Hoofdmenu

Wat zie ik ?

Gestart door tjerk, juni 04, 2020, 14:25:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

tjerk

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/193255707/.
1 Aziatisch lieveheersbeestje - Harmonia axyridis pop, gezien
datum: 2020-06-03
locatie: Waddinxveen - 't Weegje (ZH)

foto's:


Obsi. geeft Aziatisch lieveheersbeestje.
Ik vraag me af, wat ik nou precies zie op mijn foto. Pop uit pop?
Alvast bedankt voor een reactie.

Jeroen Hoek




hier een plaatje wat wat is.
links zie het borststuk, dus hij heeft geprobeerd uit te komen
er zit een opvallende lijn over de pop(verticaal uit dit perspectief), dat is waarschijnlijk de rede waardoor hij er niet uit kon komen en dat het er zo raar uitziet
of het de Aziatische is weet ik niet, volgens mij is het een zevenstippelige
met vriendelijke groet, Jeroen

Gerrian

Aziatisch lieveheersbeestje is de favoriete reactie van Obsidentify op dit soort foto's. Waarschijnlijk de consequentie van het feit dat poppen van het Aziatisch lieveheersbeestje wél goedgekeurd worden en veel andere poppen niet. En dat heeft er mee te maken dat poppen van een aantal soorten erg op elkaar lijken en ook nog eens variabel zijn. In de meeste gevallen weten we domweg niet welke soort het is, dan is 'Lieveheersbeestje onbekend' het hoogst haalbare.

Overigens is dit geen pop, maar een lege pophuid, in te voeren als 'vervelingshuidje'. En hij is niet van het Aziatisch lieveheersbeestje, dat is te zien aan de restanten van de laatste larvehuid die aan de basis van de pop zitten (bekijk de larve van de Aziaat maar eens goed). Het zou heel goed een lege pophuid van een zevenstippelig lieveheersbeestje kunnen zijn, maar een andere soort kan ook.

Arp

Oh ... ik heb net (met zeer frisse tegenzin) dezelfde vraag beantwoord op het forum van Vroege Vogels  :-X  :rolleyes:

https://vroegevogels.bnnvara.nl/community/forum/post/wat-zie-ik/23582

CiteerWat je ziet is een mislukt 7-stip LHBtje (geen Aziaatje dus). Het beestje is tijdens het uitsluipen uit de pop halverwege vast komen te zitten en kon zich kennelijk niet meer loswurmen. Daarna zijn de (vastgeplakte) vleugels en dekschilden wel (zoals te doen gebruikelijk) opgepompt en uitgekleurd - natuurlijk met "schade" door het vastplakken. Als je goed kijkt zie je vooraan het zwarte halsschild, daarachter een (redelijk normaal) stukje van de dekschilden en over die dekschilden ligt halverwege nog een vliesje van het halsschild van de pop waar het dekschild aan is vastgeplakt. Daarachter loopt het dekschild weer door. Op de plek van het vliesje konden de dekschilden niet helemaal "uitzetten" en daar zit nu dus een deuk en daarachter staan ze naar buiten gekruld. Kun je het herkennen?

Als je een gewoon/succesvol uitsluipen zou zien, dan is de kever op dit punt (halverwege uit de pop) nog helemaal bleekgeel en rimpelig en het oppompen, uitharden en later uitkleuren gebeurd allemaal als de kever al lang en breed uit de pop is gekropen en ergens een veilig plekje gevonden heeft om door deze kwetsbare periode heen te komen.

Hier is een hele oude serie van mij waarin je dat een beetje kunt zien:



Groetsjens, Arp

De pijlen van Jeroen Hoek geven grotendeels prima aan waar ik het over had.

De pijlen voor "dekschilden" en "iets waardoor hij niet uit z'n pop kon komen" wijzen precies naar het vliesje van het halsschild-gedeelte van de oude pophuid.

Ik heb het ook nog maar eens ingetekend ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

tjerk

Gisteren dit probleem op het forum van Vroege Vogels geplaatst. Door de eerste twee daar ontvangen reacties was ik niet helemaal tevreden. Dus vanmiddag mijn probleem hier op dit forum geplaatst.
Zag zojuist eerst de uitgebreide reactie van Arp op het forum van Vroege Vogels. Waarvoor heel veel dank,  Arp !!! Ik heb genoten van de moeite die je genomen hebt om mij wijzer te maken.
Vervolgens keek ik op dit forum en zag diverse reacties. Ook Gerrian en Jeroen: mijn dank.
Arp, ik hoop niet, dat je je al te veel geërgerd hebt aan de gang van zaken. Dat is niet mijn bedoeling.

Arp

Hey Tjerk,

geen zorgen - het is meer dat ik me bij jou zou moeten excuseren dat ik in jouw topic even losging over mijn ergernissen over die forumsoftware, waar jij natuurlijk niks aan hebt.

Altijd de moeite waard om mensen die serieus en met plezier bezig zijn met insectjes/natuur ook serieus te antwoorden op hun vragen als ik dat kan - daar hoor jij zeker bij  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Gerrian

Helemaal eens met die laatste opmerking van Arp. Ik vind het ook leuk als waarnemers zich afvragen wat ze zien en niet klakkeloos overnemen wat Obsidentify suggereert.

En ik had de foto niet goed genoeg bekeken, voordat ik reageerde. Nu zie ik inderdaad het halsschild, het eerste deel van de dekschilden en de schildstip. En daarna hield het uitsluipen op voor dit beestje. Als je de soortnaam wijzigt naar zevenstippelig lieveheersbeestje, kan de waarneming goedgekeurd worden. Een link naar dit forumtopic erbij en eventueel een opmerking over de mislukte uitsluiping maakt de waarneming duidelijker.

Deze week had ik trouwens weer eens het geluk net in de buurt te zijn toen een tweestipje uitsloop. Zo hoort het dus te gaan. Ik heb al vaker lieveheersbeestjes zien uitsluipen, maar het verveelt nog steeds niet.
Arp, ik heb maar een link naar die schitterende fotoserie van jou bij 'Lieveheersbeestje onbekend' gezet. Nu alleen nog maar zichtbaar op de oude site, maar morgen of zo vast ook wel op de nieuwe. Dan heb ik weer iets waar ik naar kan verwijzen als mensen vragen hebben.

tjerk

Gerrian, opnieuw bedankt. Ik heb de soortnaam gewijzigd en een link naar dit topic toegevoegd (wat na enig gepruts gelukt is).
Vriendelijke groet,
Tjerk

tjerk

@Gerrian: En genoten van je fotoserie van het uitsluipen van een tweestipje. Misschien probeer ik zoiets zelf ook een keer.
Tjerk

Arp

Hoi Gerrian,

het is nogal een oude fotoserie met slechte belichting (zonder flits bij kunstlicht destijds) - je had jezelf wel meer waardering mogen geven door je uitstekende eigen waarneming van die tweestip te linken bijvoorbeeld(!)

Erg fijn bovendien dat er weer een tweestip succesvol groot is gegroeid - ik zie ze steeds minder ...  :-\
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Gerrian

Hoi Arp,
Het mag dan een oude fotoserie zijn, hij geeft wel heel goed weer wat er direct na het uitsluipen gebeurt. Ik heb dat soort series graag op een plek staan waar ik er gemakkelijk naar kan verwijzen. Je weet niet half hoe vaak ik in commentaar bij een waarneming een link naar een creatie van jou zet, omdat ze vaak erg verhelderend zijn.
Maar ik zorg ook wel voor een leuk plekje voor mijn eigen foto's. Ik heb afgelopen week de soortinformatie van de tweestip uitgebreid met een aantal recente foto's van larven en poppen. Wat ik zie ze dus wel meet dan een paar jaar geleden en heb zelfs eitjes uit eigen tuin uitgekweekt. Vanwege het aantal foto's dat ik daarbij wilde toevoegen heb ik er drie aparte waarnemingen van gemaakt eitjes, larven en poppen en imago's. Van 32 eitjes naar 16 imago's vind ik best een aardige score. Kannibalisme heb ik niet waargenomen (wat niet uitsluit dat het heeft plaatsgevonden), maar er sneuvelde af en toe wel eens een larve tijdens het verzorgen van de kweek.

Arp

Top hoor!  :duim:

Ik ben ze destijds uiteindelijk maar allemaal apart per stuk in bakjes gaan doen. En dan oppassen dat je met het voer geen onzin aansleept van grote zweefvlieglarven of parasitaire vliegjes enzo  :rolleyes:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

tjerk

Citaat van: Arp op juni 05, 2020, 19:17:05 PM
Top hoor!  :duim:

.... En dan oppassen dat je met het voer ....

Wat voer je ze ?
Een nieuwsgierige Tjerk

Arp

Bladluizen - in dit geval. Het Tweestipje is nogal ubiquist (één van de redenen dat juist deze soort veel last heeft van het Aziaatje - bezoekt dezelfde niches, zelfde voer, maar is een stuk kleiner  - dat en een paar ziektjes/bacteriën die Har.axy. bij zich draagt), dus heel veel soorten bladluis doen het wel als voer. Als je niet weet op welke plant/luizen de eitjes gelegd zijn of de larve rondliep dan twee-drie soorten bladluis aanbieden zodat er keuze is.

Sommige andere soorten LHBtjes kunnen veel kieskeuriger zijn, voor een paar is zelfs maar één soort luis echt geschikt - dat zijn vaak ook de zeldzamere soorten. Andere hebben liever Schildluizen, nimfjes van Bladvlooien of larfjes van Bladhaantjes en weer anderen eten schimmels (Meeldauw) of planten. Je moet het dus per soort even uitzoeken voor je eraan begint (of heel veel verschillends aanbieden uit hetzelfde biotoop waar je ze in vond). Niet voor alle LHBtjes is ook exact het juiste voedselregime bekend - met name voor veel van de ukken (Scymninae) niet.

Er is dus ook nog wat kennis aan "de wetenschap" toe te voegen door bij observaties van LHB-larfjes in het wild ook erbij vast te leggen welk voedsel (meestal: welke luizensoort) er gebruikt wordt. 
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

tjerk

#14
Simpele vraag, zeer uitgebreid antwoord! Bedankt alweer Arp.
Lijkt me nogal ingewikkeld om aan het juiste voedsel te komen.
Voor mij waarschijnlijk te gespecialiseerd.
Vriendelijke groet,
Tjerk


Door je ergens in te verdiepen, ga je dingen zien waaraan je daarvoor geen aandacht schonk.
Vanmiddag een foto gemaakt van een  larve van een zevenstippelig lhb, die zich met zijn achterlijf aan de ondergrond had gehecht en het lichaam al wat gekromd had. Leuk!


Arp

#15
Hoi Tjerk,

ooit ben ik er ook ongehinderd door enige kennis van zaken aan begonnen om LHB-larfjes uit te kweken en dat wilde best lukken hoor (zeker voor de algemenere soorten die niet zo kieskeurig zijn). Eigenlijk is het stramien simpel: Als ik een larve vond op Grove Den (Anatis of Harmonia quadripunctata bijvoorbeeld), dan gewoon de volgende dagen luizen ophalen van die Grove Den - als ik ze daar had gelaten zouden ze die ook eten immers.

Enige keer dat het "een uitdaging" was, is toen ik een Oenopia impustulata toegestuurd kreeg van Lo Troisfontaine, die onderweg eitjes had gelegd. Het enige wat ik erover vinden kon was dat ze vermoedelijke exclusief van luizen aan Zachte Berk zouden leven, dus heb ik Twente afgestruind naar Zachte Berk en daar alle soorten luizen en andere kleingrut vanaf gehaald die ik erop kon vinden. Dat was wel wat gedoe :) Maar het zijn tot nu toe de enige foto's die ik ken van de larven van die soort en dat is dan wel weer leuk.

Het is overigens echt indrukwekkend om de verpopping of het uitsluipen uit de pop mee te maken - hard werken voor zo'n beestje en zo teer op dat ogenblik. Maar ze hebben wel de neiging dat te doen als je net even wegkijkt - dagen zo'n potje naast de PC, één keer boodschappen doen en je komt terug en het is gedaan ...  :wacko:

Maar niet geschoten is altijd mis. Dus als je weer zo'n prepop ziet die je hierboven beschrijft is het best de moeite waard om die in een potje te doen en in de gaten te houden om dat proces eens te kunnen zien. Met een beetje mazzel heeft het beestje bij jou binnen nog betere overlevingskansen dan buiten ook (immobiele (pre-)poppen zijn "sitting ducks" voor predatoren en parasitoïden).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

tjerk

Hoi Arp,

Mocht ik binnenkort met succes een poging gewaagd hebben, dan laat ik dat wel weten.

Vriendelijke groet,
Tjerk

Gerrian

Leuk om te lezen hoe je steeds nieuwsgieriger en enthousiaster wordt. Om je nog verder op te warmen is hier een link naar mijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/user/Gerriant#p/u . Ik ben geen filmer, dus het is bij die drie filmpjes gebleven.

tjerk

Met plezier en verwondering de drie filmpjes bekeken. Bedankt, Gerrian.
Vriendelijke groet,
Tjerk

tjerk

Vanmiddag een larve meegenomen die zich met het achterlijf aan de ondergrond gehecht had en al wat krom stond. Toen ik vanavond mijn foto's wilde verwerken, keek ik in het doosje naast mijn pc en zag dat de larve aan het overgaan was in een pop. Kon enkele foto's maken voordat het te donker werd. Een hele nieuwe ervaring rijker!
Vriendelijke groet,
Tjerk

Jeroen Hoek

#20
ik heb vandaag precies zo'n geval als tjerk gevonden, maar deze leefde nog toen hij z'n pop niet uit kon.
hij is nog week en lichtelijk misvormd. kan ik 'm nog wel vrijlaten? (hij zat uitgekleurd half in z'n pop)



en weet iemand of dit een Vierentwintigstippelig lieveheersbeestje is?

met vriendelijke groet, Jeroen

Arp

@Tjerk: Dat is snel  ;D Geweldig dat het je meteen bij de eerste keer gelukt is om de timing goed te krijgen - errug leuk hoor!  :duim:
(dit was een Aziaatje, maar dat wist je al natuurlijk)

@Jeroen: Als je het kevertje geholpen hebt om los te komen dan zal die zich vermoedelijk prima redden verder - kan misschien niet vliegen, maar grote kans dat 'ie lopend ook nog aan voedsel komt en wellicht zich ook nog voort kan planten. Ik zie wel vaker zwaar beschadigde LHBtjes rondhobbelen (uitsluipschade of aan een vogel ontsnapt ofzo) en die lijken doorgaans "nergens last van" te hebben.

Je tweede foto is inderdaad een 24-stip - leuk!
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

@Tjerk, ja, bijzonder om dat mee te maken en zo leuk om te zien dat je steeds meer beestjes ontdekt, je er in verdiept en je er mee bezig houdt. Nu weer een ervaring rijker, en het kan echt verslavend gaan worden om uit te gaan kweken en processen te volgen....zo heb ik ervaren; heel boeiend en interessant!
De eerste stap is gezet....en er volgen er nu vast wel meer. Veel succes en plezier  daarmee!
Vriendelijke groet,
jeanette

Jeroen Hoek

Het is heel verslavend! Ik kweek nu alles uit wat ik zie, zelfs een buxusmot :blink:
met vriendelijke groet, Jeroen

tjerk

@Jeanette: dankzij jouw hulp in het begin, en dat is alweer een paar jaar geleden, ben ik enthousiast geworden.

jeanette

@Tjerk, fijn om te lezen dat ik daartoe een klein steentje heb kunnen bijdragen.Het is ook zo geweldig om steeds meer te ontdekken , te fotograferen en er iets over te leren. En als je anderen daar dan weer iets meer mee op weg kunt helpen is dat alleen maar mooi. Er gaat zo weer een nieuwe, boeiende wereld voor je open waar je alleen maar met be-en verwondering naar kunt kijken en van genieten.

tjerk

om (even) bij stil te staan ...

gistermiddag wees mijn vrouw mij op een "vreemd insect"; bleek een lhb te zijn, waarvan de larve zich aan het verpoppen was; uitgebreid de tijd genomen om het proces te volgen en er foto's van te maken; het was prachtig om te zien!!; onder de foto's staat tussen haakjes het tijdstip waarop ik de foto genomen heb
vriendelijke groet,
Tjerk

jeanette

#27
Ja dat is ook iedere keer weer een wondertje en prachtig om te volgen, Tjerk. Zie  het hier ook veel omdat er enorm veel  7-stipjes waren dit jaar. En dan kun je het ook weer meemaken dat de poppen worden opgevroten door de larven van zowel eigen-  als van andere soorten Lhb´s ook  weer iets om in de gaten te houden net als het uitsluipen uit de pop naar imago. Je/jullie geniet(en) er - onder handbereik in eigen tuin- zichtbaar van!!
https://waarneming.nl/photos/27945005/
https://waarneming.nl/photos/27939935/

hartelijke groeten,
jeanette

tjerk

Bedankt voor je reactie, Jeanette. We blijven gewoon genieten.
Tjerk

Gerrian

Nog een interessante (vind ik). Een larve van het zevenstippelig lieveheersbeestje bleef steken in het prepopstadium  en werd keihard. Omdat larven die dood gaan gewoonlijk verschrompelen, vermoedde ik al dat de larve geparasiteerd was. Gisteren werd dat vermoeden bevestigd, er waren 9 wespjes met een bijna niet uit te spreken naam uitgekomen.