Vortex razor 11-33x50

Gestart door Arno Wouters, oktober 10, 2020, 16:22:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno Wouters

Dit is een reactie op een PB van 27 juli 2020 waarop ik niet met een PB kon reageren omdat het van een gast afkomstig is

Citaat van: Ron13
Hoi Arno, alles goed? Las een paar dagen geleden je topic over de vortex razor 11-33x50 en wilde je daar iets over vragen. Ik wilde eerst op het topic reageren maar kreeg de melding dat het al een ouder bericht was en wist ook niet of je notificaties aan had staan. Nu je de spotting scope al wat langer hebt, bevalt deze nog? Problemen gehad met het rubbertje dat je terug moet stulpen? Dat was iets wat mij ook was opgevallen, aan de andere kant heb je levenslange garantie en lees daar ook goede ervaringen over. Hoe bevalt de zoom capaciteit? Is deze voldoende? Ik wil mijn eerste scope gaan kopen (ben nog wat aan het sparen) en doe mijn vogelen en natuurbeleving ook op de fiets of wandelend. Hike ook graag. Vond veel scopes ook te groot of te zwaar en kwam uiteindelijk op jouw topic wat me aan het denken gezet heeft. Had die optie eigenlijk nooit overwogen. Ook qua prijs scheelt het sparen haha. Lees over Vortex verder bijna alleen maar goede berichten. Enige waar ik echt mee zit is of de 11-33 voldoende is voor allround gebruik? Bijvoorbeeld watervogels observeren op rivier, meer, zee? Alvast heel erg bedankt voor je antwoord! Met vriendelijke groet, Ron.

Hallo Ron,

Ik zag je bericht zojuist, toen ik voor het eerst sinds tijden het forum van waarneming.nl weer bezocht. Kennelijk heb ik de e-mail notificatie van je bericht over het hoofd gezien, of misschien is ie in m'n spam terecht gekomen, anders had ik wel eerder gereageerd. Hoop dat je toch nog wat aan onderstaande informatie hebt.

Ja, ik ben nog steeds dolblij met mijn struin- en reisvortex. Ik heb er echt veel plezier van. Ik neem hem bijna altijd mee als ik ga wandelen en heb er al vaak vogels mee gezien en/of gedetermineerd die ik met m'n 8x42 niet zou hebben gezien of wel gezien maar niet herkend. Daarenboven is het een waar genot om vogels die ik wel met m'n binoculair kan zien/herkennen met 20-30x vergroting te bekijken. Dan zie ik pas echt hoe mooi ze zijn.

Dat gezegd hebbende, weet ik niet of ik je deze telescoop al dan niet kan aanraden als all-round telescoop. Je kunt met een 11-30 zoom heel wat meer zien dan met een 8x42, maar de 33x vergroting schiet inderdaad tekort om die spannende steltlopers aan de andere kant van de plas (of wat verder weg op het wad) te herkennen.

Ik heb de luxe twee telescopen te hebben (de Vortex Razor 11-33 met ED glas en een ruim dertig jaar oude Swarovski met BAK-4 glas die tot 50x vergroot). Als ik fietsend of meerijdend met een auto op vogelexcursie ga, geef ik vanwege de vergroting meestal de voorkeur aan de Swarovski. Dit ondanks dat het beeld van mijn Vortex stukken helderder is. Toen ik mijn Vortex pas had, nam ik hem een keer mee op een vogelexcursie door De Groene Jonker, een plassengebied in de buurt van Noorden/Nieuwkoop. Dat viel zo tegen (d.w.z. ik kon door m'n Vortex zoveel vogels niet goed zien die door de logge 80 mm  telescopen van m'n excursiegenoten goed te zien waren) dat ik de week daarop zelf nog een keer met m'n Swarovski naar dat gebied gefiets ben.

Toch had ik, als ik dertig jaar geleden de keus had gehad tussen de Vortex Razor 11-33 en een grotere telescoop met vergelijkbare beeldkwaliteit (pakweg de Vortex Viper HD 20-60x85) waarschijnlijk de 11-33x gekocht. Dit niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat ik me toch in de eerste plaats algemeen natuurliefhebber voel en pas in de tweede plaats vogelaar. De mogelijkheid bij al mijn wandelingen en fietstochten de vogels beter te zien, had dan opgewogen tegen de mogelijkheid bij fietstochten of autoexcursies in het beperkte aantal gevallen dat 33x tekort schiet die vogels met 50 of 60x vergroting te bekijken.

Afgelopen zomer kampeerde ik met een vriendin op Terschelling en had geen zin m'n logge Swarovski mee te nemen. Ik heb een keer of drie gedacht 'had ik nou m'n Swarovski maar bij me.' Dat weegt ruim op tegen het ongemak dat ik van die logge telescoop gehad zou hebben. Toen ik later een week naar Texel ging, nam ik m'n Swarovski mee en heb deze de helft van de tijd in de tent achtergelaten omdat het teveel sjouwen was ....

Samenvattend, als je in de eerste plaats algemeen natuurliefhebber bent, vaak wandelt of vaak met de trein of bus reist en veel meer van de vogels wilt zien dan met je kijker mogelijk is, is de Vortex 11-33x een goede keus. Als je je daarentegen echt in vogels wil gaan specialiseren, meestal fietst (of met iemand mee kunt rijden) en het geduld hebt om door te sparen, ben je, denk ik, met een telescoop van vergelijkbare kwaliteit met een 50-60 maal vergroting beter af (het hoeft geen Swarovski te zijn, een Vortex is ook goed, maar over de Kites van de Vogelbescherming heb ik zo mijn twijfels  - zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,447424.0.html).

Wilfred

Interessant verslag van je ervaringen met je kleine Vortex telescoop waarvoor dank.
Ook ik heb de luxe in bezit te zijn van zowel een kleine als grote telescoop, in mijn geval Nikons en ik sta er bijna hetzelfde in, al "hang" ik nog wat meer richting de kleine.
Over de ED50 heb ik overigens al vaak geschreven in verschillende threads op dit forum.
Het feit dat ik de kleine Nikon gewoon ALTIJD bij me heb maakt m voor mij zo onmisbaar en waardevol.
Dat je soms wel eens tegen de optische grenzen van zo'n kleine telescoop aanloopt neem ik voor lief en bovendien komt dat veel minder vaak voor dan je zou denken.
Er komt maar zelden de gedachte in mij op "had ik nu maar de grote bij me" want ik weet gewoon dat ik in veel gevallen mijn grote daar helemaal niet mee naar toe had gesleept.
Bovendien loop je met een grote even zo goed weer tegen grenzen, niet alleen optisch maar ook m.b.t. bijvoorbeeld luchttrillingen.
De grote Nikon gaat overigens wel steevast mee naar bijvoorbeeld Texel of de Brouwersdam, plekken met grote kijk afstanden waar ik letterlijk naast mijn auto kan gaan staan.
Als je ver weg op zee eenden en duikers wil zien op een grijze winderige winterdag op de Brouwersdam dan is een grote lichtsterke telescoop op een zwaar statief in alle opzichten dik in het voordeel al denk ik dat mijn ED50 ook nog steeds heel bruikbaar zou zijn als ik geen grote telescoop had gehad. Als ik gedwongen zou worden een van beiden de deur uit te doen dan laat ik zonder twijfel de grote gaan (weliswaar met pijn in mijn hart).   

Arno Wouters

Dank je wel,  Wilfred! Ik hoop dat Ron13 dit nog leest!