Diapriidae ?

Gestart door blaauw7, mei 05, 2020, 21:45:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

blaauw7

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/190535120/.
1 Neuswesp onbekend - Diapriidae indet. imago
datum: 2020-05-05
locatie: Wageningen - Onderlangs (GE)

foto's:


verzameld
Groeten,
Dick Belgers

Olger Krischan

Hallo Dick,

mooie vangst, ik weet niet wat het is maar wat een fantastisch beestje! Dat wilde ik ff kwijt  ;D

met vriendelijke groet,
Olger Krischan

paulhoekstra

Leuk, bewaren! Volgens mij het genus Spilomicrus en misschien Spilomicrus hemipterus? Theo Peeters is bezig met een artikeltje over het genus Spilomicrus. Ik zal hem wel wijzen op deze waarneming.
groeten,
Paul

Theo MJP

#3
Hoi Dick,

Ja Paul, Spilomicrus lijkt me juist. Graag bewaren ja, ik heb zonet een eerste artikeltje in een serie van (tenminste) drie afgerond voor het jaarverslag van De Kaaistoep. Voor het eerst van dit genus 59 exemplaren gedetermineerd en daar kwamen 9 soorten uit waarvan 7 nieuw voor onze fauna. Vooralsnog moet ik voor een zekere determinatie meer details op een foto zien. Interessant aan dit exemplaar zijn de iets kortere vleugels. De variatie binnen de soorten van o.a. de vleugels en de notauli op het borststuk is me nog niet duidelijk, maar ik heb met de bestaande tabellen en informatie die ik kon vinden dus toch een eerste poging gewaagd. Een pdf van het artikel zet ik binnenkort (binnen een week) op ResearchGate.
Het plan is dat er nog een artikel volgt over een soort Spilomicrus waarvan ik meer dan 100 exemplaren ving in kleurvallen in een achtertuin in centrum Tilburg en daarna een bewerking van alle Nederlandse materiaal dat ik heb gezien op het eind van dit jaar. Voor een dergelijke revisie van het Nederlandse materiaal moet ik nog iets verder in mijn kennis groeien en nog nieuwe foto's laten maken. Maar daarvoor zou ik dit exemplaar graag bestuderen.

GroeTheo

Fonsv

Zijn de antenneleden kenmerkend voor dit genus? Anders kan ik ook eens kijken in mijn collectie.

Ik begin namelijk steeds grotere aantallen (ik denk toch al enkele honderden ondertussen) priemwespen en neuswespen te hebben (en eigenlijk ook kleinere parasitaire wespen in het algemeen) uit verschillende projecten met malaisevallen, pan traps, eigen vangsten, etc. Ik doe mijn best om ze voorlopig keurig te houden, eventueel nog op de ethanol laten want lijmen vind ik niet altijd simpel. Na dit seizoen moeten we zeker eens bekijken wat de mogelijkheden zijn Theo. :) Uiteindelijk zou ik ook me ook wel graag aan die dieren wagen, maar met meer referentiemateriaal denk ik dat de gemeenschappelijke leercurve sneller zal kunnen stijgen.  ;)
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/

Theo MJP

Fons, er zijn meer Diapriidae-genera met 13 antennenleden (Entomacis, Monelata, Paramesius), maar in combinatie met de voorvleugeladering en de aanhechting van petiole en 1e achterlijfssegment kun je bijna niet fout gaan (zie ook Nixon 1980).

Verder vind ik het een prima idee om de koppen in de herfst eens bij elkaar te steken en te kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen.
GroeTheo

blaauw7

Dank u allen. Heb een groot aantal beesten bewaard, ook al in 2019. Komen tzt naar je toe Theo
Groeten,
Dick Belgers

Theo MJP

Heeee Dick  :duim:

Zie ook m'n nieuwste vingeroefening die moet leiden tot een revisie van het Nederlandse materiaal..
https://www.researchgate.net/publication/341271518_Neuswespen_Hymenoptera_Diapriidae_in_De_Kaaistoep_4_Het_genus_Spilomicrus

GroeTheo