Er bestaat een kans dat bij een volgend EIS-bezoek aan Veenendaal velutina’s worden gevangen en voorzien van een tag om met radiosignalen het nest te kunnen vinden.
Zo experimenteel is die methode niet meer. Al flink wat jaren geleden heeft men ook wel de vliegbewegingen en rustmomenten van honingbijen op die wijze vastgelegd. De bijen kregen dan een soort kleine antenne op het scutum geplakt. Daarmee kon de bij dan via radiosignalen gevolgd worden. Ik meen dat dit een Zwitsers onderzoek was. Het lijkt in elk geval wel een goede opsporingshulp te kunnen zijn.
Het nest kan ook gevonden worden met drones en infraroodcamera. Dan moet het wel koud zijn. De nesttemperatuur zal circa 30 graden zijn en het nest is dan gemakkelijk te zien. Dan moet je nog wel kippen, katten, duiven, konijnen, vossen etc. uitfilteren. De kunst is om de richting zo goed mogelijk te bepalen. ONO lijkt een vrij preciese aanduiding, maar dat wordt dan met een kilometer afstand toch nog een flinke waaier. Dat kan dus het best 's morgens vroeg (5-8 uur

).
Ik verwacht overigens, dat de schade aan biodiversiteit reuze zal meevallen. Onze andere grote wespensoorten hebben voor een belangrijk deel hetzelfde menu. Hoe meer honingbijen er gepakt worden, hoe minder schade aan biodiversiteit, maar ja, dat zullen imkers niet leuk vinden.