Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Gewone groeiwijze of galmug oid ?  (gelezen 100 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bj.schoenmakers

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 744
Gewone groeiwijze of galmug oid ?
« Gepost op: september 16, 2020, 01:58:10 am »

Is dit een normale groeiwijze van iets ? (het ziet er naar uit dat het een soort weegbree-achtige bladeren heeft of hij staat er tussenin, ben niet zo thuis in de plantjes)
of is er iets dat zorgt voor deze rozetvorming ? bijvoorbeeld een galmug of zo?

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/200187941/.
1 Plant onbekend - Plantae indet. veldwaarneming
datum: 2020-09-14
locatie: Elst (Gld) - De Park (GE)

foto's:
Gelogd

Martijn van Sluijs

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 51
Re: Gewone groeiwijze of galmug oid ?
« Reactie #1 Gepost op: september 16, 2020, 10:06:54 am »

Dit lijkt wat mij betreft het meest op bloemvergroening zoals dit bekend is bij Witte klaver, alhoewel het in dit geval bij Grote weegbree lijkt te zijn (?). Op de Wikipediapagina (van alle plekken…) van Witte klaver staat een erg duidelijke beschrijving van de oorzaak van dit verschijnsel (deze uitleg geldt alleen voor de situatie bij Witte klaver dus!). In die lijn moet echter ook gedacht worden bij soortgelijke aantasting van andere plantensoorten:

“Bij witte klaver komt het verschijnsel van bloemvergroening voor, dat wordt veroorzaakt door een mycoplasma en wordt overgebracht door dwergcicaden behorend tot de geslachten Aphrodes, Euscelis en Macrosteles. Anderhalve maand nadat de cicade voor het eerst het mycoplasma heeft opgezogen kan die de rest van z’n leven nieuwe planten besmetten. Uiteindelijk verspreidt de ziekte zich door de hele plant. Het effect van de besmetting is afhankelijk van het moment waarop die op is getreden. Waren de bloemen al volledig gevormd, dan blijft de bloemkroon groen in plaats van wit te worden. Bij een vroegere besmetting vergroeien de kelken en vruchtbeginsels bladachtig en nog vroeger ontwikkelt het bloemhoofdje zich tot een bosje kleine gesteelde eentallige of soms drietallige blaadjes. Uiteindelijk worden de stengels korter en sterker vertakt zodat een soort heksenbezem ontstaat.”

Naast ‘bloemvergroening’ bestaan voor dit soort vergroeiingen ook de termen ‘viviparie’ en ‘proliferatie’ (=‘prolificatie’). In de literatuur worden deze soms behandeld als synoniemen, maar worden ze soms ook onderscheiden. Wanneer ze onderscheiden worden is dit onderscheid bij de verschillende bronnen niet altijd eenduidig. Kortom, een lastig maar interessant verschijnsel.

Viviparie/proliferatie/bloemvergroening in zijn algemeenheid kan overigens veroorzaakt worden door een hele reeks oorzaken, die bijvoorbeeld hier (voor grassen) uiteengezet worden.

Geralateerde topics op dit forum (met meer foto's van soortgelijke aantastingen en discussies over de oorzaken ervan):
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,28729
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,300555
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,461644
« Laatst bewerkt op: september 16, 2020, 10:11:54 am door Martijn van Sluijs »
Gelogd
Mvg,
Martijn van Sluijs

Bj.schoenmakers

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 744
Re: Gewone groeiwijze of galmug oid ?
« Reactie #2 Gepost op: september 16, 2020, 16:42:57 pm »

Leuk!.. en bedankt voor je duidelijke antwoord. Ik zal eens kijken of ik 'm nog terug kan vinden als ik daar nog eens langskom.
Ik kende viviparie alleen van de levendbarende hagedis ;-) die heet ook zoiets qua wetenschappelijke naam. Als ik het goed begrijp
komen dan bij planten de zaadjes al uit terwijl ze aan de plant zitten, dan kan ik me de term voorstellen.  (achteraf denk ik dat ik dat wel eens
gezien heb bij kaardebol, die leek uitgebloeid maar de de ''stekelbollen'' waren gedeeltelijk weer groen aan het uitlopen aan de bovenkant)

De genoemde cicades zitten er iig in overvloed, (maar ik begrijp dat dat verhaal misschien vooral op klaver van toepassing is)
Heel leuk weetje (en daar doe je het toch voor) .. ik ga nu toch weer anders kijken naar de diverse misvormingen die je wel eens tegenkomt.
 
Groet,
Bart
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.046 seconden met 20 queries.