boktor (inmiddels bekend)

Gestart door Marian en Bert, mei 03, 2008, 15:20:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Marian en Bert

Kent iemand deze boktor?

Marian en Bert

We zijn er zelf al uit:

Het is de Mesosa nebulosa; in het Nedelands Soortenregister Toverboktor genoemd.

We hebben de soort gevonden via de Russische site:

http://www.zin.ru/Animalia/coleoptera/eng/probertf.htm

die aangeraden wordt in

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...=0&#entry335147

De soort stond al op Waarneming.nl met 2 waarnemingen, beide eveneens uit Twente. U raadt het al "de waarnemer was Wim Bakker".

Groeten,
Marian en Bert

Arp

#2
CiteerDe soort stond al op Waarneming.nl met 2 waarnemingen, beide eveneens uit Twente.
Nou vruit, doettikkerooknogeentjebij ...


Ook in Twente (zie wrn) ... je zou haast geneigd zijn er een lijn in te willen ontdekken ...  :lol:  ... ware het niet dat de soort kennelijk toch "Algemeen" is   <_<

@Keverkenners: Er zijn toch hopelijk geen dubbelgangers voor?? (ben zo vrij geweest hem maar op "zeker" te zetten)  :whistle:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Th.Heijerman

Nee, er zijn geen dubbelgangers. Maar ja, heel veel soorten waar ook geen dubbelgangers van zijn, worden desondanks vaak verkeerd gedetermineerd op dit forum ...

En hij is niet algemeen, sterker nog, ik heb hem zelf nog nooit in levende lijve mogen aanschouwen (hoewel ik tovh mn best doe). Volgens dat criterium kan je dus ook zeggen dattie zeldzaam is ...

Theodoor

Arp

Hoi Theodoor,

Bedankt voor de bevestiging :duim:  Ik had inderdaad al gegoogled dat andere Mesosa er anders uitzien, maar ja, je weet maar nooit, voor hetzelfde geld verwar ik hem met een wants ofzo  :blink:

Ik had de indruk dat de andere 2-3 Europeese Mesosa's erg "oostelijke" soorten zijn (Wit-Rusland enzo) - is dit dan de meest "westelijke", en zo ja is het dan inderdaad géén toeval dat 'alle' meldingen op waareming.nl uit Twente komen, of komt het dier in de rest van NL ook voor?

Overigens: Gezien jouw opmerking over zelf vinden enzo, neem ik aan dat de status "vrij algemeen" die waarneming.nl eraan geeft een soort 'standaardinstelling' is? Is het zinnig om de admins te vragen om daar wat anders van te maken, of zijn die statusgegevens (hier) niet zo boeiend verder?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Th.Heijerman

@ Arp,

M. nebulosa komt voor in Utrecht, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant & ook  Noord-Holland. Er zijn heel veel boktorren (en andere torren) die meer in het oosten en zuiden van ons land voorkomen dan in friesland of in het westen van het land: daar hebben ze natuurlijk ook minder bossen en dood hout....

Wat de zeldzaamheidsstatus van Waarneming.nl betreft: ik heb geen idee waar de klassificatie op gebaseerd is en welke criteria worden gehanteerd. En ik zie bij de kevers ook dat in mijn ogen zeldzame soorten niet als zodanig in Waarneming.nl worden gekenmerkt en andersom, er zijn algemene soorten, die hier in het rood worden weergegeven ...

Theodoor

Arp

#6
Hoi Theodoor,

Bedankt weer eens voor je extra uitleg :duim:

CiteerWat de zeldzaamheidsstatus van Waarneming.nl betreft: ik heb geen idee waar de klassificatie op gebaseerd is en welke criteria worden gehanteerd.
Ik wil niemand beledigen, maar ik heb het vermoeden dat voor heel veel soorten eerst een "standaard waarde" is ingevoerd (= "vrij algemeen"??) in de hoop/aanname dat deze met de tijd van lieverlee zouden worden gecorrigeerd/bijgewerkt.

Maar goed, jij hebt in elk geval kennelijk toegang tot betere verspreidingsgegevens dan wrn. Als ik zo vrij mag zijn: Waar haal je die "wijsheid" vandaan? Bestaat er zoiets als een Kever- of Boktorrenatlas voor Nederland (inclusief algemeenheids/zeldzaamheidsstatus), of een (openlijk toegankelijke?) gegevensbank van één of ander instituut - of zijn het puur je eigen "verzamelgegevens"?

Nou ja, ik bedoel maar ... hoe kunnen "we" de gegevens van wrn in overeenstemming brengen met de vakliteratuur (c.q. gegevensbanken) ... dat soort dingen ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Marian en Bert

#7
Hoi Arp,

Ken je het GBIF portal?

Voor het specifieke geval van de Toverboktor, Mesosa nebulosa, kun je hier naar binnen:

http://data.gbif.org/terms.htm?forwardUrl=...cies%2F14525615

Arp

CiteerKen je het GBIF portal?
Yep, ken ik wel, maar ik kijk er niet structureel altijd even als ik wat opzoek - had dat nu dus inderdaad ook niet gedaan  :rolleyes:  Gelukkig maakt dat voor de vraag aan Theodoor niet veel uit - de gegevens die hij heeft voor Nederland komen duidelijk niet daar vandaan ;)

Maar wel bedankt voor de tip - herinnert mij er in elk geval aan daar ook weer wat vaker te neuzen  :duim:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Th.Heijerman

Hoi Arp,

Er is een kevernaamlijst van 1966 met daarin per soort aangeven het voorkomen per provincie. Dit geeft een grove indicatie over het Voorkomen in Nederland. De keverclub (Sectie Everts) van de NEV werkt aan een "update" die "binnenkort" verschijnt...

Om een beter idee te krijgen over verspreiding en talrijkheid heb je natuurlijk veel meer aan verspreidingsatlassen zoals die door het EIS worden gepubliceerd, of aan delen uit de serie Nederlandse Fauna. In die laatste serie is een deel voor de loopkevers uitgegeven. Als ik oud genoeg wordt verschijnt het deel over snuitkevers in 2030 :-)

Binnen het EIS zijn een groot aantal werkgroepen actief van taxonomisch specialisten die gegevens verzamelen (bestaande collectie en veld) en die digitaliseren met de bedoeling uiteidenlijk een verspreidingsatlas te maken. Die gegevens zijn dus (nog) niet openbaar ...

Wat boktorren betreft: binnenkort verschijnt een verspreidingsatlas van de Nederlandse soorten en in de herfst van dit jaar een determinatiesleutel.

Wat GBIF betreft, of voor Nederland NLBIF: Heb daar niet zon hoge pet van op. Weer een mooie website, fraai vormgegeven, maar wat is de kwaliteit van de gegevens zelf? Voor snuitkevers heb je dr in ieder geval helemaal niets aan. Toen ik de site een tijd geleden raadpleegde bleek dat er 3 hoofdbronnen waren waar de gegevens vandaan kwamen: 1) Limnodata 2) een deel van de sprinkhaangegevens van het EIS en 3) ...... Waarneming.nl !!

En dan heb je natuurlijk tegenwoordig Telmee: wat daar de bedoeling van is staat duidelijk op hun website aangegeven: gegevens verzamelen ten behoeve van de Nationale Databank Flora en Fauna bij de Universiteit van Amsterdam. De kwaliteit moet worden bewaakt door een gegevensautoriteit (GA). Citaat: "....  draagt zorg voor betrouwbare natuurgegevens en stelt ze beschikbaar voor iedereen".

Heb geen idee waar dat allemaal naar toe gaat: je kan nu dus je al dan niet gevalideerde gegevens kwijt bij je PGO, bij de coördinatoren van de EIS-werkgroepen, op Waarneming.nl, bij Telmee, de Natuurkalender etc. Tis een zootje ...

Theodoor