Met z'n allen: Plantengallen!

Gestart door MC, mei 27, 2020, 15:20:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

MC

Iedereen heeft in deze tijden van corona behoefte om naar buiten te gaan. En iedereen heeft behoefte om zich verbonden te voelen. Dat kunnen we combineren, door met z'n allen te gaan zoeken naar Plantengallen!
Omdat gallen woekerweefsel van planten zijn, veroorzaakt door een meestal dierlijke galmaker, verbinden zij zelfs de floristen en faunisten. En zelfs paddenstoelen-liefhebbers komen aan hun trekken met enkele schimmelgallen! Dus als jij je ook verbonden wil voelen, of als je wilt bijdragen aan de kennis van de verspreiding van deze leuke soortgroep, of natuurlijk gewoon een reden kunt gebruiken om lekker naar buiten te gaan, doe dan mee!
Waarmee? We gaan de komende 3 jaar zo veel mogelijk gegevens verzamelen van Plantengallen. Dat doen we via apps van waarneming.nl, daar kun je online de vorderingen ook zien. Uiteindelijk gaan we na de veldperiode 2020-2022 ook een Plantengallen-Atlas maken.
Iedereen mag meedoen, want als je de Plantengal zelf en de waardplant op de foto hebt, zijn bijna alle soorten goed te herkennen. En met de Veldgids Plantengallen van Roelof Jan Koops is het zelf herkennen ook prima te doen. Op dit Waarneming.nl Gallen & mijnen forum, kun je bovendien al je waarnemingen navragen bij ervaren gallen-onderzoekers.
En alsof dat nog niet "met z'n allen" genoeg is, gaan we, zodra het weer kan, ook veld-excursies organiseren. Tot die tijd kun je je alvast aanmelden voor de nieuwsbrief via https://forms.gle/yDGbugMPHc35RXdK7

Bij vragen, laat vooral hieronder weten
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Henri van Dodeweerd

Goed bezig, Matthijs!

Voor alle anderen de excursies zijn aanraders  ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

bas.drost96

Groeten,
Bas
Totaal 4075 soorten op waarneming.nl ingevoerd

Admin bladvlooien

MC

Jazeker, hoop snel dat we weer meer excursies kunnen doen. Leuk om inmiddels bekende namen van dit forum dan ook eens echt te zien!

Ik ben nu bezig met een kaartje maken van de bekende data, om te zorgen dat duidelijk is waar al eens een gal is gezien. En dat is echt op veel plekken al, we zijn al erg goed bezig de afgelopen jaren...
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Henri van Dodeweerd

Gallen zijn er in ieder km-hok wel. maar nu nog waarnemers  :lol:
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

William de Jong

Leuk, Matthijs! Ik heb me ook ingeschreven.
Ik neem aan dat het van belang is dat waarnemingen met bewijsmateriaal (foto's) ingevoerd moeten worden? Dat alleen gevalideerde waarnemingen gebruikt kunnen worden.

Groeten, William de Jong

KoenVerhoogt

Mooi project! Ik heb me ook aangemeld (en meteen de eerste paar gallen gemeld :p )
Met vriendelijke groet, Koen Verhoogt
Favoriete soortgroepen: Korstmossen en Kevers
6237 soorten tot nu toe

https://waarneming.nl/user/photos/102250[/url

S.A. Gorter

Ik heb me een paar dagen geleden ook aangemeld. Wanneer ik buiten ben, neem ik gallen altijd mee.
Ben weliswaar slechts een amateurtje, maar alle beetjes helpen, toch?

Gr. Simon Gorter

MC

Citaat van: William de Jong op mei 29, 2020, 17:29:52 PM
Leuk, Matthijs! Ik heb me ook ingeschreven.
Ik neem aan dat het van belang is dat waarnemingen met bewijsmateriaal (foto's) ingevoerd moeten worden? Dat alleen gevalideerde waarnemingen gebruikt kunnen worden.

Ja dat klopt, helemaal goed!

En heel leuk dat jullie zo enthousiast zijn  :blink:
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Michiel en Milka

Mijn eerste gallenvraag is op het muggenforum terecht gekomen. Even opletten de volgende keer bij klikken op 'ga meteen naar het juiste forum'
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,468254.0.html
Groet, Michiel

nick w

we hebben dit jaar met de insectenwerkgroep KNNV Den Haag weer geplantengald. Alles is ingevoerd.

groet,
Nick W

gbeersma

Dan zijn jullie vast leuke soorten tegengekomen. Misschien een aardig idee als 1 van jullie zo'n soort even extra aandacht geeft middels een 'Gal van de week"-stukje? Zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,474032.0.html voor voorbeelden en voor het lijstje van soorten die de revue al gepasseerd zijn. Het mooist is een stukje over een soort die ook in deze tijd van het jaar gevonden kan worden.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?