Jeroen, ik liep toevallig tegen dit topic aan. Ik ben geen admin, maar het valt me wel op dat je (in je jeugdige enthousiasme?) veel handfoto's hebt van allerlei dieren. We maken ons er denk ik -in meer of mindere mate - allemaal wel eens (een keer) schuldig aan, maar probeer er geen gewoonte van te maken zou ik willen meegeven en al helemaal geen foto's ervan posten op waarneming.nl. Dat wekt echt de verkeerde indruk.
Van die gladde slang snap ik overigens wel dat je het dier even snel geholpen hebt om uit de gevarenzone te komen. Het is o.a. hier in het zuiden ook een groot probleem dat (o.a.) juveniele slangen massaal platgereden worden op fietspaden (die bovendien in aantal en omvang overal lijken toe te nemen). Ik denk overigens dat je nog wel een berichtje van Remon (admin) kan verwachten om de handfoto's van het dier te verwijderen.. 
Ik woon overigens vlakbij het gebied waar jij kennelijk je 'boomkikkersafari' hebt gehouden. Eén van de beste boomkikkergebieden van Nederland en de populatie daar doet het goed, zo goed zelfs dat dieren op tal van andere plekken in de omgeving opduiken (mensen met een vijver in de tuin in die omgeving zullen het 's nachts wel weten..). Dat gezegd hebbende..het kerngebied waar het gros van de populatie zit is niet vrij toegankelijk..
Tip: neem de tijd, je hoeft niet je bucket list af te raffelen. Er zijn normaliter - nu in Corona tijd wat minder - ook genoeg excursies waar je je bij kunt aansluiten en dan heb je ook genoeg gelegenheid om dieren te zien én fotograferen. --> https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,473460.0.html
Succes!
Het klopt inderdaad dat ik veel dieren hanteer. Veel van deze dieren komen uit een groentekas op een tuinderij waar ik werk. En als een libel, vlinder of ander insect de kas in komt, komt hij er zelden levend uit... Ze blijven tegen het planvond aanvliegen, omdat ze doorzichtig plastic niet kennen. En vallen tenslotte uitgeput, dood neer. Daarom vang ik ze, en laat ik ze na een snelle (hand)foto buiten weer vliegen. Anders handteer ik ook kikkers e.a. als ze op fietspaden en autowegen zitten. Ik weet dat ik met het hanteren van amfibieën ook virussen kan verspreiden (ranavirus), en probeer ze daarom zo min mogelijk aan te raken. Ik heb vorige week ook zandslakken in de hand gehad, maar volgens mij zijn er geen wetten over het hanteren van slakken, en natuurlijk heb ik ze na de foto gewoon terug gezet op de plek waar ik ze vond. Ik pak soms ook gewoon een dier op ter determinatie, of voor een foto. Maar ik zal terughoudender zijn in het plaatsen van dit soort foto's.
Het boomkikkergebied, dat in Noord-Brabant ligt is een toegestaan gebied om boomkikkers te kijken. Een vriend van mij is er met een kenner heen geweest, een paar weken voordat ik er naar toe ben gegaan. De vriend raadde het mij aan als goed gebied om legaal boomkikkers te zien. Als je in googlemaps kijkt naar het gebied, is het eerste wat je ziet een plaatje van een boomkikker, (wat eigenlijk helemaal niet goed is, vind ik) en er zijn daar meerdere wandelroutes, die iedereen mag lopen. Ik wist toen ik daar liep niet precies waar de kikkers zaten totdat ik bij een bramenstruikwal aankwam waar minstens vijf mensen met hun telelens in de bossage zaten te fotograferen. Ik heb netjes afstand gehouden, (zowel tot de mensen als tot de kikkers, daarom zijn mijn foto's niet al te scherp). En ik kwam ook buiten dat bomkikkerstukje ook geregeld mensen tegen, die naar de kikkers toe liepen (en vroegen of ik ze al gezien had, en zo ja waar). Ik kan niet geloven dat dit dan een afgesloten en/of verboden gebied is. (rondom de bramenstruiken zag je ook 'olifantenpaadjes' omdat zoveel mensen er al om heen gelopen hadden.) Helaas kwamen sommige mensen te dicht bij voor een foto dat ze daarmee de kikkers stoorde...
En als het beter is als ik de 'handfoto's' van de gladde slang verwijder, dan doe ik dat hoor.

Zo'n excursie lijkt me zeker leuk, als het lukt wil ik daar volgende zomer ook een keer aan meedoen.