Moeraspoelslak of Jenkins waterhoren?

Gestart door Sjoerd-Dirk, augustus 20, 2020, 21:09:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Sjoerd-Dirk

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/196677352/.
1 moeraspoelslak s.l. - Stagnicola spec. adult
datum: 2020-07-20
locatie: Everdingen - Uiterwaard (UT)

foto's:



gbeersma

Dit is een Stagnicola. Belangrijkste verschil bij een levend dier zoals dat van jou is dat Potamopyrgus een operculum (= afsluitplaatje) heeft, waarmee de mondopening hermetisch wordt afgesloten. De mondrand is continu, terwijl bij moerasslakken de mondrand onderbroken wordt door de voorlaatste winding, op de onderste foto goed zichtbaar. Verder is Potamopyrgus niet meer dan 7 mm. hoog, jouw exemplaar was ongetwijfeld groter.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?


Rob Koelman

#3
Hmm, het lukt mij toch niet om hier een Stagnicola van te maken. Zie onder meer onderstaande bewerkte foto van zekere exemplaren van Potamopyrgus (https://waarneming.nl/waarneming/view/192080260) en de afbeelding bij de waarneming zelf:



Waarneming zelf:
Met vriendelijke groet, Rob

Ton van Haaren

Wel degelijk een Stagnicola. Vorm en kleur en mondopening klopt niet voor een Potamopyrgus. Volgroeide Potamopyrgus hebben altijd een gesloten mondopening en een sluitplaatje, Stagnicola nooit. Wat je op de foto van jouw waarneming ziet is geen sluitplaatje en de mondopening is niet gesloten rond. Verder is Stagnicola bruin en ondoorzichtig.
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

Rob Koelman

Citaat van: Ton van Haaren op augustus 23, 2020, 14:30:12 PMWel degelijk een Stagnicola. Vorm en kleur en mondopening klopt niet voor een Potamopyrgus. Volgroeide Potamopyrgus hebben altijd een gesloten mondopening en een sluitplaatje, Stagnicola nooit. Wat je op de foto van jouw waarneming ziet is geen sluitplaatje en de mondopening is niet gesloten rond. Verder is Stagnicola bruin en ondoorzichtig.

:duim:
Met vriendelijke groet, Rob