Project Zuidelijke glazenmaker

Gestart door Niek Haak, juni 24, 2020, 10:34:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

Platbuik

Waar ik 2021 scheef moet inderdaad 2020 staan.
Bedankt voor je toelichting, Niek. De te nemen hobbel ligt bij het materiaal en niet de methodieken.
Ik hoop voor dit seizoen op een plekje op fietsafstand dat ook de zuiglam aanspreekt. Je zie het wel, op waarneming.nl! :blink:
---88:  A. van Leur (├×latbuik)

Niek Haak

#61
Bij deze een kort verslagje van mijn waarnemingen van Aeshna affinis bij Groot Vroon, Dishoek in 2022.

Door persoonlijke omstandigheden heb ik enkele weken weinig waarnemingen kunnen doen waardoor ik deze keer geen compleet beeld heb. Duidelijk is wel dat het aantal individuen lager was dan in 2021, en zeker lager dan in 2020. In totaal werden 26 verschillende mannetjes en 6 vrouwtjes gezien op de locatie. Landelijk waren de waarnemingen van A. affinis in 2022 vergelijkbaar met die in 2021. Mede door de relatief kleine aantallen was er dit jaar weinig voortplantingsactiviteit te zien en het blijft onduidelijk of er op deze locatie succesvolle voortplanting is (geen larf, juveniel exemplaar of larvenhuidje gezien). Ik denk dat de zeer droge zomer en het beheer van het terrein een rol hebben gespeeld bij de achteruitgang in aantallen.

Evenals in voorgaande jaren blijken de meeste individuen hooguit enkele dagen aanwezig en worden ze daarna niet meer terug gezien. Op de foto's uit de rest van Nederland op waarneming.nl kon ik nog 45 individuen identificeren waarvan geen enkel exemplaar elders teruggezien is (net als in voorgaande twee jaren). De vraag waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan blijft dus onbeantwoord.

Opvallend was dat de weinige vrouwtjes die opdoken bijna allemaal op dezelfde plek (binnen +/- 1 meter) verschenen waar ze dan hoog in het riet gingen hangen wachtend op een mannetje of (doen alsof ze) eitjes afzetten. Het leek een soort afgesproken ontmoetingsplaats ;)

Tabel met overzicht van de waarnemingen bijgevoegd voor geïnteresseerden (dit kun je vergelijken met mijn overzichten van 2020 en 2021).

JohanvantBosch

Dankjewel voor de update, Niek!
Een bijlage toevoegen kan in je huidie bericht via de optie 'meer' (rechts onderin) en dan 'verander'. Dan verschijnt de mogelijkheid voor bijlagen wel in beeld.