Grote Keizer verliest zijn hoofd

Gestart door HJDT, juli 15, 2020, 11:59:40 AM

Vorige topic - Volgende topic

HJDT

Vorige week fietste ik ergens door de polder bij Boskoop. Een Grote Keizerlibel zat op het fietspad en bleef daar zitten toen ik langs fietste. Dat leek me niet echt een goede idee dus ik keerde om om het beest "weg te jagen". Pas toen ik het beest oppakte (hij vloog nog steeds niet weg toen er ernaast stond) zag ik dat de kop ontbrak, de rest van het lijf was onbeschadigd.

Wat het meeste opviel is dat de vleugels elke 2-3 seconden eventjes een paar slagen maakten en dan weer stil vielen, dit bleef de gehele tijd dat ik bij het beest stond doorgaan, zeg gedurende een minuut of 5. Het leek erop dat het lichaam nog leefde maar gezien de regelmatigheid van de bewegingen is het denk ik waarschijnlijker dat het de laatste stuiptrekkingen zijn geweest van een stervende libel. Natuurlijk heb ik zelf al gezocht of ik hier iets over kon vinden maar ik denk dat ik niet de juiste zoektermen gebruik ofzo?

Iemand die hier iets meer over weet te vertellen? Vond het wel intrigerend...

Groeten Michel
Heb je echt niks beters te doen?? Kijk dan eens op onze nieuwe site in aanbouw: www.feathertail.com

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt.

Weia

Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Niek Haak

Je kunt hetzelfde zien als een libel wordt opgegeten door een andere libel (bijv. keizerlibel). Meestal bijt de predator dan als eerste de kop af, het lijf en de pootjes van het slachtoffer blijven vaak bewegen tot ze helemaal opgegeten zijn en dat kan vele minuten duren. Luguber maar het is niet anders. Vleugels bewegen in dit geval meestal niet omdat die vaak door de predator samen geklemd worden om ontsnappen te voorkomen.

Ik zag ooit een keizerlibel waarbij het hele "achterlijf" ontbrak; hij viel op omdat het vliegen nogal lawaaiig en traag ging, maar hij kon dus gewoon nog vliegen.
Er was op dat moment een boomvalk actief in de buurt dus ik denk dat dat de oorzaak was. Na een poosje rusten vloog hij weer verder ...

OJGoreng

#3
Citaat van: HJDT op juli 15, 2020, 11:59:40 AMmaar ik denk dat ik niet de juiste zoektermen gebruik ofzo?

Je zou eens "central pattern generator" in combinatie met "dragonfly" kunnen proberen. Voor bewegingen bestaan specifieke neurale netwerkjes die in principe autonoom functioneren, maar onder controle staan van de hersenen; die kunnen die netwerkjes (ont)remmen, de frequentie van activiteit omhoog of omlaag schroeven, etc. Als de verbinding met de hersenen verloren gaat voeren de netwerkjes hun standaard-activiteit uit. Bij insecten kunnen zenuw- en spiercellen dan nog best een tijd functioneren (zeker als het ademhalingssysteem ook nog gewoon doorwerkt).

Overigens werkt ook onze eigen bewegingsaansturing zo, maar wij gaan wat sneller helemaal stuk als we ons hoofd verliezen (wat ook zijn voordeel heeft, want een zombie-apocalyps heeft meer na- dan voordelen).

Dit is een nogal technisch overzichtsverhaal, open access:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/dneu.22738
Met vriendelijke groet, Zainal