Landvorkje, maar welke? Langs een fietspad midden in Assen

Gestart door lukasverboom, augustus 21, 2020, 20:32:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

lukasverboom

Met sleutelen kom ik hier niet helemaal uit. Klein landvorkje R. sorocarpa valt af door het ontbreken van een groef over bijna de hele lengte en door de sporenmaat. Dan is het meestal gewoon landvorkje R. glauca, maar volgens mij is het thallus daar te dik voor (de twee foto's met thallusdoorsneden zijn van verschillende lobben) en hebben de sporen te weinig veldjes. Als ik dan verder sleutel in de mosflora kom ik via gevoord, violet of smal landvorkje, maar wat bedoeld wordt met "Sporen met ... veldjes aan de buitenzijde" is me niet duidelijk.
Sorry voor de slechte foto's, ter plaatse heb ik alleen twee telefoonfoto's gemaakt (ik moest de trein halen) en inmiddels is het een zanderige bende geworden.

https://waarneming.nl/observation/195530170/.
1 Landvorkje onbekend - Riccia spec. microscopisch onderzocht
datum: 2020-07-04
locatie: Assen - Stationsgebied (DR)

foto's:








Op randje vochtige grond langs pas aangelegd fietspad, met weinig begeleiders. Lobben plat, blauwig, relatief dun. Sporen 60-70 um (div = 2,5 um)
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

vdvaart

De tweede doorsnede vind ik moeilijk te beoordelen. Hoort het groenige deel dat onder het kommetje hangt er wel bij? Als je dat wegdenkt is de breedte : hoogte toch wel 4:1? Op de overzichtsfoto ogen de thalli erg breed. Violet en smal landvorkje zijn piepklein, lobben van minder dan 1 mm. Ik begrijp de vraag over de veldjes niet, omdat je aangeeft dat er te weinig veldjes zijn, dus je kunt ze wel tellen? Als ik die tel op de meest duidelijke spore (net onder de maatstreep) heb je daar over de diagonaal zo'n 8 veldjes. Dat kan voor glauca. Ik zie ook geen duidelijke vleugel.
Met vriendelijke groet
Koos van der Vaart

lukasverboom

Misschien moet ik die andere landvorkjes eens gezien hebben. Bedankt voor je uitleg over hoe je de veldjes op de sporen bepaalt. Ik vergeleek de tekeningen met het boek over levermossen van Landwehr, maar die zullen wel variabel zijn.

Op de binoc-foto van de doorsnede dacht ik dat de hoogte gemeten moest worden inclusief het onderste deel, en als ik dat doe lijkt hij best dik. Als dat niet meegemeten moet worden is de dikte inderdaad wel goed. De lobben zijn inderdaad breder dan 1 mm, rond de 2,5 mm (maar ik kan ze niet goed opmeten onder mijn binoculair). Ik zag hem tijdens het fietsen.

We houden het op R. glauca, en de volgende zal ik verser bekijken :)
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html