Trilzwam en tonder?

Gestart door Giel van der Pluijm, juli 29, 2020, 18:21:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

Giel van der Pluijm

hallo paddenstoelenkenners, vanmiddag vond ik onderop een Linde (!!) , geheel onderaan de stam waar deze overgaat in de wortels een drietal ernstig misvormde zwammen, waarvan ik denk dat het de dikrandtonder is met gaten erin en op eentje zit deels een roze, enigzins taaie substantie, die me aan een trilzwam doet denken. Heeft iemand ooit wel eens zoiets gezien en kan mij op een spoor zetten?

tstrik

Mvgr.,
Theo Strik

Giel van der Pluijm

#2
Zeer beslist geen hars, dan zou de hele zwam overdekt zijn en nu zit het roze spul alleen op, kennelijk door deze paddenstoel, aangetaste delen. Het ziet er allemaal heel erg vreemd uit.
Na enig speurwerk kom ik uit op een Sirobasidium soort, die zien er macroscopisch qua groeiwijze en -vorm en structuur en ook qua substraat ongeveer hetzelfde uit.
Mogelijk is het dan S. magnum als ik uitsluitend naar de kleur kijk.
Zie https://mycoportal.org/portal/collections/individual/index.php?occid=6952145
Het zou dan weer mogelijk om een nieuwe soort voor Nederland gaan.
Is er iemand bereid om dit te gaan onderzoeken?
Zie ook https://www.mycologen.nl/Trilzwammen/downloads/Sirobasidium_v1-2.pdf

Giel van der Pluijm

Bekeken door Nico Dam, geen herkenbare structuur in de gelei waar te nemen, dus in ieder geval geen Sirobasidium of andere trilzwam, laat staan een paddenstoel. De zwam waar het spul op zit is volgens hem een jonge harslakzwam. Mijn dank gaat uit naar Nico.