Kapoentje onbekend...

Gestart door henny pen-de jong, juni 02, 2020, 22:28:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

henny pen-de jong

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/193135470/.
1 Driehoekkapoentje - Scymnus interruptus gezien
datum: 2020-05-31
locatie: Wijchen west (GE)

foto's:


Dit kapoentje komt voor bij mij in het kruidentuintje. Inmiddels heeft het gelukkig voor veel nakomelingen gezorgd.
Waarneming geeft aan en Viervlek-, maar ook een Driehoekkapoentje.
Zelf vind ik het wel op een Driehoek lijken...
Groet, Henny

arpwifi

#1
Hoi Henny,

De meeste "ukkie" Lieveheersbeestje, eigenlijk bijna de hele onderfamilie Scymninae, moeten in principe onder de microscoop voor een zekere determinatie - vaak is het zelfs aan te raden om het genitaal uit te prepareren (zowel mannetjes als vrouwtjes). Soms kom je eind met foto's van de onderkant (kleuren) of hele scherpe foto's van de onderkant (lijntjes en andere structuren), maar een binoc is dan altijd duidelijker.

De kleurpatronen zijn voor bijna alle soorten wel wat variabel (behalve voor de helemaal zwarte soorten ;) ) en wel zodanig dat er bijna altijd wel een overlap bestaat met één of twee andere soorten.

Het patroon van het kevertje op jouw foto (grote driehoekige vlek vooraan, die doorloopt tot de rand/schouder van de dekschilden) is heel erg typisch voor interruptus, maar er is bijvoorbeeld ook een Scymnus marginalis beschreven en een kleurvorm van "apetzoides" met precies dit patroon. Die laatste is overigens op zichzelf al een koppijn-dossier met een handvol verschillende namen. Op het soortenregister staat deze geloof ik als Scymnus suffrianioides subsp. apetzoides, maar ik heb ook alweer ergens gelezen dat het nu weer een eigen soort is, die gesynoniemiseerd is met Scymnus pallipediformis (dus dan zou dat de geldige naam moeten zijn?!?). In hoeverre de beschreven kleurvorm van "apetzoides" die op deze vorm van interruptus lijkt, met al die naamsveranderingen is "meeverhuisd", dat weet bijna niemand, lijkt me. De Scymnus marginalis is nog nooit uit Nederland gemeld, maar zonder degelijk onderzoek zal dat ook niet gebeuren.

Ik zie dat je meer waarnemingen van Scymnus uit je eigen tuin hebt ingevoerd:
2020-05-07 (2x imago)
2019-07-09 (1x imago)
en had je op Vroege Vogels ook niet een keer een larve laten zien?

Ik kon voor deze waarnemingen geen forumtopics vinden - had je ze nagevraagd of niet?

De waarneming uit 2019 is dezelfde kleurvorm als deze, maar dan een mannetje (het kevertje van deze forumvraag is een dame).

De waarneming van 7 mei dit jaar is een andere kleurvorm. Hierbij zou je snel aan Scymnus suturalis of eventueel nog een paar andere kunnen denken (o.a. Nehpus redtenbacheri of binotatus ?!?), maar het is vooral inderdaad een kleurvorm die je veel bij interruptus ziet. Op waarneming staan tussen de suturalis denk ik een beste handvol van deze kleurvorm van interruptus, maar dat is zonder microscoop eigenlijk nauwelijks hard te maken.

Deze kleurvorm (met de in het midden opvallend verdikte zwarte naadstreep) is tot op heden niet bekend ("komt niet voor") bij marginalis en "apetzoides" (of whatever de huidige naam voorlopig weer eventjes is).

Op basis van deze combinatie van factoren ligt het wel heel erg voor de hand dat jouw populatie helemaal Scymnus interruptus is (ik zou dat als "zeker" willen betitelen, maar ultime zekerheid, zoals gezegd, alleen via microscopisch onderzoek).

Het zou errug leuk zijn als je ook na kunt gaan op welke plantjes je deze soort vindt en dan vooral welke luizen je op die planten hebt (blad-, wol-, schildluizen whatever). Het mooiste in dat verband zou zijn als je de larven van deze ergens tussen de luizen aantreft - dan hebben we een hele mooie waarneming voor de relatie met deze Scymnus-soort erbij :)
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

arpwifi

Citaat van: arpwifi op juni 03, 2020, 12:33:53 PM
en had je op Vroege Vogels ook niet een keer een larve laten zien?
Ik denk dat ik in de war ben met "Hennepen" op VV en bovendien was dat een Cryptolaemus-larve uit een vilndertuin :)

Voor een idee van hoe de larfjes eruit zien:
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,327724.msg2126820.html#msg2126820
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

henny pen-de jong

Hallo Arp...
Dat je me verwisseld met Hennepen van VV is niet zo erg en niet zo vreemd. Wij noemen elkaar "Twins". Maar Hennepen plaatst al een tijd niet meer wegens ongenoegen met VV..., dat is jammer. Ze maakt mooie foto's !
Ik zal voor jou(Voor Waarneming) foto's verzamelen van de larven, de luizen, de plant....(de planten zijn Salie planten in mijn kruidentuin, maar inmiddels hebben ze zich ook een beetje verplaatst naar andere planten die daar dicht bij staan)
De luizen moet ik nog beter in beeld brengen...ik heb al wel larven die luizen hebben gepakt!
Ik weet niet of me dat vandaag nog lukt!
Jij spreekt altijd van "groetengedoe" . Ik heb hier in huis "Thuiszorggedoe" gelukkig niet voor mezelf!
Groet, Henny

Gerrian

@Henny: Ik heb zojist commentaar bij je waarneming gezet. Aanvullend zou ik je willen vragen om, als dat lukt, ook eens een foto van de onderkant te maken. Dat kan soms van pas komen bij de determinatie. Als het beestje niet meewerkt, zie deze truc. Link staat ook op de informatiepagina van Lieveheersbeestje onbekend.

@Arp: Ik heb momenteel twee poppen van Scymninae onbekend. De ene van een larve die ik op klimop vond en de ander van een larve die over mijn kozijn liep. Over een paar dagen hoop ik meer te weten. Op beide plekken heb ik imago's van Scymnus interruptus en Nephus quadrimaculatus waargenomen. Ik ben benieuwd.

henny pen-de jong

Gerrian.....Een petrischaaltje...! Zoiets heb je ook niet zo maar bij de hand!Hoe kom ik daaraan in deze tijden...
En deze kapoentjes zijn zo schuw! Nader ik op een halve meter afstand dan zijn ze verdwenen! Moeilijk hoor!
En ik zie ze maar af en toe! Het is dat ik dagelijks in mijn tuintje rondspeel naar dit kleine spul en dat ik oog heb voor het allerkleinste dat nog met het blote oog te zien is!
Groet, Henny

Gerrian

En ik maar denken dat iedereen die in de kast heeft liggen..... Ze zijn in ieder geval te koop bij Vermandel. Maar ik denk dat een ander bakje met doorzichtig deksel dienst ook wel dienst kan doen.

henny pen-de jong

Gerrian, ik zal kijken of er iets dergelijks in mijn huis te vinden is :rolleye:
Ik ben geen professioneel iemand. Maar ben wel geïnteresseerd. Observeer dat kleine spul indien mogelijk...
Door omstandigheden fotografeer ik nu al een aantal jaren het hele jaar door de kleine beestjes in mijn tuintje.
Groet, Henny

henny pen-de jong

En Gerrian ik heb petrischaaltje besteld...!

henny pen-de jong

Arp, Zonet larven van het Driehoekkapoentje op Waarneming gezet...
Wil je meer of anders dan hoor ik het wel...
Groet, Henny

Arp

#10
Hoi Henny,

fantastisch - hartelijk dank!  :duim:

Ter referentie: De waarneming van de larfjes :)

Voor een paar puntje op de "i" :

Zou je wat meer foto's kunnen maken van de bladluisjes op de salieplanten zodat we die beter kunnen identificeren?

De luisjes zou je als eigen waarneming kunnen invoeren, je kunt dan bij de waarneming een relatie invullen met de waardplant Salie (is het Salvia officinalis?)

Als de luisjes geïdentifieceerd zijn, dan kun je op dezelfde manier als bij de luisjes->Salie voor de larven een relatie invullen voor je larven->Luizensoort.

Door die combinatie leggen we zo duidelijk mogelijk vast welke relatie je met deze luizensoort als gastheer hebt vastgesteld!
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

henny pen-de jong

Arp, ik ga mijn best doen!
Vriendelijke groet, Henny

Arp

#12
Deze zou wel eens Aulacorthum solani kunnen zijn ...


de close-up in deze waarneming wellicht ook, maar de andere zouden wel eens wat anders kunnen zijn (?)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

henny pen-de jong

Arp, ik neem aan dit dit op de luizen slaat...
Zal dit weekend proberen luizenfoto's te maken. Het regent hier nu, maar ik kan altijd een blaadje plukken. Onder ieder blad zitten wel luizen. Ze zijn nog niet allemaal opgegeten...
Groet, Henny

Arp

Hoi Henny,

ja dat ging over de luizen: Je kunt op de blauwe links klikken om bij de foto's/waarnemingen te komen waar ik het over had.

Voel je alsjeblieft niet onder druk gezet ofzo, Henny - alles op z'n tijd(!) Ik heb die opmerkingen alleen alvast toegevoegd hier omdat ik even naar je andere waarnemingen gekeken had en deze tegenkwam en even wilde "vasthouden" alvast.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

henny pen-de jong

Arp, ik heb denk ik nog veel meer mierenfoto's! Ik stuur die meestal niet. Denk dat jullie daar niet zo erg in zijn  geïnteresseerd...
Maar ik heb vanmiddag foto's gemaakt van Salie blaadjes met luizen! Die luizen zijn zó klein...
Moet ze nog op de laptop zetten. Wordt vanavond niet meer denk ik...
Groet, Henny

Arp

Hoi Henny,

er is eigenlijk geen "jullie". Waarneming is toch vooral je eigen "notitieboekje" waarin je zelf ook weer leuk terug kunt bladeren wat je wanneer gezien hebt enzo, maar voor bijna elke groep organismen is er wel een handjevol, of een hele horde, mensen in geïnteresseerd en die maak je blij met elke waarneming en elke foto. Juist doordat heel veel mensen van alles en nogwat invoeren waar ze niet noodzakelijkerwijs zelf "mee bezig" zijn komt er toch een heleboel "materiaal" en kennis beschikbaar waar vroeg of laat altijd wel weer een onderzoeker of terreinbeheerder of wie dan ook erg blij van wordt.

Toen ik een jaar of tien geleden met Schorpioenvliegen begon te puzzelen kon ik met pijn en moeite een paar honderd foto's op internet bij elkaar scharrelen en bijna allemaal met een verkeerde naam erbij (bleek later, toen ik het een beetje begon te snappen). Vandaag staan er alleen al op waarneming duizenden foto's, waarmee je prachtig vergelijkingsmateriaal hebt voor de variabiliteit, voor de verspreiding en voor de fenologie. Onbetaalbaar(!)

Iemand die zich (ooit) in mieren wil verdiepen zal dus blij zijn met elke waarneming die ervoor invoert en ik weet ook zeker dat een aantal hele serieuze mieren..eeuuhmm ... specialisten waarneming raadplegen, dus je helpt ook hun onderzoek ermee.

Afgezien van eigen tijd, moeite, zin en meer van zulks is er geen enkele reden om waarnemingen van bepaalde organismen niet in te voeren "omdat het niemand zou interesseren" - dat is beslist niet zo!
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

henny pen-de jong

Dat "jullie" is geen goed gebruikt woord!
Komt misschien van Vroege Vogels! Ik stuur daar Ook foto's in! Maar soms houd ik er daar rekening mee wat ze daar waarschijnlijk wel leuk vinden! Ze zijn daar niet zo van dat kleine spul! Ik heb daar wel Een aantal volgers die het leuk vinden wat ik zoal in mijn tuin ontdek! En eerlijk gezegd is dat verbazend veel...sinds een aantal jaren fotografeer ik bijna alleen maar in eigen tuin
In de herfst/winter zijn dat voor mij de Springstaartjes !
Het hele jaar door is er van alles van het allerkleinste! Dat ben  ik inmiddels leuk gaan vinden, probeer ook altijd een mini reportage te maken. Vind het ook leuk om die kleine beestjes te observeren. Zo had ik pas zo'n larve van het kapoentje die werd aangevallen door een luis. Het lukte dan ook niet dat die larve die luis kon pakken. Het was wel een groter soort luis en niet op de Salie. Ik had twee Larven op een andere plant geplaatst.  Daar werkte het niet goed...Die luizen waren kennelijk te groot...
En ik dacht inderdaad dat luizen misschien ook niet zo'n interessant item zouden zijn...
Ik zal proberen nog meer variëteiten in te sturen. Ik ben inmiddels deels mantelzorger. Kost veel tijd en energie...
Maar dat rondneuzen in de tuin is voor mij ook ontspanning.
Zonet zomaar een jonge Ransuil in de tuin...
De hele week komen ze al in een boom van de buurman zitten. Die boom is half dood en hangt voor een deel over mijn tuin. Ze schreeuwen van 22.00 tot 04.00 uur...

Groet, Henny

Arp

Hoi Henny,

de afgelopen 15-20 jaar ben ik ook mantelzorgen geweest, naar het einde toe wel behoorlijk full-time (kon slecht nog op pad) maar het heeft me wel de gelegenheid gegeven om in huis, achter de PC heel veel over beestjes op te steken, want ik hoefde niet de hele tijd aan de slag, maar wel in de buurt blijven. Al met al veel tijd voor "de hobby" gehad op die manier, maar dat is nu dus voorbij.

Nogmaals: Voel je beslist niet verplicht om op mijn voorstellen voor foto's e.d. in te gaan hè! Het moet vooral wel leuk blijven  O0

Sterkte in elk geval met de zorg - dat kan afgezien van de tijd natuurlijk ook mentaal erg belastend zijn  :-\

P.S. en ja ... leuk ... Ransuilen ... maar wat kunnen ze een tyfusherrie maken.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

henny pen-de jong

Maar Arp, dat fotograferen vind ik leuk...En dat blijf ik doen...
Misschien lukt het nu niet iedere dag! Af en toe word ik een beetje geleefd. Moet ik aan wennen en kan daar niet zo goed tegen! Maar ik hoef er niet de hele dag mee bezig gezien! Ga ook iedere dag wandelen of fietsen. Gewoon even weg zijn...
Maar die kleine nimf van die Cicade waar jij me niet mee kon helpen, heb ik gevonden(is volgens mij Eupteryx Florida)  :blink:
Hartelijke groet, Henny