hazelaaruil op robinia

Gestart door gbeersma, oktober 04, 2020, 20:56:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

gbeersma

Deze m.i. hazelaaruil zat op robinia, goed verborgen tussen 2 bladeren. In de BRC Database staat robinia echter niet als waardplant vermeld. Is dit een ongewone waarneming?


Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/201090312/.
1 Hazelaaruil - Colocasia coryli rups, gezien
datum: 2020-10-04
locatie: Zwolle - Herfte (OV)

foto's:




Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Rayan Majoor

Niet een plant waar je hem direct op zou verwachten inderdaad, hoewel ie redelijk polyfaag is op loofbomen en struiken dus niet direct een schokkende ontdekking als dit een nieuwe waardplant zou zijn (hoewel wel leuk natuurlijk). Polyfage soorten worden wel vaker op ongebruikelijke planten gevonden, maar doen het hier ook meestal dan niet zo goed.
Wel vraag ik me af: heb je echt duidelijke vraatsporen van een rups van dit formaat gevonden? Want op de foto's zie ik dat niet en rupsen kunnen nog altijd op andere planten dan hun waardplant terecht komen. Een van de soorten die ik redelijk wat geobserveerd heb, Evergestis forficalis, heeft er als grotere rups juist een sterke voorkeur voor om overdag tussen bladeren van andere planten dan de waardplant te gaan zitten (eventueel aan de waardplant vastgesponnen).
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

gbeersma

Nee, ik heb geen duidelijke vraat gezien. Door het feit dat de rups op zo'n 1,30 meter boven de grond in de robinia zat had ik geconcludeerd dat boom en rups wel bij elkaar zouden horen. Uit jouw antwoord blijkt dat dat niet hoeft. Bedankt Rayan.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Rayan Majoor

Heb zelf nog geen hazelaaruil opgekweekt, maar hij ziet er redelijk dik uit dus zal wel praktisch volgroeid zijn. Dan gaan ze ook weer veel lopen, en de hazelaaruil zou z'n cocon ergens onder mos, tussen afgevallen blad of op een boomstam maken. Soorten die de grond in gaan gaan vaak alleen maar naar beneden, maar zo'n rups als deze zou in principe ook wel omhoog kunnen kruipen. Maar ja, allemaal speculaties... wie weet had ie wel echt van de struik/boom gegeten. Maar altijd handig om in zo'n geval een beetje op de plant te letten, ook al zal je in het veld waarschijnlijk nog niet hebben gedacht dat ie op een onlogische plant zat dus dan kijk je daar niet altijd zo nauwkeurig naar
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

gbeersma

Nee, dat klopt, ik was al blij dat ik wist dat het een hazelaaruil was, maar had geen idee welke planten door die soort gegeten worden. Thuisgekomen ga je dan eens wat nazoeken, en toen bleken deze 2 soorten nergens gekoppeld te worden. Ik ga proberen bij volgende waarnemingen (ook van andere soorten) beter op vraatsporen te letten.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?