Even een (Rans)uilen vraag

Gestart door Hannie Luijten, april 08, 2020, 18:25:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hannie Luijten

Ik zou graag willen weten waarom waarnemingen van de Ransuil, die te boek staat als een vrij algemene vogel, automatisch onder embargo komen te staan. Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar ik ben wel een beetje nieuwsgierig naar de reden hiervan  :blink:
Groet, Hannie

tekenaar

Er kunnen meerdere redenen zijn. Nu is het broedtijd en we willen verstoringen van nestplaatsen van uilen door fotografen voorkomen. Sommige vogels (ik weet niet of ransuil daaronder valt) hebben we op embargo gezet om mensen niet aan te moedigen rond te gaan rijzen om ze te kunnen zien.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Hannie Luijten

#2
Bedankt voor de reactie :blink:
Helemaal begrijpen doe ik het niet want niet alle waargenomen Ransuilen worden afgeschermd. Dus misschien alleen als er een bekende nestplaats in de buurt is?
Groet, Hannie

tekenaar

ik denk dat dit samen gaat met het "gedrag" wat bij de waarneming is aangegeven.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Merel

Volgens mij is het aan de waarnemer om de Ransuil onder embargo te zetten. Zelf houd ik roestplekken en broedgevallen onder embargo, om ongewenst 'toerisme' te voorkomen. Maar bijvoorbeeld een jagende ransuil hoef ik niet te vervagen.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

pdeknijff

Hannie, er lopen heel veel onbenullen met een camera rond (vaak zonder verrekijker) die er alles voor over hebben om wat dan ook digitaal vast te leggen zodat ze daarmee op diverse digitale foto sites mee kunnen pronken.
Ze houden deze site in de gaten, op zoek naar informatie betreffende soorten ze de "nog moeten".
Een Ransuilen roestplaats staat hoog op hun lijstje. Als deze eenmaal is gelekt, dan wordt deze permanent verstoord. Dat gebeurde zo vaak dat daarom dit soort informatie onder embargo wordt gehouden.

Omdat dit niet 100% perfect is, is de enige manier om er van  te zijn dat iets kwetsbaars geen gevaar loopt, gewoon niet melden. Jammer, maar helaas nodig.

Overigens, ook andere sites merkten dat ze misbruikt werden. Massale trek door Nederland van populaire bejaagbare soorten in Frankrijk, zoals Houtduif worden b.v. met vertraging door trektellen. nl doorgegeven omdat er werd bemerkt dat Franse jagers dit gebruikten om "klaar te staan".

Dus, hoe geweldig sites als deze ook zijn, ze worden ook misbruikt door personen met andere intenties.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

Hannie Luijten

Bedankt voor de verdere uitleg Peter, het is me helemaal duidelijk  ;)
Groet, Hannie