Hoofdmenu

Kniptor onbekend

Gestart door William de Jong, mei 04, 2020, 20:34:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

William de Jong

Is er met behulp van de foto's te zeggen welke kniptor dit is? Of welk genus deze kniptor in hoort?

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/190437079/.
1 Kniptor onbekend - Elateridae indet. imago
datum: 2020-05-04
locatie: Renkum (GE)

foto's:











exacte lengte 9.1 mm

Groeten, William de Jong

jan cuppen

Genus Dicronychus of Cardiophorus. Detail nodig van de vorm van de klauw in zijaanzicht (met (Dicronychus) of zonder tand (Cardiophorus asellus) Indien Dicronychus dan ook nog een heel scherpe foto van de achterrand van het halsschild recht van boven.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

William de Jong

Hoi Jan, enorm bedankt voor je aanwijzingen!

Hierbij een paar foto's:




Klauw is getand, dus Dicronychus.
Nu is het de vraag of de foto van de achterrand van het halsschild scherp genoeg is. Dit raakt wel aardig aan de limiet van mijn macrolens, hoewel het licht vanochtend nog niet al te best was, dus mocht het onvoldoende zijn dan probeer ik het vanmiddag opnieuw. Kun je hier wat mee?

Groeten, William de Jong

William de Jong

#3
Het is gelukt een betere foto van achterrand halsschild te maken!


Via http://coleonet.de/coleo/texte/dicronychus.htm kom ik op basis van de halsschildachterrand uit op D. equiseti. Correct?

(overtollige foto's zal ik tzt verwijderen)

Groeten, William de Jong

jan cuppen

Dicronychus is OK. De foto van het halsschild is niet echt overtuigend. Dicronychus equiseti is verreweg de zeldzaamste van de drie Nederlandse soorten. Ik denk dat het toch een D. cinereus zal zijn. Je zou nog kunnen proberen wat extra licht (lamp) op het halsschild te zetten.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

William de Jong

Bedankt voor het meekijken weer. De 'heuveltjes' op de achterrand van het halsschild lijken in ieder geval niet zo duidelijk als op dit plaatje van cinereus: http://coleonet.de/coleo/bilder/dicronychus_cinereus_hsch.gif, maar ook niet zo vlak als bij equiseti: http://coleonet.de/coleo/bilder/dicronychus_equiseti_hsch.gif . Hoe zit dat eigenlijk bij D. equisetioides?
Ik heb het met van alles geprobeerd, met zaklamp en in vol zonlicht, verschillende camera-instellingen, en het wil gewoon niet beter dan dit... helaas..
Ik heb in het origineel nog een keer de halsschildachterrand verduidelijkt. Zie:


Hoe zal ik 'm wegzetten?

Groeten, William de Jong

jan cuppen

Hoi William,

Het bijgetekende rode lijntje is suggestief. Dicronychus equiseti en equisetioides hebben dezelfde vorm van de achterrand van het halsschild en in dat kenmerk niet verschillend en dus veel lijkend op je rode lijntje. Mede gezien je vindplaats in een woonwijk denk ik echt eerder aan D. cinereus dan aan een van beide andere soorten. Je mag de kever, waarvan ik denk dat je die nog hebt, opsturen dan krijg je uitsluitsel.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

William de Jong

Hoi Jan,

sorry ik had de verkeerde locatie bij de waarneming staan, ik had de kever uit struikgewas rond een golfbaan geklopt, een klein stukje ten noorden van Renkum.

Wat betreft je aanbod, dank! ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd.

Groeten, William de Jong