Zandbij onbekend (man) (2017)

Gestart door cranefly, maart 15, 2020, 21:18:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

cranefly

Hallo,
Ik heb onderstaande Andrena geprobeerd te determineren met behulp van Falk & Lewington, maar kom er niet uit -o.m. omdat ik niet kan zien hoe wit het gezicht onder het haar is...

Is er misschien een kenner die er meer van kan maken dan spec.? (Voor mij was dit mijn allereerste poging ooit tot het determineren van een Bij-die-geen-Hommel-is...dat viel dus niet mee!)

Alvast dank,

Vriendelijke groeten,
Reindert van Eekelen

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/186675799/.
1 Zandbij onbekend - Andrena spec. imago, gezien
datum: 2017-03-29
locatie: Nieuwegein - Park Oudegein / IJsselbos (UT)

foto's:





Flor Rhebergen

Dag Reindert,

Andrena mannen zijn niet de makkelijkste groep, geen schande dat je er niet uit komt! Deze heeft twee opvallende kenmerken: erg lange kaken, een een forse tand aan de kaakbasis. Dat maakt het een man uit de helvola-groep. Nu zijn er binnen die groep niet ontzettend veel soorten met zo'n duidelijke tand aan de kaakbasis: fulva, mitis, praecox en apicata komen in aanmerking. Ik denk dat het Andrena mitis is, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Voor praecox en apicata zou je wellicht meer zwarte haren verwachten op kop en borststuk, en volgens mij klopt de antenne niet voor fulva (maar slecht te zien).
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

cranefly

Bedankt voor de uitleg Flor!
Ik breng de waarneming vooralsnog maar onder bij de Andrena helvola groep-verzamelsoort.   ...En ik ga de sleutel nog 'ns bekijken, om te zien waar ik allemaal een verkeerde afslag heb genomen :)

VriendelijKe groeten,
Reindert

wilde

#3
Door de keur bovenkant thorax zou je denken aan Andrena fulva of fucata. Fulva heeft antennesegment 3 langer dan 4. Bij fucata is de kaaktand kleiner en antennesegment 4 ongeveer even lang als 4. Beide soorten zijn het dus niet, want hier is segment 3 duidelijk korter dan segment 4 (foto 1).
De echte vroege soorten zijn preacox en mitis. Preacox heeft antennesegment 3 langer dan 4. Mitis heeft antennesegment 3 korter dan 4.
Dan lijkt een man mitis dus de meeste kans te maken. Het beestje is dan zeer vers met die rossige beharing, want dat zie je bijna nooit.
Voor mitis pleit ook de kleur van de achter-metatars.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

cranefly

Hartelijk dank voor je reactie Albert.

Ik ben 'r vandaag met de info van jou en Flor nog 'ns voor gaan zitten, en heb de waarneming aangepast als A.mitis (voorzichtigheidshalve nog maar even op onzeker).

Als bijen-leek zou ik hier nooit zelf op zijn gekomen, dus beiden nogmaals dank :)

Vriendelijke groeten,
Reindert

wilde

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

cranefly

Citaat van: wilde op maart 17, 2020, 13:51:01 PM
Voor mij zeker :blink:

Ok, dan neem ik dat graag van je aan en zet 'm op zeker  ;D

Vr. Gr.,
Reindert