te vinden is
Ik hoop het voor je en voor mijzelf.

Vosje

Dag Rutger,
Op de oude website kon je biodiversiteit per hok bekijken.
Is deze functie afgevoerd?
Vind enkel nog biodiversiteit per gemeente terug.
Mvg, Johan

marcel234

aarten bij projecten en Soorten->biodiversiteit per hok https://waarneming.nl/gmap_biodiv.php?g=8


aarten bij projecten en Soorten->biodiversiteit per hok https://waarnemingen.be/gmap_biodiv.php?g=8
Gelogd

RutgerB

Jammer dat er kennelijk toch in het menu geschrapt wordt. De link van Marcel werkt gelukkig nog goed...

Vosje

Blijkbaar werkt de link nu toch niet meer.

RutgerB

Via dergelijke linken nog wel: https://waarnemingen.be/hokken/species_list/210061?g=10&from=2000-01-01&s=0&u=0

Dan moet je wel het nummer van het hok kennen helaas. Schrijf ajb een mailtje met verzoek tot behoud van de functionaliteit aan info@waarnemingen.be.

ransong

Rutger,  Als je dan het hoknummer weet,  waar en hoe geef je dit dan in als je die link gebruikt ?  Dank voor antwoord.  Geert Ranson. 
PS. ik stuurde al een mail naar info@waarnemingen.be om de functie biodiversiteit per hok terug te activeren.

RutgerB

Daar zit systematiek in. Van west naar oost steeds plus 1. In de link moet je dat eerste nummer dan aanpassen. De kunst is te weten in welke rij je moet zijn. Dat is dus vrijwel  ondoenbaar. Ik heb het eens voor C6 uitgezocht, maar toen werkte het overzicht nog.


RutgerB

Het gaat erom dat je het nummer vindt dat gebruikt wordt in de link in Waarnemingen.be natuurlijk..


ransong

Intussen kreeg ik positief bericht en inderdaad, de functie biodiversiteit per hok is weer hersteld. (via de link hierboven)

marcel234


RutgerB

#16
Voor de strepers en mensen die herbariummateriaal verzamelen ben ik er nog eens ingedoken.

Dit is een link naar een lijst planten van een km-hok  https://waarnemingen.be/hokken/species_list/210061?g=10&from=2000-01-01&s=0&u=0

Het nummer 210061 in de link is het hoknummer in Waarnemingen.be.

Hoe kom je aan dat hoknummer? Er is geen lijst met welk hoknummer welke IFBL-code is. Wel kun je via het overzicht https://waarnemingen.be/gmap_biodiv.php?g=10&csrfmiddlewaretoken=iE3JlasdHHAj8EQSh4mx2U1TFxKe9tEtKqf2eN6QeQejUKzwLHYWMggkfOLw3hFa en op de kaart klikken op de plek waar je het hok weet te liggen.

In de rechterkolom bij het aangeklikte hok kun je de IFBL-hokken zien aangeduid.

Als je wilt weten in welk IFBL-hok een waarneming van je ligt (bijvoorbeeld om op een herbariumetiket te vermelden) is er een snelle manier.
Ga op de oude site https://oudeversie.waarnemingen.be/  naar 'Mijn waarnemingen' (onder Mijn waarnemingen). Klik bij de gewenste waarneming op het lijstje-symbool 'Streeplijst aanmaken'. Hier krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor een serie hokaanduidingen of een gebied waarin onder andere de IFBL-hokcode staat vermeld. Dat is het hok waar de waarneming in ligt.

Als je op dat hok klikt kun je ook de hokcode van Waarnemingen.be destilleren uit de link in je browser. Er staat achteraan: 'hok=' Het vermelde nummer kun je gebruiken om te plakken in de eerder genoemde link https://waarnemingen.be/hokken/species_list/210061?g=10&from=2000-01-01&s=0&u=0

   

RutgerB

#17
Dit overzicht wordt kennelijk niet meer gevuld:

https://waarnemingen.be/gmap_biodiv.php?g=10&csrfmiddlewaretoken=iE3JlasdHHAj8EQSh4mx2U1TFxKe9tEtKqf2eN6QeQejUKzwLHYWMggkfOLw3hFa

De andere links, zie voorlaatste post, tonen nog wel inhoud.

Om een net lijstje in een excel te krijgen (van je eigen waarnemingen) per IFBL-hok deze tips:

Ga naar een lijst per hok, bijv. https://old.waarnemingen.be/hokken/species_list/210014?g=10&from=2000-01-01&to=2023-08-15&z=0&s=0&u=1&incl=0&ebba=0&g=10&t=0&z=0&from=2000-01-01&to=2023-08-15&s=0&u=0

Als je dat lijstje selecteert (door muisknop ingedrukt te houden en te slepen) , dan kun je met crtl-c en ctrl-v het in een excel plakken.

Helaas heb je dan nog geen echt nette lijst omdat de namen (Nederlands en Wetenschappelijk) niet in aparte kolommen staan. In een excel moet je dan wat trucjes uithalen.

Bijvoorbeeld eerst spatie-spatie met Zoeken en Vervangen door een * te vervangen en dat met de functie Tekst naar kolommen uit elkaar halen door te scheiden op die *.

RutgerB

De functionaliteit van de IFBL-hokken is vrijwel geheel verdwenen van de Oude site. Het enige dat wel nog werkt op de Oude site is het IFBL-nummer achterhalen van je waarneming. Kan handig zijn bij noteren van dat nummer bij je herbariummateriaal.

Mocht dit verdwijnen dan moet je met exports gaan werken naar Google-Earth (kml-bestand) en daar het IFBL-raster natuurlijk ook op weergeven.