Hoofdmenu

Hoog Struisgras?

Gestart door MarcdB, mei 01, 2020, 21:00:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/190150079/.
1 Hoog struisgras - Agrostis gigantea bloeiend
datum: 2020-05-01
locatie: Wijchen - Urnenveldweg e.o. (GE)

foto's:
Willemien Troelstra

Ik zie een skispoor (dubbele groef langs de middennerf van het blad), dat betekent dat het een soort Beemdgras (Poa) is. Gezien de lengte van het blad en de grootte van de plant en het vrij lange tongetje zou ik dit Ruw beemdgras noemen.
groet, Willemien Troelstra

MarcdB

Dank je voor de uitleg. Ik zal de naam aanpassen.

Rien Ondersteijn

Ik vond het blad erg smal voor Struisgras en dacht ook aan een Poa.
Is het tongetje van Trivialis niet veel langer dan van deze ? Waardoor Pratensis meer in beeld komt ?Of vergis ik me in de lengte ?
Groene groe[n]tjes.Rien.

dirder

Het is nog te vroeg voor Agrostis, punt aan de lijn.
Het is overigens ook nog vroeg voor P. trivialis, dit is Poa pratensis. Als je Poa annua buiten beschouwing laat (die bloeit het hele jaar door), dan is P. pratensis de eerste.
Groeten, Dirk Derdeyn.

Willemien Troelstra

Jullie hebben gelijk. Het is vast Veldbeemdgras. Ik heb trouwens al wel Ruw beemdgras praktisch in bloei gezien, dus was niet geheel onmogelijk. Maar, ik heb oude stengels voor lang blad aangezien en foto van tongetje anders geinterpreteerd, nu ik nog eens kijk...
groet, Willemien Troelstra

dirder

Ja, is wel zo, het gaat om gemiddelden en mogelijks is dat in de loop der jaren iets dichter in elkaar geschoven. Maar nog steeds is Poa pratensis (althans hier in België) duidelijk vroeger dan P. trivialis. De algemene grassen hebben zo elk jaar opnieuw een volgorde, erg handig bij het determineren. Al is ook echt niet moeilijk om te leren de genera uit elkaar te houden.
Groeten, Dirk Derdeyn.