Hallo, ik heb een vraag over de zeldzaamheidsaanduiding KFK in de Heukels, en ik hoop dat ik er hier voor in het juiste forum ben.
Eerst voor de duidelijkheid: ik ben een zeer geïnteresseerde maar beginnende amateur op dit gebied. Na een aantal jaren biologie op de middelbare school ben ik de technische kant opgegaan. Maar ik ben wel altijd in de natuur geïnteresseerd gebleven, en nu ik er eindelijk de tijd voor heb ben ik me er weer in aan het verdiepen.
Sinds kort heb ik de Heukels aangeschaft (de nieuwste editie), en ik ben de begeleidende hoofdstukken aan het doornemen. Zeer leerzaam!
Nu mijn vraag: op pagina 838 van de Heukels wordt de KFK aanduiding uitgelegd. Er staat een verwijzing bij naar Gorteria 29: 57, en die heb ik inmiddels ook gevonden op natuurtijdschriften.nl, maar daar heb ik het antwoord ook nog niet gevonden.
Begrijp ik het goed dat als een plant bijvoorbeeld in klasse 1 = 1-3 kilometerhokken valt dit betekent dat die plant in één tot drie kilometerhokken in heel Nederland is waargenomen, en verder in geen enkel ander kilometerhok in Nederland? Zo ja, maakt het dan niet uit hoe veel deze plant in die één tot drie kilometerhokken voorkomt? Dus blijft het hetzelfde of deze plant maar één keer of veel voorkomt in die kilometerhokken? En maakt het ook niet uit waar die hokken in Nederland liggen en of ze aanéénsluitend zijn of niet?
Of is het heel anders en betekent het dat de plant één tot drie keer is waargenomen in een willekeurig kilometerhok in Nederland?
Ook is me nog niet duidelijk wat die kilometerhokken precies zijn: zijn dit exact vastgelegde stukken Nederland van 1 km2, of zijn het willekeurig gekozen stukken?
In het eerste geval, is er dan een overzicht van hoe deze hokken zijn verdeeld?
Alvast bedankt voor jullie antwoord,
Ed