Nomada misschien panzeri/flava?

Gestart door jack_windig, mei 01, 2008, 20:40:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

jack_windig

Aansluitend bij het andere draadje: ook bij mij in de tuin vliegen Nomada's rond die misschien panzeri's zijn? Ze zijn niet zo groot (9-10mm) en er vliegen vrouwtjes en mannetjes rond, tenminste ik denk dat het dezelfde soort is. (er vliegen wel andere soorten rond maar die zijn duidelijk anders). Hier het mannetje.

jack_windig


jack_windig


jack_windig


jack_windig


jack_windig


markmeijrink

#6
De onderste foto is een vrouwtje N. alboguttata. Dit is o.a. af te leiden aan de rode strepen op het borststuk en de rode rand rondom de ogen. Lijkt wel sterk op N. flava maar de vorm van de vlek rondom de ogen, en tekening achterlijf, en de rode clypeus lijken meer op alboguttata
M.v.gr. Mark

jack_windig

Mark bedankt! Ik had voor N. alboguttata meer witte vlekken verwacht maar kennelijk is dat nogal variabel. Een waarschijnlijke gastheer Andrena ventralis komt hier in ieder geval in zeer grote getale voor. Bijgevoegde foto lijkt me ook alboguttata. Is er nog iets van het mannetje te zeggen?

wilde

De exemplaren met zeer donkere thorax (zwart-rood) zouden volgens Ivo eerder panzeri zijn, ook als het geel op het achterlijf zeer licht is. Dat zal dus van meer factoren afhangen. De aanwezige gastheer is wel een belangrijke indicatie lijkt me. Ze heten niets voor niet albo... (wit) en de mannetjes hebben bijna witte vlekken op het achterlijf, ongeveer als bij de laatste foto of zelfs nog lichter. Die foto is waarschijnlijk toch een vrouwtje, maar ik kan het niet goed zien.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#9
Citeerpanzeri.
Bedoel je niet een andere soort?

jack_windig

Hm, ik ben nou ook wat in de war. De laatste foto hou ik in ieder geval op een N. alboguttata vrouwtje, ik heb nog een andere foto met alleen de antenne scherp waar het duidelijk twaalf leedjes zijn. De andere foto's wacht ik nog maar af of er iets meer van te zeggen is.

wilde

#11
@Han: zie dit topic, waar ik dacht dat het alboguttatta was, maar volgens Ivo panzeri:
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...45461&hl=nomada

Die van deze foto heeft geen verdonkerde antennen, ook niet de schacht en zou dan dus alboguttata moeten zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me