Zoom bereik vraag

Gestart door de Boer, mei 28, 2020, 19:52:01 PM

Vorige topic - Volgende topic

de Boer

Hallo allemaal,

Ik had recent al n afgesloten topic opgezet over camera zoom. Maar had nog 1 vraagje nu. Het kwam er even niet van om mn aanschaf af te ronden omdat we een baby hebben gekregen in de tussentijd :-)

Ik wou graag de Sony A6000 kopen + de Sony E70 -350 mm lens. Wou t vandaag doen, maar omdat het toch wel een behoorlijke investering voor mij is wilde ik 1 ding nog even zeker weten. Kwam er in de winkels en op internet ook niet uit, dus vraag ik jullie 1 allerlaatste keer om hulp.

Waar ik mee zit is of de Sony A6000 + E70-350mm lens meer zoom heeft dan mijn huidige camera, de canon powershot SX540hs, deze heeft 215mm lens en 50X zoom.
Geeft die 350mm dan meer / verdere zoom als mijn 215mm van canon? Dat moet toch wel. Zou t echt heel raar en n afknapper vinden als t niet zo is.

Ik dacht altijd al die jaren dat je de bijlage afbeelding kon aanhouden. Met hoor meer mm hoe verdere zoom. Want als je 400 - 500 of 600mm koopt heb je toch ook sowieso meer zoom.
Maar op 1 of andere manier berekenen jullie het anders en krijg ik als resctie van fotowinkel:
"Je huidige camera heeft eigenlijk een bereik van 24 -1200. Dit is bijna niet te evenaren met camera's die losse objectieven hebben. De kwaliteit is wel beter."

Bij die 350mm lens zeggen ze: (105-525 equivalent). Ik weet t allemaal niet meer hoor. Moet hem nu maar gewoon aanschaffen en het zelf ondervinden.

Bij voorbaat veel dank voor een reactie.

Martijn de Boer

Jaap van Steensel

Beste Martijn,

Allereerst gelukgewenst met de geboorte van jullie kleine!

Bij deze toch een reactie op je verdere vragen.
Het zoombereik waarover je het hebt is eigenlijk appels en peren vergelijken als je alleen kijkt naar de milimeters van de lenzen. Ik neem aan dat je op zoek bent naar de werkelijke vergroting op de maximale brandpuntafstand van de lens, want het zoombereik van bijv. de 70-350mm lens is vrij klein. Om het zoombereik de berekenen moet je de maximale brandpuntafstand delen door de minimale, dus 350/70 = 5x. Je Canon heeft een bereik van 50x, maar dat komt omdat daar ook maar één lens op zit van die van groothoek tot tele gaat. Het zoombereik is niet meer of minder dan de maximale gedeeld minimale brandpundafstand, maar zegt niets of het de uiterste bereik in het telegebied. Je moet je voor jouw vraag dus vooral richten op het grootste getal van het opgegeven bereik (en niet op het zoombereik), dat gaat over de vergroting op de uiterste stand en dat is 350mm voor de Sony. De lens van je SX540hs is in de uiterste stand 215mm. Daarmee is optisch gezien de Sony lens groter, maar zo mag je beide camera's niet vergelijken als je wilt weten hoeveel zoom je uiteindelijk behaalt. Waar het om gaat, en dat hadden ze je in de winkel toch zeker moeten vertellen, is de grootte van de sensor in de camera. Sensoren hebben een bepaalde grootte die in de fotografie altijd vergeleken wordt met de sensor van een oude 35mm camera. Dat formaat is de standaard en wordt in de digitale fotografie Full Frame genoemd. Omdat dit vrij prijzige sensoren zijn, hebben vrijwel alle consumenten camera's een kleinere sensor. De grootte van die sensor t.o.v. een Full Frame sensor wordt uitgedrukt in een zogenaamde cropfactor. Je Canon heeft een sensor van 6.16x4.52mm wat neerkomt op een cropfactor van maar liefst 5.62. Dit getal moet je vermenigvuldigen met de maximale brandpuntafstand om zo het aantal mm op Full Frame formaat te berekenen. Pas als je het omrekent naar dat formaat kan je camera's met elkaar vergelijken. De maximale zoom van je Canon is dus 5.62 x 215 = 1208 mm omgerekend naar Full Frame formaat. Je beoogde Sony heeft een veel grotere sensor en daarmee dus een flink lagere cropfactor, nl. 1.5. Als je die combineert met een lens met maximaal 350mm brandpuntafstand krijg je een combinatie die 1.5 x 350 = 525 mm op FF formaat is. Dat is minder dan de helft van je Canon.

MAAR, getallen zeggen vertellen niet het hele verhaal. Het in absoluut zo dat de Canon het beeld in je zoeker verder kan uitvergroten dan de beoogde Sony. Maar zoals gezegd heeft de Sony een veel grotere sensor die zorgt voor een aantal voordelen die je serieus moet overwegen. Een grotere sensor betekent dat er dus veel meer licht dat door de lens naar binnen komt kan worden vastgelegd. Foto's zijn dus veel scherper, bevatten minder ruis, zeker als het wat donker is, en de autofocus is veel betrouwbaarder en sneller.

Je vraag of het een afknapper is als je minder zoom hebt, is dus eigenlijk een vraag waarop je zo geen antwoord kan geven. Als je naar de getallen kijkt, hebt je inderdaad minder zoom en zou je je vraag met ja moeten beantwoorden, maar zoom is niet allesbepalend voor een goede foto. De kwaliteit en grootte van de sensor is een minstens zo belangrijke rol en ook de kwaliteit van de lens. Zoomlenzen met een bereik van 50x in één lens (zoals bij de Canon) zijn een garantie voor kwaliteitsverlies. Sony houdt zich met de 70-350mm lens redelijk aan de ongeschreven regel dat een zoomlens een bereik van ongeveer 5x mag hebben voordat de kwaliteit merkbaar begint terug te lopen. Hoe meer zoom, hoe meer beweging, hoe meer bewegende delen en hoe meer optisch fouten er ontstaan. Niet voor niets zijn de beste  en scherpste lenzen, lenzen met een vaste brandpuntafstand. Maar die zijn weer minder flexibel in gebruik.

Mijn advies is dus vooral: ga gewoon een keer proberen. Je zal zien dat je inderdaad een vogel op grote afstand minder ver kan inzoomen, maar dat de foto die je er uiteindelijk van maakt veel scherper is en na croppen/bijsnijden een minstens zo goed beeld oplevert. Voor alle situaties waarin je foto's maakt op minder dan de maximale zoomstand van je Canon, de Sony op alle punten een betere foto oplevert.

Groet,
Jaap

de Boer

Hallo Jaap,

hartelijk dank voor je zeer uitgebreide reactie. Ik snap het nu helemaal zoals je het uitlegt. Je zou zelf in een foto winkel horen te werken want deze uitleg is zoveel beter dan dat ik daar te horen kreeg ;-)

Alles is me nu ineens duidelijk en het zat toch wel iets anders in elkaar dan ik vooraf dacht. De foto kwaliteit van de sony is iets waar mn canon totaal niet in de buurt komt natuurlijk. Daar maak je grote winst met veel mooiere foto's :-)

Maar als ik nou een 400mm lens zou kopen kom ik op 600mm omgerekend en n 500mm lens wordt dan 750mm bij sony als ik t goed begrijp en dat zou dan nog steeds qua zoom afstand in mn beeld minder zijn als de 1208mm die ik nu heb. Had ik nooit zo verwacht.
Je hebt ook de tamron 18-400mm lens van canon. Die zegt dat ie 22.2x optische zoom heeft. Maar als je die dan aansluit op een canon camera, krijg je dan toch ook gewoon 1.6x 400mm = 640mm ongerekend?
Volgens mij werkt het zo.
Fotokwaliteit is n ander verhaal, want dat is natuurlijk niet te vergelijken.
Maar dan is een 350mm lens niet eens zo heel ver verwijderd van wen 400mm lens dus denk dat ik er wel uit ben.

Nou, heel fijn van de fantastische hulp en vriendelijke groeten van,

Martijn de Boer

Jaap van Steensel

Klopt, zoombereik en maximale brandpuntafstand hebben wel met elkaar te maken maar zijn niet hetzelfde.
Canon heeft bijv. een 18-400 mm lens, maar ook een 100-400mm. De eerste heeft een zoomfactor van 400/18 = 22,2x, de tweede van 400/100 = 4x. Maar het is dus niet zo dat je met de eerste iets dichterbij kun halen dan met de tweede. Met beide haal je het op 400mm evenveel dichterbij. Je kan het zelfs ook nog omdraaien. Je hebt ook 18-200mm lenzen, die hebben dus een zoomfactor van 11,1x. Een 100-400mm lens met 'slechts' 4x zoom haalt het ondanks de lagere zoomfactor toch echt 2x meer dichterbij.
Hoeveel je een object dichterbij haalt wordt bepaald door maximale brandpuntafstand, de zoomfactor zegt alleen iets over de minimale en maximale zoomstand van de lens. Om de teleprestaties echt goed te kunnen vergelijken moet je dus omrekenen naar een brandpuntafstand op FF formaat. Vergeet dus de zoomfactor en kijk vooral naar brandpuntafstand, teruggerekend naar FF formaat. Voor vogels zou je met 400mm op dat formaat al aardig uit de voeten moeten kunnen, meer is alleen maar beter en dan gaan de rest van de factoren ook nog meespelen: sensorgrootte, lichtsterke van de lens (F-waarde), etc.
Maar let wel op mijn opmerking uit mijn vorige post. Goede zoomlenzen hebben slechts een beperkt zoombereik. Je doet namelijk altijd ergens concessies bij een zoomlens. Hoe groter de zoomfactor, hoe meer kwaliteitsverlies in scherpte op het uiterste bereik. Een Canon 18-400 lijkt mooi, je kan hem voor veel dingen gebruiken omdat hij tot 18mm kan uitzoomen, maar hij zal op 400mm qua scherpte waarschijnlijk zijn meerdere moeten erkennen in een 100-400 of 70-350 lens.
Het liefst wil iedere fotograaf een camera met FF sensor met een 10-1000mm F2.8 lens, die haarscherp is en ook nog in zijn binnenzak past. Helaas laten de begrenzingen van optica dat niet toe en moet je ergens concessies doen als je niet een heeeeeel grote binnenzak hebt.Citaat van: de Boer op mei 29, 2020, 12:56:03 PM
Hallo Jaap,

hartelijk dank voor je zeer uitgebreide reactie. Ik snap het nu helemaal zoals je het uitlegt. Je zou zelf in een foto winkel horen te werken want deze uitleg is zoveel beter dan dat ik daar te horen kreeg ;-)

Alles is me nu ineens duidelijk en het zat toch wel iets anders in elkaar dan ik vooraf dacht. De foto kwaliteit van de sony is iets waar mn canon totaal niet in de buurt komt natuurlijk. Daar maak je grote winst met veel mooiere foto's :-)

Maar als ik nou een 400mm lens zou kopen kom ik op 600mm omgerekend en n 500mm lens wordt dan 750mm bij sony als ik t goed begrijp en dat zou dan nog steeds qua zoom afstand in mn beeld minder zijn als de 1208mm die ik nu heb. Had ik nooit zo verwacht.
Je hebt ook de tamron 18-400mm lens van canon. Die zegt dat ie 22.2x optische zoom heeft. Maar als je die dan aansluit op een canon camera, krijg je dan toch ook gewoon 1.6x 400mm = 640mm ongerekend?
Volgens mij werkt het zo.
Fotokwaliteit is n ander verhaal, want dat is natuurlijk niet te vergelijken.
Maar dan is een 350mm lens niet eens zo heel ver verwijderd van wen 400mm lens dus denk dat ik er wel uit ben.

Nou, heel fijn van de fantastische hulp en vriendelijke groeten van,

Martijn de Boer

de Boer

Bedankt voor de uitgebreide informatie, heb er veel van geleerd. Fantastische hulp! Ik ga vandaag de sony combinatie aanschaffen en kijk er erg naar uit. Weet nu een stuk beter waar ik aan toe ben en dat iedereen ergens concessies moet doen, maar dat de fotokwaliteit verbeterd lijkt me al super  :blink:

Bedankt en vriendelijke groeten