Hout als energiebron is vaak schadelijk voor het klimaat en biodiversiteit

Gestart door BartAbc, oktober 10, 2020, 18:43:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

BartAbc

De discussie over biomassa is er al jaren. Nu laten ook veel bekende ecologen hun stem hierover horen in een opiniestuk in Trouw. Beter laat dan nooit.

https://www.trouw.nl/opinie/tien-redenen-om-geen-biomassa-te-verbranden~bc634523/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Inmiddels staan er op veel plaatsen biomassacentrales, en is het gebruik van biomassa op papier een belangrijke manier om groene stroom te produceren. Daar zit dus een probleem. Op kleine schaal kan er natuurlijk best biomassa gestookt worden. Er blijft regelmatig snoeiafval etc. over van natuur- en landschapsbeheer. Als het maar aanbodgestuurd is, en niet vraaggestuurd.

Zie ook:
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,443773.0.html
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

BartAbc

Gisteren is het gebruik van biomassa uitgebreid aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Een opname van de bijeenkomst is hier onder te zien. Helaas is het erg lang om allemaal te bekijken. Er is wel een lijst van de sprekers/ deskundigen, maar er staat helaas niet bij wat hun functie is. Dat maakt het onoverzichtelijk.

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/biomassa

De eerste twee deskundigen, Louise Vet en Wim Turkenburg lijken hun best te doen om maximaal langs elkaar heen te praten. Voor Louise Vet is biomassa nóóit goed, waarmee er direct ook geen begrip meer kan zijn voor een ander standpunt. Turkenburg ziet vooral voordelen, maar lijkt te denken dat het vooral om reststromen gaat. Ook verder is hij weinig kritisch. Zo maakt hij geen onderscheid tussen nieuwe bossen/plantages die nog geplant moeten en bestaande bossen waarvan het biomassagebruik begint met het oogsten van hout, en dus ook een CO2-schuld. Ook zegt hij niks over gevolgen voor de biodiversiteit en over controle op de herkomst van de biomassa.vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl