Zeeanemoongallen in Limburg, nieuw in Nederland.

Gestart door tjeuh, mei 02, 2008, 15:01:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

tjeuh

Behalve knopgallen komen in moseiken ook meeldraadgallen voor.
Ik ben dus onlangs nog eens naar Maastricht geweest om te kijken of de tijd al rijp was. Die moseiken staan langs het perron van station Maastricht-Randwyck. En ik heb de gallen inderdaad gemakkelijk kunnen vinden.
En behalve die meeldraadgallen nog iets anders. Ik zag ze aan twee moseiken, in elke boom een stuk of vijf. Het zullen er ongetwijfeld meer geweest zijn, maar ze zijn op een afstand lastig te zien. Roodgekleurde, stekelige bolletjes. Anderhalve centimeter in doorsnede. Ik kon er net eentje bereiken, en heb die naar huis meegenomen, om het eens nader te bekijken.  
Ze zijn in British Plant Galls niet terug te vinden.
Om het kort te houden, het blijken zeeanemoongalletjes te zijn, Neuroterus saliens.
Het zijn in principe onvolgroeide eikels (stunted acorns), die vrijwel geheel omvat worden door de napjes, die bij moseiken met stekels zijn bezet, "brilliantly flushed with red". Die Engelsen kunnen er wat van.
Neuroterus saliens is geheel afhankelijk van de moseik, de gallen van beide generaties komen er op voor. Het blijkt trouwens in Zuid Europa een "pest" te zijn.
En behalve in Maastricht, heb ik ze nu ook al in de omgeving Van Roermond gevonden.  
Ik zal ook een Emailtje sturen naar Hans Roskam (van de mugjes) die coordinator is van de gallenwerkgroep van EIS-Nederland. Ik ben werkelijk benieuwd of ik de eerste ben die ze gezien heeft.


Neuroterus saliens, zeeanemoongallen op een moseik.
Groetjes,

Tjeu

tjeuh

Neuroterus saliens, zeeanemoongal.
Groetjes,

Tjeu

tjeuh

Neuroterus saliens, zeeanemoongal.
Groetjes,

Tjeu

tjeuh

Neuroterus saliens, zeeanemoongal.
Groetjes,

Tjeu

Floppy

#4
Hallo Tjeuh,

Prachtige waarneming !
Verleden jaar (op 3 november 2007) zag ik deze gal in verdroogde staat op Moseik op het Bolwerk in Middelburg . (zie herroepingsbericht: dit zijn GEEN gallen).
Bijgaand enkele fotos van door mij bewaard materiaal en een in situ foto.
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

Floppy

met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

Floppy

#6
en een foto in situ.
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

tjeuh

#7
Ook nu nog hangen er enkele zéér dorre exemplaren aan.
Ik heb er een doormidden gesneden.
Met een beetje moeite kun je er drie larvenkamers in herkennen.
Ze moeten er dus al langer zijn.

Correctie
Dit moet zijn: Callirhytis erythrocephala op moseik, overjarige geheel vergalde eikel
Verdorde anemoongal
Groetjes,

Tjeu

tjeuh

Bovenstaande anemoongallen heb ik thuis gefotografeerd.
Dus nu nog een echte foto van anemoongallen in Roermond.
Het wordt er werkelijk niet eentoniger op.

Neuroterus saliens, anemoongallen op moseik
Groetjes,

Tjeu

Floppy

CiteerHet wordt er werkelijk niet eentoniger op.
Dat kun je wel zeggen.
Prachtige exemplaren trouwens.
BTW: Kun je me (desgewenst via email) melden waar je die Roermondse exemplaren gezien hebt? Ben binnenkort even in Roermond en zou ze dan graag even bewonderen.  :)
Op de moseiken op het Bolwerk in Mburg zie ik nog geen verse niet zitten. Komen hopelijk binnekort ook daar weer.
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

tjeuh

Bericht van H. Roskam:

Ha Tjeu: mooie vondst, maar volgens mij komt N. saliens alleen in jonge twijgen voor en op de bladbasis, hoofdnerf van moseik. Voel je niet voor Andricus caputmedusae (Htg.)? Ook nbieuw voor NL, en te verwachten door de opwarming vanm het klimaat. Ik heb Jojanneke bijkerk haar mening gevraagd. Groet! Hans Roskam.-

Bovendien moet ik een exemplaar opsturen, dus nu ga ik er eentje plukken.
Ik zal later nog een plattegrond maken, en hem naar je toesturen. Ze zitten maar op drie takjes, ze zijn klein, en het is toch even zoeken.
Groetjes,

Tjeu

Floppy

#11
CiteerVoel je niet voor Andricus caputmedusae (Htg.)?
Dat is sterk  :rolleyes:
Toen ik de hierboven getoonde droge exemplaren destijds voor het eerst zag, dacht ik eigenlijk meteen aan de A. caputmedusae. Daarvan had ik wel foto's gezien, o.a. in het boekje van Csoka, G.Y., Plant Galls. Forest Research Institute. Agroinform, Budapest, 1997.
Maar omdat ik de gallen destijds niet overtuigend op naam kreeg, heb ik de foto's en droge exemplaren maar bewaard. Van de N. saliens had ik destijds zelf nog nooit gehoord. N.a.v. jouw melding meende ik echter daarin mijn droge exemplaren terug te zien en leek het mysterie opgelost.
En nu zijn het misschien toch A. caputmedusae ....
Overigens biedt de site over Hainault Forest een goed gelijkende foto van de N. saliens.
Hans Jürgen Buhr biedt een fraaie foto van de A. caputmedusae.
Alleen afgaande op het fotomateriaal, zou ik bij jouw exemplaren eerder opteren voor de N. saliens, maar dat is natuurlijk geen echte maatstaf.  :lol:
Je kunt je vraag met foto's ook presenteren in de maillijst van de British Plant Gall Society (eerst even aanmelden). Ook daar zit veel deskundigheid (o.a. Margaret Redfern).

Ben nu wel erg benieuwd ....  
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

tjeuh

Het zou best kunnen dat jouw gallen van een andere soort zijn, die op een andere tijd/manier tot ontwikkeling komen. Goed in de gaten blijven houden!
Wat mijn gallen betreft, Hans Roskam heeft nu de foto's doorgestuurd naar Graham Stone, een galwespspecialist  in Edinburgh.
Dus afwachten maar.
Groetjes,

Tjeu

Floppy

CiteerHet zou best kunnen dat jouw gallen van een andere soort zijn, die op een andere tijd/manier tot ontwikkeling komen.
En daar heb je gelijk in. Sterker nog .....
:wub:  :wub:
Tot mijn schande moet ik bekennen, dat mijn hierboven "verdroogde gallen" vrijwel zeker geen gallen zijn, maar onvolgroeide eikelnapjes van de Quercus cerris. In het forum van BPGS werd ik daarop gewezen. En terecht.
Gedetailleerde nadere beschouwing heeft mij daar inmiddels van overtuigd.
En dan doe ik mee in WAARNEMING ......   :wub:  :wub:




Interessant blijft echter nog steeds tot welke soort de door jou waargenomen gal behoort. Want daarbij gaat het in elk geval niet om eikelnapjes....  :duim:
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

tjeuh

Beste Tjeu: de foto is geverifieerd door Graham Stone. Het is inderdaad N. saliens op eerstejaars eikelnapjes van Q. cerris. Inmiddels is de soort ook van Zeeland bekend. Hij is nu ook van Z-Engeland gemeld. Ik zal een mededeling naar de werkgroep laten uitgaan en hij komt in de nieuwe editie Gallenboek. Nogmaals: bedankt voor de melding! Hans Roskam.-
Groetjes,

Tjeu

Floppy

#15
Van harte Tjeuh !  :duim:

[size=8]Over het voorkomen in Zeeland neem ik even contact op met Hans Roskam, want daarover dreigt nu mogelijk een misverstand (althans als dat voorkomen is gebaseerd op mijn foutieve melding).[/size]
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

RutgerB

Ik zag diezelfde verdroogde napjes (Geel, België en in Maastricht-Noord) die Floris ook zag en vroeg me af waar het verschil zit in een een verdroogde gal en een verdroogde/niet ontwikkeld eikelnapje. De gesloten zaken moeten toch wel haast de gal betreffen?

Vind overigens maar eens een goed ontwikkelde eikel op een Moseik, ik heb er maar 1 gevonden en een stuk of 10 bomen nagezocht. Zie bijlage.

mvg

Rutger

Margreet Kwh

CiteerVind overigens maar eens een goed ontwikkelde eikel op een Moseik, ik heb er maar 1 gevonden en een stuk of 10 bomen nagezocht.

Hoi Rutger,

Is dat zo moeilijk dan? In Bergen op Zoom ligt het bij de paar moseiken van de gemeente die ik daar weet (Meilust) altijd vol. Ik zal mijn moeder eens vragen hoe het dit jaar is.

Margreet.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

Hoi Rutger,

dit jaar zijn er langs de Zuidzijde Zoom in Bergen op Zoom weer heel veel mosgaleikels te vinden. Aldus mededeling van mijn moeder. Je struikelt er letterlijk over.

Margreet.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

RutgerB

Kan kennelijk verschillen per streek. Is ook wel bekend van zomereiken dacht ik.

tjeuh

#20
[size=8]Rectificatie[/size]

Hier is eerst wel een rectificatie op zijn plaats.
Toen ik de vruchtgal van Neuroterus saliens gevonden had, de zeeanemoongal, was natuurlijk de meest logische conclusie dat die oude verdroogde doorgesneden gal ook een zeeanemoongal zou zijn. Dat bleek later een duidelijke vergissing.
De vruchtgal van Neuroterus saliens is een voorjaarsgal, die tot ontwikkeling komt als de bomen beginnen te spruiten. Van het hele inwendige van het napje, incusief pril begin van de eikel, wordt dan een homogeen soepje gemaakt. Zonder inwendige structuur. De zeeanemoongal is een massieve, homogene gal met alleen galkamers. (Zie foto in onderstaand artikel)
En bij die oude gal zijn duidelijke structuren te herkennen. Het napje en de vergalde eikel. Het is dus zeker geen zeeanemoongal, het bleek later Callirhytis erythrocephala te zijn.
Bij C. erythrocephala wordt de eikel vergald. Dat kan pas later in het seizoen als de eikel zich begint te ontwikkelen. Er is dan een grote variatie mogelijk.
Als de galwespjes er vroeg bij zijn, is de eikel nog klein. Hij wordt dan helemaal vergald, en blijft in het napje verborgen. Als de galwespen aan de late kant zijn, heeft de eikel zich al kunnen ontwikkelen, en wordt dan gedeeltelijk vergald. Alle tussenvormen zijn mogelijk.
Dat beide gallen na elkaar op dezelfde boom kunnen voorkomen is ook uit de literatuur bekend.

http://www.erti.hu/dl.php?id=1&kn=hirka&fn=Hirka_2006_twogallwasps.pdf


Callirhytis erythrocephala op moseik, gedeeltelijk vergalde eikel
Groetjes,

Tjeu

tjeuh

Nu dan je vraag naar het verschil tussen een verdroogd napje, en een vergalde eikel.
Om te beginnen, het gaat hier dus niet meer om N. saliens, maar om C. erythrocephala. Maar als je toch nog in N. saliens geinteresseerd bent, kun je uitkijken naar de bladgallen van de asexuele generatie. Ze zijn nu op moseik te vinden. En in Maastricht maak je een goede kans.

En als je wil weten of je met een verdroogd napje of vergalde eikel (C.erythrocephala) te maken hebt, is er maar één mogelijkheid. Openmaken, en kijken wat er in zit. Er zijn meer redenen waarom eikels niet tot ontwikkeling komen. De oorzaak is van buiten gewoon niet te zien. Bovendien kunnen álle eikels vergald zijn, ook grote volgroeide eikels.
En als je dan enkele doorgesneden larvenlijkjes aantreft, is het in betere tijden ooit een gal geweest.
Het zijn in dit opzicht erg vervelende gallen.

Neuroterus saliens, bladgal van de asexuele generatie op moseik
Groetjes,

Tjeu

RutgerB

#22
Ah, dat heldert op. Die ingedroogde napjes liggen bij honderden onder die Moseiken dus daar ga ik er dan een aantal van doorsnijden/doorknippen, op zoek dus naar een andere galvormer. Intussen vond ik de zeeanemoongal, Neuroterus saliens maar dan inderdaad ook een bladgal van de asexuele generatie bij tientallen net aan de andere kant van de grens ten zuiden van Veldwezelt. Hier staat een rij Moseiken van wel een km. boven aan het talud op een vlak deel aan het kanaal en kan je waarschijnlijk heel wat op Moseiken gespecialiseerde galvormers vinden.



Ongeslachtelijke generatie. Aan weerszijden van het blad kleine langwerpige gallen. Op jonge opgeslagen moseik.