Dat is een goeie Hans. Ik weet dat in een naburige visplas door de federatie onderzoek is gedaan onder het bestand van karpers. Met name zat de angst er goed in nadat enkele jaren eerder naast de reguliere uitzetting van gekweekte karpers, gestreste exemplaren met verwondingen uit een stadvijver zijn gehaald en in de plas zijn gedumpt. Veel van die dieren hebben het niet gehaald en je begrijpt het, veel dode dieren en een stank die niet te harden was. Dat zal ruim 3 jaar geleden zijn.
Uit het onderzoek van vorig jaar bleek de conditie van het bestand dieren, autochtone en uitgezette dieren, zeer goed te zijn. Maar goed, dat is een afgesloten water. Wat niet wegneemt dat een visser daar dieren heeft gevangen en in de sloot, vaart of beek heeft uitgezet en zo ziektekiemen in het water heeft gebracht. Deze wateren kennen hoog bestand aan veel soorten vissen die doorgaans een goede conditie bezitten.
Ik ga er maar vanuit dat de dieren die ik grofweg tussen januari en eind april aantref, slachtoffer zijn geworden van en slechte conditie tijdens de winter. Zulke exemplaren tref ik nogal eens aan bij een naburige pingoruïne:
https://waarneming.nl/observation/234132081/ en gisteren nog deze
https://waarneming.nl/observation/237971743/Ik ga in ieder geval het gebied nabij de sloot wat vaker bezoeken op verschillende tijden en wellicht vind ik dan een antwoord. Voor nu blijft het voor mij echt een raadsel.