Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Bedankje  (gelezen 739 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Arp

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 19143
Bedankje
« Gepost op: juni 20, 2020, 19:48:18 pm »

Het moet ergens in 2006 geweest zijn, dat ik mijn eerste "insectenkiekje" schoot. Eigenlijk was ik met m'n eerste digitale compactcameraatje een roos met zonlicht erachter aan het fotograferen als bureaubladachtergrond voor de PC van m'n pa. Op de PC bleek dat er een trits bladluizen op de stengel zat, waarvan de dikste net bezig was een kloontje naar buiten te persen. Gefacineerd dit stukje mini-leven in zoveel detail te kunnen zien, ging ik de volgende dag meteen weer de tuin in, nu gericht met de bedoeling om te proberen om van wat meer insecten kiekjes te schieten. Zo ongeveer het eerste wat ik vervolgens tegenkwam, was een Schorpioenvlieg - maar dat wist ik toen nog niet, laat staan welke soort. Met een algemeen natuurgidsje in de hand, dat bij m'n ouders in de kast stond, kwam ik op de naam: Schorpioenvlieg! Nooit geweten dat het bestond.

Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en een nieuwe hobby, of zo je wilt - verslaving, was geboren :)

Tot die tijd was ik vooral met techniek, auto's, motoren en IT, heel veel IT, bezig geweest (de camera was gekocht om close-ups van onderdelen/foutjes op printplaten te kunnen maken). Er ging een nieuwe wereld voor me open, maar wel eentje waar ik totaal geen kaas van gegeten had - ik kon nog geen kever van een wants onderscheiden(!) Als snel kwam ik daarom op verschillende internetfora uit, om mijn onbenul een beetje te kunnen etaleren, zeg maar. In 2007 uiteindelijk dus ook hier bij waarneming.

Het was nog een andere tijd en er was nog duidelijk veel minder informatie op internet te vinden en wat er te vinden was kostte veel meer moeite om boven water te krijgen. Door m'n affiniteit met de IT werd ik wel vrij snel handig in om toch het n en ander op te snorren, maar het staat in geen verhouding tot wat ik geleerd heb dankzij de mensen op fora zoals hier op waarneming en het  forum van Jrgen Peters (forum.insektenfotos.de).

Het zoeken op internet, daar ging veel tijd in zitten, heel veel tijd, bakken met tijd. Dus vond ik het nuttig om als ik dan wat bij elkaar gescharreld had er een soort samenvatting van te maken, zodat andere mensen het makkelijker konden vinden zonder al die zoektijd te investeren. Daardoor leek het soms alsof ik zelf wat wist, maar eigenlijk had ik het altijd net pas bij elkaar geraapt, die paar stukjes "kennis".

De tijd die erin ging zitten, kon ik erin stoppen omdat ik met een hele lieve, bejaarde en gehandicapte vriendin (Leny) afgesproken had dat ik voor haar zou zorgen en zij voor mij. Vorig jaar is Leny, na een paar moeizame laatste jaren, haar eigen weg gegaan en heeft nu "rust" en vooral ook geen pijn meer. Voor mij was het daarmee echter wel een beetje gedaan met de "rust" en vooral ook met de tijd die ik in al die jaren toch min of meer in overvloed had.

Het afgelopen jaar heb ik een aantal keren al m'n spulletjes bij elkaar geraapt en "verhuisd", heb ik voor het eerst in twintig jaar weer werk gehad en er weer afscheid van genomen en ben momenteel dus weer op zoek naar wat anders. Veel onrust om me heen en het ziet er niet naar uit dat dit nog gaat veranderen voorlopig. Steeds vaker loop ik er tegenaan dat mijn hobby, de tijd die ik daarin steek, niet meer in overeenstemming te brengen is met mijn nieuwe situatie.

De fora, het puzzelen met "probleemgevallen" bij de determinatie en dan vervolgens de boel een beetje samenvatten, is ook altijd een soort therapeutisch voor me geweest - momentje (of wat langer) tijd voor mezelf, gedachten op wat anders, hoofd leegmaken - dat gevoel een beetje. Maar het is ontaard in teveel van dat soort tijd voor mezelf, teveel "even op het forum kijken" en dan weer uren bezig zijn - lekker in m'n eigen coconnetje, in m'n eigen hoofd. Het zorgt voor problemen en verdriet om me heen en dat is niet de bedoeling - het moet wel leuk blijven :) Dus heb ik besloten om er maar mee te kappen. Dat is wel zo duidelijk. Hierboven heb ik het woord "verslaving" al ergens tussengefrommeld - niet helemaal zonder reden.

Waarom dit berichtje? Door de jaren heen zijn op de diverse fora waar ik kwam regelmatig stamgasten verdwenen, soms met duidelijke reden, maar soms ook waren ze er "plotseling" niet meer (waar je dan na een paar weken argwaan over krijgt). Dat heb ik zelf altijd als onplezierig ervaren. Zeker als het gewaardeerde deelnemers waren, waar je leuk contact mee had (via het forum). Van sommigen weet ik nog steeds niet wat er gebeurd is. Zijn ze overleden? Ziek? Boos? ... geen idee. Dus dan liever met een duidelijk, openhartig berichtje even afscheid nemen.

En tegelijk de gelenheid te baat nemen om "het forum" te bedanken, voor alle leuke, interessante en leerzame momenten en de met anderen gedeelde verwondering over de natuur.

Een paar mensen zou ik eigenlijk persoonlijk willen bedanken omdat ik zo ontzettend veel aan ze gehad heb. Omdat ze me dankzij het delen van hun schier eindeloze kennis en ervaring, die ik niet had, steeds weer een stapje verder hebben geholpen en me gemotiveerd hebben om door te gaan, te blijven zoeken, leren en verbazen. Maar vooral ook om niet overmoedig te worden, omdat altijd als je denkt dat je het nou wel weet, dat toch weer net niet het geval blijkt te zijn :angel: Zonder hen, zonder te weten dat er "backup" was als je vastliep, was ik er nooit aan begonnen.

Van onschatbare waarde, al die specialisten die hun schaarse tijd hier delen om anderen die wat minder van hun stukje vakgebied weten steeds weer verder te helpen! Soms met twee vingers in de neus, maar vaak ook door echt even moeite te doen en serieus mee te kijken - boek erbij, collectie ernaast ... Tjsonge, wat heb ik veel van jullie geleerd - ook door antwoorden aan anderern mee te lezen(!)

Maar het lijstje zou erg lang worden en ik ben ook bang dat ik er altijd n of twee zou vergeten die minstens net zo belangrijk waren. Ik denk zeker te weten dat jullie wel weten wie ik bedoel - en zo niet, dan bedoelde ik juist jou waarschijnlijk toch ook!

Dus, voor een ieder die schoen past:

Heel, heel HEEL hartelijk DANK voor 13 geweldig leerzame jaren!

Tot slot: Ik verdwijn niet van de aardbodem, maar wel van het forum. Voorlopig zou ik graag nog even mijn "rechten" als validator/taxonomist etc. nog even houden, omdat er nog een zwik "klussen" liggen te wachten die ik me zeer voorgenomen had ooit eens aan te pakken. Misschien dat als ik wat minder op het forum rondhang, dat die er dan ook nog eens van gaan komen ...
« Laatst bewerkt op: juni 20, 2020, 19:51:30 pm door Arp »
Gelogd
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

jeeweevz

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 3873
Re: Bedankje
« Reactie #1 Gepost op: juni 20, 2020, 21:00:36 pm »

Hoi Arp,

Tja wat kan ik zeggen. Bedankt voor het delen van al je kennis, vaak met uitgebreide uitleg. Fijn dat je ook nu uitleg hebt gegeven waarom we je niet meer op het forum zullen zien. Heel jammer, maar wel begrijpelijk als ik je uitleg lees.
Nogmaals bedankt en wellicht zien we je later toch weer verschijnen. Het ga je goed!

Groeten,

          Jan Willem
Gelogd
Groeten,

Jan Willem van Zuijlen
Coordinator EIS-werkgroep Opomyzoidea (exclusief Agromyzidae)

janvdbrugge

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 546
Re: Bedankje
« Reactie #2 Gepost op: juni 20, 2020, 21:04:21 pm »

Hoi Arp,
Geweldig zoals jij zo'n toch vrij lastig besluit hebt vormgegeven. Ik heb zelf met jou alleen kort contact gehad bij een discussie over wetenschappelijke namen en de klassieke woorduitgangen, in 2018, denk ik, maar omdat ik erg veel insectentopics bekijk, ben ik ook vertrouwd met jouw deskundigheid en inzet, en de plezierige manier waarop je anderen vooruithelpt of in elk geval aanmoedigt.
Alle waardering en ook dank voor de sympathieke berichtenwisseling. Ik heb zo'n idee dat er na deze reactie nog wel het een en ander van jouw collega-admins, medehobbyisten en "leerlingen" zal volgen, en ik neem aan zonder uitzondering positief! Succes bij wat je nog gaat ondernemen, blijf gezond en creatief!
Hartelijke groeten, Jan van der Brugge
Gelogd

gbeersma

 • Observado Admin
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 8240
Re: Bedankje
« Reactie #3 Gepost op: juni 20, 2020, 21:21:14 pm »

Er zijn op het forum flink wat mensen actief die veel kennis hebben, samen vormen ze een vraagbaak van onschatbare waarde. Maar er zijn er niet veel die die kennis op zo'n prettige en educatieve manier weten te gebruiken als jij altijd gedaan hebt, ik heb daar grote bewondering voor. Uiteraard is het een goede beslissing want het is je eigen keuze, maar ik zal je vele vaak zeer uitgebreide antwoorden op het forum missen, ik heb daar veel van geleerd. Ik wens je/jullie alle goeds voor de toekomst en ik hoop je nu en dan nog weer tegen te komen, desnoods op 1,5 meter afstand.

Hartelijke groet, Gerard
« Laatst bewerkt op: juni 20, 2020, 21:40:26 pm door gbeersma »
Gelogd
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

David Tempelman

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 5544
 • Admingroep: Waterbeestjes en Schietmotten
  • Werkgroep Trichoptera EIS-Nederland
Re: Bedankje
« Reactie #4 Gepost op: juni 20, 2020, 21:26:03 pm »

Hoi Arp,
Dank voor het delen van al je kennis.
Volgens mij is dat heel veel.
Jammer dat je van het forum verdwijnt maar hopelijk blijf je waarnemingen en foto's delen.
Veel dank !!
Hartelijke groet David
Gelogd
met vriendelijke groet,
David

Henri van Dodeweerd

 • Member
 • Online Online
 • Berichten: 8666
Re: Bedankje
« Reactie #5 Gepost op: juni 20, 2020, 22:20:36 pm »

Jammer maar heel begrijpelijk, Arp! Ik heb veel van je geleerd en zal je gaan missen hier! Ik hoop dat je nu wat rust mag gaan krijgen! Het ga je goed!!!
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Gerrian

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 1166
 • Admingroep: Kevers
  • Mijn website
Re: Bedankje
« Reactie #6 Gepost op: juni 21, 2020, 15:09:19 pm »

Hoi Arp,
Goed dat je, nu je leven ingrijpend veranderd is, een duidelijke grens voor jezelf getrokken hebt. Heel erg bedankt voor wat je allemaal gedaan hebt op het forum.

Voor mij was dat onder andere:
- Het verwijzen naar Kerbtier.de toen je helemaal enthousiast was over de Harmonia axyridis f. axyridis die ik gevonden had. Een prachtige website, waar ik vaak waarnemers op wijs als ze een erg variabele soort hebben gevonden.
- Zo enthousiast reageren op mijn vondst van een mogelijke achttienvlek lhb-larve, dat ik speciaal ben teruggegaan naar de Hoge Veluwe om te kijken of ik er nog eentje kon vinden om uit te kweken. Wat gelukkig lukte.
- Het maken van een stel zeer informatieve foto-overzichten, die goed duidelijk maken hoe je sommige sterk op elkaar lijkende soorten van elkaar onderscheidt. Laat die alsjeblieft online staan, want bij diverse soortbeschrijvingen staan links naar jouw creaties en ik gebruik ze vaak in mijn commentaar bij een waarneming. Waarnemers reageren er in het algemeen erg positief op. Ook al stop je met het forum, via die foto-overzichten blijf je dus toch aanwezig bij Waarneming.nl.

Als ik het goed heb, ben je nu ergens achter in de vijftig. Dus al het een beetje mee zit, kun je binnen een jaar of 10 als pensionado weer los op het forum.

Pas goed op jezelf en hopelijk toch nog weer eens tot ziens op een validatorendag, EIS-dag of ander informatief gebeuren. Het allerbeste gewenst!
Gelogd

Ben Sleeman

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1099
Re: Bedankje
« Reactie #7 Gepost op: juni 21, 2020, 19:29:24 pm »

Besta Arp,ik sluit mij aan bij Gerrian.Groet Ben
Gelogd

Michiel en Milka

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3754
 • Natuurgidsen IVN-Ede
Re: Bedankje
« Reactie #8 Gepost op: juni 21, 2020, 20:47:55 pm »

Het ga je goed Arp! Ik denk dat het mede door jouw inbreng hier op het forum komt dat ik elk jaar wel een paar Schorpioenvliegen en heel regelmatig lieveheersbeestjes invoer. Je vaak uitgebreide en gedocumenteerde reacties heb ik altijd zeer op prijs gesteld.
En dat dit topic bij Insecten (overig) staat is ook niet vreemd. Ik herinner me een reactie waarin gezegd werd 'dat is een Arp-beestje', m.a.w. wacht maar tot Arp langs komt, die zal wel zeggen wat het is.
Edit: gevonden > https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,299627.0.html
« Laatst bewerkt op: juni 22, 2020, 14:28:25 pm door Michiel en Milka »
Gelogd
Groet, Michiel

ruut

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3460
Re: Bedankje
« Reactie #9 Gepost op: juni 22, 2020, 00:52:00 am »

Hoi Arp ;)
je verhaal gelezen. effe slikken hoor. de mens Arp is voor mij prettig en vertrouwd op dit forum en voor mij belangrijk "vriendelijk"  ;)
Voor mij ben je dus niet weg ook al zal ik je missen hier
wens je goeds toe en vooral bedankt
ruut

Gelogd

gardensafari

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 5468
  • De tuinsafari
Re: Bedankje
« Reactie #10 Gepost op: juni 22, 2020, 06:53:53 am »

Bedankt voor de grote inzet. Jij bent de man geweest die ons geleerd heeft hoe het zit met schorpioenvliegen. Daarnaast waagde de pudding in je hoofd zich zelfs aan de vleugeladering van gaasvliegen! Maar soms neemt het leven een draai en moet je een iets andere kant op. Prima, niet bij stilstaan, maar gewoon doorgaan. Ben blij dat je het gemeld hebt, want anders had ik inderdaad na een poosje gepiekerd. Waar is Arp?. Nu maak ik me geen zorgen. Het ga je goed!
Gelogd
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

Rayan Majoor

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 11526
  • LepiSpot
Re: Bedankje
« Reactie #11 Gepost op: juni 22, 2020, 09:57:38 am »

Hoi Arp,

apart om te beseffen dat je lang niet altijd met insecten bezig bent geweest: voor mij ben je al sinds ik voor het eerst op het forum kwam de persoon die praktisch alles wist van de minder 'populaire' of bekende soortgroepen (denk bijvoorbeeld aan insectenfamilies in de 'overige insecten'-groep) en die dus haast wel al z'n hele leven hiermee bezig geweest moest zijn. Natuurlijk hoeft dat niet zo te zijn, maar dat je nog niet eens 15 jaar met insecten bezig bent maakt je hoeveelheid insectenkennis en alles wat je op fora hebt gedaan al helemaal indrukwekkend.
Van alle mensen op het forum heb ik toch veruit het meeste van jou geleerd en zonder jou had ik me nooit zo makkelijk in andere insectengroepen kunnen verdiepen. Ik heb je uitgebreide en positieve reacties altijd erg gewaardeerd en het zal erg wennen zijn om deze nu te moeten missen.
We merkten natuurlijk al dat je de laatste tijd vaker aangaf het druk te hebben en met je (weer erg mooi verwoorde) uitleg is dit zeker begrijpelijk. Als ik dit zo hoor maak je hiermee een goede keuze en laat je dus zeker niet door alle lovende berichtjes hier tegenhouden om je meer op je eigen leven te focussen.
Uit het diepst van m'n hart: heel erg bedankt voor al je toewijding en het geweldige werk dat je hier op het forum hebt gedaan. Voor mij ben je altijd een grote bron van inspiratie en kennis geweest en hopelijk blijf of word je dat ook voor vele andere mensen nu je leven zo verandert. Heel veel succes met alles en wie weet komen we elkaar nog wel eens tegen.

Hartelijke groeten (enzo)
Rayan
Gelogd
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

Marleen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1766
Re: Bedankje
« Reactie #12 Gepost op: juni 22, 2020, 10:27:28 am »

Hoi Arp,

Dank je wel voor je mooie bericht. En bedankt voor het delen van je kennis en enthousiasme. Erg leerzaam.

Ik hoop voor je dat de toekomst je veel mooie nieuwe dingen brengt.

Groetjes, Marleen
Gelogd
Mijn waarnemingen zijn in Noorwegen, tenzij anders aangegeven.
- Determinatie tips & tools Noorwegen

William de Jong

 • Observado Admin
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 1329
  • http://waarneming.nl/user/view/9817
Re: Bedankje
« Reactie #13 Gepost op: juni 22, 2020, 11:59:59 am »

Hoi Arp,

Hartelijk dank voor het delen van al je kennis, je niet aflatende vriendelijkheid en het aanstekelijke enthousiasme waarmee dit veelal gepaard ging!

Het was leuk je even kort te ontmoeten rondom de keverstofluis.

Het ga je goed!

Gelogd

Groeten, William de Jong

Arp

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 19143
Re: Bedankje
« Reactie #14 Gepost op: juni 26, 2020, 13:56:50 pm »

Hallo allemaal,

nog even een bedankje afzetten voor jullie lieve reacties - leuk om te lezen dat ook mijn bijdragen hier gewaardeerd werden, maar mijn berichtje was toch vooral andersom bedoeld; Om jullie te bedanken voor al het plezier en de vele, vele leermomentjes hier! :)

We komen elkaar vast nog wel eens tegen, digitaal, op 1,5m of anderszins.

Voor jullie ook het beste en nogmaals dank  :duim:

Hartelijke groetsenzo,
Arp
Gelogd
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

Edwin Handels

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 91
Re: Bedankje
« Reactie #15 Gepost op: juni 26, 2020, 22:24:46 pm »

Bedankt Arp,
Ik heb zoveel van je geleerd, eerst via het forum van vroege vogels, daarna via waarneming.nl. Ik vond het altijd een beetje jammer dat je de meest interessante insecten (de diptera) een beetje links liet liggen, maar ach, iedereen heeft zijn eigen tekortkomingen. Wat we gemeen hebben is dat de schorpioenvlieg het begin was van de liefde voor insecten.

Het beste, Edwin.

Gelogd

tjerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2549
Re: Bedankje
« Reactie #16 Gepost op: juli 04, 2020, 20:38:13 pm »

Hoi Arp,

Ik heb regelmatig gekeken naar je "laatste reactie" op het keverforum en wantsenforum, maar kwam niets tegen. Nu blijkt die op dit forum te staan.
Jij bent ( samen met Jeanette) er de oorzaak van, dat ik me ben gaan verdiepen in de insectenwereld.
Je deelde je enorme kennis, maakte anderen, mij in ieder geval, enthousiast en had een eigen, bijzondere humor. Je wordt heel erg bedankt! Het ga je goed.
Een hartelijke groet,
Tjerk
Gelogd

Weia

 • Admins
 • Online Online
 • Berichten: 28480
 • Admingroep:
  * Libellen
  * Motmuggen
  • http://www.at-A-lanta.nl/odon
Re: Bedankje
« Reactie #17 Gepost op: juli 05, 2020, 08:42:18 am »

Alle goeds Arp, neem nog een pudding!
Gelogd
Groeten, Weia
fotodeterminatievragen svp zo: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=207178.0
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Daandrukker

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 413
Re: Bedankje
« Reactie #18 Gepost op: juli 07, 2020, 11:53:35 am »

Het forum heeft waanzinnig veel aan jou te danken. De literatuurverwijzingen die zo handig per soortgroep zijn opgeschreven blijven gelukkig nog wel op het forum. Fijn dat je even een berichtje achterlaat. Hopelijk tot binnenkort!
Gelogd
Vriendelijke groeten,
Daan Drukker

Jong? Natuur? NJN natuurlijk!

blaauw7

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 8770
Re: Bedankje
« Reactie #19 Gepost op: juli 07, 2020, 13:20:50 pm »

Dank je wel Arp :duim: We zien elkaar vast wel weer een keer in het veld :angel:
Gelogd
Gr Dick Belgers

johanb.

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 4308
Re: Bedankje
« Reactie #20 Gepost op: juli 07, 2020, 14:17:56 pm »

Jammer om te horen Arp, maar heel begrijpelijk.
Ik heb de uitgebreide informatieve manier waarop jij op het forum communiceert altijd bewonderd, er zijn maar weinig mensen die zo aangenaam in de omgang zijn als jij.  (dat geld overigens niet alleen voor op het forum)
Hopelijk zie ik je nog eens in het wild.
Gelogd
Groet,
      Johan

henny pen-de jong

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 352
Re: Bedankje
« Reactie #21 Gepost op: juli 09, 2020, 21:54:55 pm »

Dag Arp...
Jammer dat je weggaat!
Vond het altijd leuk om van je te horen...
Voor het eerst bij het Forum van Vroege Vogels! Daarna kwam ik je tegen bij het Forum van Waarneming! Ben inmiddels jaren bezig om de insecten, vooral de erg kleine, in mijn eigen tuin te fotograferen. Dat ik niet veel verder meer kom dan het fotograferen in eigen tuin komt door omstandigheden. Maar inmiddels ben ik daar z aan verslingerd...!  Het is ongelooflijk wat ik daar allemaal tegenkom, wat er leeft in een kleine tuin!
Arp, ik wens je alle goeds voor de toekomst...
Hartelijke groet, Henny Pen de Jong
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.05 seconden met 20 queries.