Adder biotoop: beheer in Dwingelderveld.

Gestart door Observant, maart 22, 2020, 07:24:57 AM

Vorige topic - Volgende topic

Observant

Dag mensen,

Gisteren zag ik rond het Zandveen in het Noorden van het Dwingelderveld vormen van beheer. Niet kleinschalig maar grootschalig met zwaar materieel op rupsbanden. Rondom het Zandveen zie ik al jaren adders. Niet een sporadisch exemplaar maar behoorlijk veel.
Met het beheer dat zichtbaar is aan de foto's maak ik me erg veel zorgen of hiermee de populatie ernstige schade heeft toegebracht. Bovendien waag ik te betwijfelen of dit type beheer legitiem is en past binnen het beschermingsregiem voor Adders. Ook vraag ik me af of deze wijze van uitvoering is zoals de terreinbeheerder voor ogen had. Ik weet dat dat nog wel eens een probleem is: ontijdig, te rigoureus etc. etc.

Uiteindelijk komt dit alles neer op de volgende vraag vanuit betrokkenheid: wat moet ik/kan ik met deze constateringen doen?

Groet, Patrick

Observant


tekenaar

Ik zou dit doorsturen naar stichting ravon
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Ted van der Knaap

Citaat van: tekenaar op maart 22, 2020, 08:08:58 AM
Ik zou dit doorsturen naar stichting ravon

je zou hier het contactformulier in kunnen vullen en deze link met foto's mee kunnen sturen met de vraag of dit in de haak is: https://www.ravon.nl/Contact
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Remon

bij deze ontvangen, ik zal even kijken of we kunnen nagaan wat ze aan het doen zijn.

gr Rémon
RAVON

peterv

Prima dat RAVON er ook naar kijkt, maar waarom stel je jouw vragen niet gewoon rechtstreeks aan Staatsbosbeheer Patrick? Ik neem aan dat de boswachter daar (Albert Henckel) je precies kan uitleggen hoe het met die werkzaamheden zit. Als de antwoorden voor jou onbevredigend zijn kan je altijd nog kijken of verdere actie nodig/wenselijk is.
De provincie is bevoegd gezag als het gaat om eventuele overtreding van de Wet natuurbescherming, maar daar ga ik hier niet vanuit.
Peter Venema

Remon

Het beheer is uitgevoerd om opslag te verwijderen (boompjes m.n.) om het leefgebied voor fauna, waaronder reptielen, intact te houden. Ze hebben gebruik gemaakt van breedbandige machines, die dus wat bredere ondiepe sporen achterlaten maar veel minder ver wegzakken. Dit beheer is ook om de paar jaar nodig om volledig dichtgroeien te voorkomen. Het is in die zin dus een wat negatiever effect op dat moment, om de instandhouding op lange termijn te kunnen waarborgen (tegengaan verbossing).

En als laatste, neem inderdaad rustig contact op met SBB zelf, de boswachters staan eenieder graag te woord.