Paarse stippen

Gestart door verbua, december 15, 2008, 08:30:36 AM

Vorige topic - Volgende topic

verbua

Hallo forumleden,
Gisteren trof ik in Uithoorn op een Elzenstam een korstmos aan waarop en waaromheen paarskleurige stippen zaten. De grootste heb ik door een loupe bekeken en deze leek toch echt onderdeel van het korstmos te vormen. De Veldgids Korstmossen bracht mij geen uitkomst. Daarin kon ik eigenlijk ook het korstmos zelf niet thuisbrengen. De lobben zijn tamelijk breed; wel bijna 10 mm en er loopt een fijne marmeering overheen. Kunnen jullie mij verder helpen? Ik ben mij bewust van de waarschuwing die m.b.t. determinatie vanaf foto's gegeven wordt.
M.vr.gr., Adri Verburg
Adri Verburg

Rutger

Het korstmos is gewoon schildmos, ik heb geen idee wat de paarse stippen zijn.
Met vriendelijke groet,

Rutger WilschutBirding Basterds! Find or Fail!

verbua

Bedankt Rutger.
M.v.g., Adri.
Adri Verburg

Laurens Sparrius

Dit is een parasiet op een andere soort (Physcia tenella) die ook op de foto staat, nl. Illosporiopsis christiansenii, zie voor meer foto's: http://www.blwg.nl/mosatlas?soortcode=7077
Groet, Laurens Sparrius

waterland01

Een parasiet die naar mijn gevoel heel algemeen voorkomt, trouwens. Hij is makkelijk te herkennen aan die met het blote oog duidelijk waarneembare lipstick-roze plukjes (ik zou hem echt 'Lipstickmos' noemen, maar het is alleen geen mos en ook geen korstmos). Wie heeft hem bij hem of haar in de buurt ook gezien?

Henk Timmerman
werkgroep korstmossen KNNV Lelystad
Henk Timmerman

verbua

Mijn hartelijke dank Laurens en Henk. Ik dacht inmiddels ook al aan een of andere parasiet.
M.vr.gr., Adri.
Adri Verburg