onbekend insect in mijn appartement aangetroffen

Gestart door jnsn, augustus 15, 2020, 12:49:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

jnsn

Hallo,

De voorbije week heb ik een 4 tal beestjes in mijn bureau en keuken gespot waar ik, enerzijds geen weet van heb wat ze zijn, en anderzijds waar ze vandaag komen. Ik sla ze meestal snel dood met de vliegenmepper, maar heb gisteren en vanmorgen toch een foto kunnen nemen. Ik heb in 2019 rond dezelfde periode er ook zo 2 gezien, en sindsdien geen meer, en nu zijn ze dus terug.
Helaas heb ik geen betere kwaliteit foto's, ik hoop dat ze toch iet of wat duidelijk kunnen zijn en iemand deze kan identificeren?

Mijn vrees is dat het hier om een Duitse kakkerlak gaat? (Ieuw!) Maar ik lees dat die redelijk schuw zijn. Ik heb er 3 's avonds gezien (rond 22u) aan mijn computer bureau (2 op het tablet, 1 op de muur tegen het plafond), en vanmorgen zat er eentje op mijn ovenwanten. Ik heb een kat in huis die op de minste vlieg af gaat, maar hier heeft die nog nergens een kik naar gegeven, of nog nergens in een hoekje gezeten waar mogelijks iets kan zitten.

Ik heb ondertussen een grondige inspectie van mijn appartement gedaan, dat is ook niet zo groot, maar ik kan nergens iets vinden. Geen spleetjes of gaatjes, het is hier redelijk proper, ik heb nergens vrij voedsel liggen, dat zit allemaal mooi afgesloten. Hier zijn niet meteen donkere of vochtige plekken, ...

Kan iemand daar wat meer licht op laten schijnen wat dit zou kunnen zijn, en hoe deze te bestrijden zijn?

gbeersma

Op de foto's is niet veel detail te zien, maar het lijkt me in elk geval een kakkerlak.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

jnsn

En nu? Als ik er zo een paar in huis aan tref?

Het is hier proper en hygiƫnisch, ik heb net nog de wasmachine verschoven maar daar is ook nergens iets te zien. Ik zou voorts geen weet hebben waar die op mijn appartement te vinden zouden zijn.

gbeersma

Ik heb hier geen ervaring mee, misschien kunnen anderen je van goede suggesties voorzien.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

jnsn

#4
Ik heb zelf nog wat meer zitten zoeken.

Ik had op het aanrecht een toaster staan, daar liggen al enkele weken wel wat kruimels rond. Die zouden toch aangeroerd moeten zijn, maar dat zijn ze niet. Elders zijn geen etensresten te vinden, ik kuis alles netjes op. Als ik afga op de foto's die hier gepost worden van de Bleke Kakkerlak lijken ze daar iets meer op. https://waarnemingen.be/species/27083/observations De Duitse versie lijkt op de foto's hier op de website veel donkerder dan wat ik gezien heb. Ook de Ectobius vittiventris lijkt er heel hard op.

Ik heb een aantal weken geleden aan de rand van het mijn appartement met de tuin een boarding gemaakt met voldoende boomschors. Mogelijks zijn ze daar dan mee meegekomen? Achter mijn tuintje is ook een onkruid woekerend stuk braakliggend terrein, met een bos naast.


tekenaar

inheemse kakkerlakken komen op licht af. In huis is het veel te droog voor ze en sterven ze snel.

Aan de hand van de foto's durf ik niet te zeggen of het om een inheemse soort gaat, daarvoor is een scherpere foto van de bovenkant nodig.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Gert-Jan Cromwijk

Zijn het wel dezelfde beestjes?
De bovenste lijkt wel op een schietmot, bijv. Glyphotaelius pellucidus.
De onderste is eerder een kever maar die herken ik niet.
GJ