Nimf Elasmucha grisea?

Gestart door wilde, september 08, 2020, 19:14:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/199786519/.
1 Gewone kielwants - Elasmucha grisea larve/nimf
datum: 2020-09-08
locatie: Koudekerke - Ter Poorteweg e.o. (ZL)

foto's:


Obsidentify geeft 33% kans op nimf Elasmucha grisea (en geen andere wantsen), maar ik herken die soort niet bij deze nimf van 3 mm.
Welke kan het zijn?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

Frank, bedankt, je hebt helemaal gelijk. Deze nimf zat vanmiddag op mijn GFT-afvalbak.
In die bak heb ik afgelopen weekend de afgeknipte zaadkoppen van heelblaadje gedaan. Die knip ik meestal weg omdat ze nogal uitzaaien en ik heb er genoeg en wil er niet meer hebben. Het is een zeer goede insectenplant. Op heelblaadje zijn bij mij altijd veel Nysius senecionis aanwezig. Je herkent ze direct aan het kleine formaat en de glinsterende vleugels.
Heelblaadje staat bij mij op 2 plekken in mijn tuin. De afgeknipte staat op droge grond in een hoek van mijn moestuin (5 m²). In de bloementuin aan de andere kant staat het ook nog naast de vijver. Die staan wat natter, maar op beide plekken gedijen de planten goed.
Zal morgen nog eens bij mijn tuinvijver kijken of daar nog wantsen zitten, want die planten moet ik nog afknippen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Ja ik schud zelf altijd plantenresten uit, voordat ze in de kliko gaan, maar vind ook regelmatig nog beestjes onder het deksel.
Die Kruiskruidnysius is nog 1 van de grotere soorten, volgens mij, Nysius huttoni (Tarwenysius) is bv nog een stukje kleiner.
Overigens kun je de Obsidentify suggesties lager dan 75% rustig negeren, bij goede, beeldvullende foto's zoals de jouwe.
Blijkbaar zitten er geen goedgekeurde Nysius-nimfjes in het model, en dan komt de software vaak met beroerde suggesties.
Wat mij betreft zou alles onder de 50% al niet eens getoond mogen worden, dat zou heel veel "rommel" schelen in de database.
Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

#4
Ik heb gisteren de kliko open gezet en zag er vandaag nog een paar op de buitenkant. Die heb ik weer in de tuin gezet. Er zat een mooiere bij dan de eerste die ik fotografeerde (had een voorpootdefect). Die mooiere is deze: www.ahw.me/img/nysius_senecionis_nimf5_3535c.html
Ik zocht nog een instar 4 maar zag die niet. Net te laat waarschijnlijk.

Dat eerst uitschudden is voor de beestjes wel leuk, maar voor mij dikwijls bezwaarlijk. Ik knip de zaadkoppen er uit en uitschudden staat dan gelijk met zaaien. De meeste plantenresten gaan gewoon op grote composthopen. De compost gebruik ik verder nauwelijks dus dat is geen uitzaai-probleem. De imago's van deze soort zie ik al vele jaren in mijn tuin. Berend heeft die in 2007 voor me gedetermineerd. Hij is ook enkele keren in mijn tuin geweest om beestjes te zoeken, want klei is toch wat anders dan zand.

En ja, je hebt gelijk met die obsidentify-uitkomsten. Toch heb ik er ook al dikwijls wat aan gehad. Ik probeer de uitkomst wel altijd te checken op onwaarschijnlijkheden en die staan er idd. veel bij. Ik houd van mooie foto's die het beestje goed tonen. Ik heb er ook apparatuur voor. Telefoonfoto's zijn tegenwoordig populair, maar het kleine spul lukt daar niet mee. Ik heb overigens niet zo'n 'veegtelefoon', maar zie soms verrassende resultaten bij mijn zoon, ook van kleinere objecten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me