Groep zwarte rupsen in den

Gestart door Marijke Lepel, juli 06, 2020, 18:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Marijke Lepel

Eerste keer dat ik een vraag stel. Ik vond in een Oostenrijkse Den (in een pot op m'n dakterras) in het centrum van Den Haag een groep zwarte bijna kale rupsen, met een kop als een lieveheersbeestje. Zie foto in bijlage. Weet iemand wat dit voor rupsen zijn? Bij schrik slaan ze allemaal hun kop achterover, zie tweede foto.


Frank van de Putte

Welkom op het forum, dit zijn geen rupsen maar larven van een bladwesp. Ik verplaats het topic, mogelijk weten ze daar welke soort.
Groetjes,

Frank van de Putte

insectamo

Hallo,
het is waarschijnlijk Gilpinia socia.
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/

Marijke Lepel

Ik moet nog veel leren, dank!
Mag ik nog wat vragen? Er zitten nu twee lichtgekleurde tussen (zie foto's). Is dat een tijdelijk stadium? En is de kop naar achter slaan een afweerreactie?

Met  vriendelijke groet

gbeersma

Een makkelijk verschil tussen rupsen en bladwesplarven: een rups heeft maximaal 4 paar buikpoten (dat zijn dus niet de 6 echte pootjes vlakbij de kop, maar de 'poten' waarmee hij loopt), bladwesplarven hebben er altijd meer. Als voorbeeld hieronder een rups (helmkruidvlinder) en een bladwesplarve (Dolerus spec.).


Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

insectamo

ja en ja.
- larven hebben vaak verschillende kleuren op verschillende leeftijden. De kleur kan ook voor en na de rui veranderen. En het kan ook individuele variabiliteit zijn.
- Je hoofd achterover leunen is een verdedigende reactie. Bovendien scheiden larven vaak bijtende vloeistof uit hun mond. En ook vaak maakt een groep larven vaak synchrone bewegingen, wat de indruk wekt van één groot organisme; dit gedrag kan sommige roofdieren afschrikken
    ... maar wij niet :)
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/