Nauwkeurigheid trajecttelling is ondermaats en leidt tot onbruikbare resultaten

Gestart door Jens Verwaerde, juni 09, 2020, 09:39:25 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jens Verwaerde

Ik heb een tijdje geleden mijn eigen mussen-traject-tellingen uitgevoerd, ttz ik wandelde een traject en logde daar alle mussen.
Bij nazicht merk ik echter dat de route nogal grof is geregistreerd. De route is te zien op ... https://waarnemingen.be/locations/transects/54323/


Nochtans draaide op hetzelfde ogenblik OSMand en logde ik daar ook mijn route en die was véél nauwkeuriger.
De onnauwkeurigheid heeft dus niks te maken met slechte GPS-ontvangst maar wel met een slecht logging interval van ObsMap.

En ook erg storend en verwarrend: op het einde (of begin) van de route zie je allerlei afwijkingen van mijn traject. Dit strookt niet met de door mij afgelegde route.

Als voor een route als de mijne, die meerdere honderden meters omvat, al een dergelijke onnauwkeurigheid bestaat, doet me dit vrezen voor de nauwkeurigheid van een veel korter traject van bv. 300 meter.

Het is problematisch omdat ik van plan ben om een bepaalde route opnieuw te lopen volgend jaar. Als die route echter zo onnauwkeurig wordt gelogd, is het niet meer mogelijk om betrouwbare monitoring te doen.

Michiel en Milka

In Obsmapp kun je bij de instellingen > geavanceerde instellingen > locatie-instellingen je Locatie interval instellen. Als die interval (te) groot is, zul je een onnauwkeurige route krijgen. Kijk daar eerst eens naar.
Groet, Michiel

Jens Verwaerde

Dat is inderdaad zo, maar mijn logging-interval stond op 3 seconden. En toch krijg ik bij mijn routetellingen nog een somtijds zeer groffe gps-routering te zien. Het lijkt wel of het logging-interval in tijd toeneemt naarmate de route langer wordt.
Maar ik vind er hoe dan ook geen logica in.

hiskodevries

niet zo heel zinvol om dat hier te melden.
obsmapp heeft zijn eigen onderdeel
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Jens Verwaerde

Dat wist ik niet. Alvast vanuit de (Belgische) waarnemingen.be wordt ik als gebruiker verwezen naar het algemene forum (déze site dus). Ik kan als gebruiker niet weten welk onderdeel waar thuishoort: ik ben er bv. altijd vanuit gegaan dat obsmap en waarnemingen.be één en een geheel zijn. De technische achtergronden ervan ken ik niet.

Ik begrijp dat de medewerkers vaak vrijwilligers zijn, maar het ware zinvol deze vraag door te zenden naar de juiste persoon.

Citaat van: hiskodevries op juni 12, 2020, 15:01:20 PM
niet zo heel zinvol om dat hier te melden.
obsmapp heeft zijn eigen onderdeel

Henri van Dodeweerd

Hisko bedoeld te zeggen dat het een eigen board op het forum heeft (https://forum.waarneming.nl/index.php/board,166.0.html)

Het was wel aardig geweest als hij het topic daarheen had verplaatst .. Dat wil hij vast nog wel doen  ;D
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd