Embargoschendingen / aantijgingen

Gestart door RutgerB, juni 21, 2020, 08:54:26 AM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

In https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,385918.0.html gaat ene Bart Vandenbussche los op mijn website. Ik post daar mijn botanische trips en heb inderdaad soorten bezocht die op waarnemingen.be op embargo staan. Dat is onvermijdelijk als je de mooie natuurgebieden bezoekt en (veelal van op de paden!) en dan ook af en toe zeer zeldzame soorten ziet. Wij publiceren inderdaad ook waar we hebben gelopen. Dat doen we al erg lang en voornamelijk in buitenlanden en vorig jaar zijn we dan in België wezen lopen. Wij publiceren geen stippen / exacte groeiplaatsen en geven per tripje een lijst van de gevonden soorten. Vergelijkbaar met een soortenlijstje per gebied in waarnemingen.be.  Soms is het een korte trip en kan beargumenteerd worden dat de plek te exact is. Soms loopt de track niet over een regulier pad, maar een vager zijpad. We willen dat echt aanpassen waar nodig, maar met algemene beschuldigingen kunnen we niet veel.

In het beschreven geval hebben we dat reeds aangepast (al voor de onderstaande post). De plek was niet exact aangeduid, maar mogelijk te makkelijk te vinden en we zijn echt wel voor reden vatbaar. We publiceren ook niet ter eer en glorie van onszelf, maar gewoon ter informatie en eigen ontspanning. De lijsten bestaan uit alle mogelijk planten die we hebben gevonden en daar zitten inderdaad ook zeldzaamheden tussen. De bezoekersaantallen op onze site zijn overigens zeer gering.

De werkelijke reden dat Bart hier klaagt, het topic is direct daarna gesloten en daarom reageer ik hier, is dat hij een waarneming van een onzekere Honingorchis postte waarbij foto's stonden van een niet eerder in België waargenomen orchidee. Volgens mij en een specialist is deze waarschijnlijk ergens in Oost-Europa gefotografeerd. Bart weigert deze op een juiste locatie in te voeren en houdt vast aan een plek in een droog dennenbos in de Limburgse Kempen. Op de foto zijn planten zichtbaar die niet in Limburg voorkomen. Bij deze waarneming ontstond een discussie die eindigde in verwijten aan mijn adres als admin/moderator. Het verband met zijn waarneming is er niet. Bart haalde er ook allerlei voorbeelden bij waaruit goede kennis van orchideeën blijkt en postte ook een foto uit een besloten Facebookgroep bij de waarneming om de bloeitijd te ondersteunen. Het enige doel van de waarneming leek de admins te willen treiteren. Nu moet dit kennelijk ook nog op het forum verder gaan met aantijgingen aan mijn adres.

Ik wil wel eens weten wie die Bart werkelijk is, want ik vermoed dat het een pseudoniem is, en wat het doel is van zijn acties.

CiteerBeste,
Ik vind het bijzonder lovenswaardig dat jullie bijzonder zeldzame waarnemingen vervagen.
Echter stond ik ook versteld dat minstens 1 van jullie
Moderatoren van waarnemingen.be deze bijzonder gevoelige gegevens te grabbel gooit, publiekelijk op het internet met google maps track er bij.

Neem zelf maar een kijkje op http://www.botanicaljourneys.com/2019Belgium.html

In het kopje 26 June 2019: Lime stone hill near Treignes  (Google map), vind je de vermelding van Limodorum abortivum. Van deze plant zijn er in België 4 exemplaren teruggevonden. Als je de google maps track volgt kan je minder natuurgenegen personen op slechte gedachten brengen. Ik vraag bij deze dan ook met aandrang dat jullie het moderatorschap eens grondig onder de loep leggen. Het blijft niet beperkt tot vermelding van 1 bedreigde soort op deze website, het staat er vol van, met google maps aanduidingen.

Henri van Dodeweerd

Ha Rutger,

Sommige mensen zijn niet te volgen.. Goed dat je hier jouw verhaal deelt. Verspil er nu maar niet teveel gedachten en tijd aan. Dat zijn zulke personen vaak niet waard.

Hier op het forum, waardeer ik je bijdragen zeer en ik denk velen met mij. Denk aan die waardering, dan vergeet je deze persoon, die niet eens op een nette manier iemand kan aanspreken ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

RutgerB

Dat klinkt inderdaad het verstandigst en ik ga dat maar eens proberen.

Inmiddels hebben we op onze site voor de trips in België alle locaties zo vaag mogelijk gemaakt. Er zal nog steeds wel wat op aan te merken zijn, maar dat moet dan maar.

De Belgische plantenadmins hebben we trouwens zelf de controle over het op embargo zetten van een soort en bij velen heb ik (verdorie!) zelf op die knop geduwd...

Henri van Dodeweerd

Rutger, sommige mensen ga je gewoon niet begrijpen. Waarom gaat iemand hier op het forum een 'klacht' neerleggen omdat er op een mooie site iets staat waar je het niet mee eens bent. Ik zou zeggen druk op de contactknop op de site en leg het daar neer.

Het is goed dat je kritisch bent naar wat je op je site publiceert. En er zullen altijd mensen zijn die wat op of aan te merken hebben.

Laat die mensen lekker honingorchissen gaan zoeken op plekken waar ze niet voorkomen ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

WimV

Als ik nu 1 site altijd met ontzettend veel bewondering heb gevolgd, is het botanical journeys wel. Het enthousiasme spat er enorm van af. Terwijl ik nog nooit 1 route heb gelopen die op de site te vinden is. Dus ga vooral door met wat je doet. 
En dat er af en toe wat mensen tikkende tijdbommen zijn...Daar heeft de hedendaagse maatschappij nu eenmaal heel veel last van...

Groetjes,
Wim

RutgerB

Dank voor de opbeurende woorden!

Kritiek mag er zijn natuurlijk, maar men moet dan wel zelf open kaart spelen. We hebben nu mogelijk een echte naam bij deze persoon.