kauwtjes ongewenst in Stiens

Gestart door tekenaar, maart 09, 2020, 08:44:10 AM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

https://www.plaatselijkbelangstiens.nl/nieuws/verjagen-roeken-st-vituskerk/

Citeer
Plaatselijk Belang Stiens
Wat wij doen
Lid worden
Aanvraag dorpsbudget Stiens

Verjagen roeken St.Vituskerk
Verjagen roeken St.Vituskerk
Bericht geplaatst op: 11 februari 2020

Binnenkort zal de gemeente Leeuwarden beginnen met het verjagen van de kauwen (door de gemeente roeken genoemd) in en rond de St.Vituskerk. Omwonenden hebben van de gemeente de volgende brief ontvangen:

Beste bewoner rondom de Vituskerk

Vorig jaar heeft de gemeente Leeuwarden besloten dat de bomenring rond de Vituskerk een ongewenste plaats is voor de roeken om te nestelen.

Om het nestelen dit jaar te voorkomen, worden de roeken voorafgaand aan het broedseizoen verjaagd met licht, geluid en eventueel een hoogwerker.

Omdat u als dichtstbijzijnde buren hiervan mogelijk overlast kunt ervaren, brengen wij u hiervan door deze brief op de hoogte.

We vragen uw begrip.

De buitendienst gemeente Leeuwarden

Tel: 14058
Diep triest. De kauwtjes waren voor mij een lichtpuntje in het toch wel kil aanvoelende dorpje Stiens. Heb de volgende reactie gestuurd, maar vraag me af of het iets zal uithalen en waar de reactie terechtkomt. Inheemse vogels moet je koesteren, niet verjagen. Begrip heb ik hier niet voor, nee.Citeer
Reactie "roeken" st Vituskerk, https://www.plaatselijkbelangstiens.nl/nieuws/verjagen-roeken-st-vituskerk/ L.S. voordat ik 15 jaar geleden naar Slovenie emigreerde, heb ik ruim 7 jaar in Stiens gewoont. Ik las toevallig over het plan de kauwtjes te verjagen bij de lindebomen rond de st Vituskerk. Het moet mij van het hart dat ik dit erg jammer vindt: voor mij waren de kauwtjes een karakteristiek onderdeel van de dorpsatmosfeer en wanneer ik terugdenk aan mijn tijd in Stiens, zijn de kauwtjes een dierbare herinnering. Vooral hun spectaculaire gedrag op een typische winderige dag, wanneer ze in paartjes spelen met de stormwind rond de kerktoren is mij goed bijgebleven. In het buitenland zijn kauwtjes veel minder talrijk dan in Nedelrland, waardoor NL een bolwerk vormt voor deze soort. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze schade aanrichten; geluidsoverlast is relatief (verkeer vindt ik hinderlijk, maar vogels niet). Ik hoop dan ook dat ze elders in Stiens alternatieve nestplaatsen krijgen aangeboden in de vorm van nestkasten, al zal dat geen echte vervanging zijn voor de "torenkraaien rond de toren". Hoogachtend, Paul Veenvliet (bioloog; voormalig docent faunabeheer aan het van Hall instituut in Leeuwarden)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

jeroen vinke

Het is toch onbegrijpelijk waar mensen tegenwoordig al 'last' van hebben.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

tekenaar

#2
in het oorspronkelijke bericht staat alleen dat de kauwtjes daar ongewenst zijn, niet dat ze "last" veroorzaken. Ze broeden in holtes in oude lindebomen die rondom de kerk staan. De status van die lindebomen staat overigens ook ter discussie, omdat ze inmiddels zo hoog zijn dat ze het zicht op de kerk ontnemen.

ik heb de Fryske Feriening foar Fjildbiology het volgende bericht gestuurd:

Citaat van: tekenaar

Geachte FFFF,

Het is al weer ruim 15 jaar geleden dat ik in Friesland woonde en ook lid was van de vereniging. Ik heb goede herinneringen ana mijn tijd bij jullie; tegenwoordig woon ik in Slovenie.

Ik schrijf deze mail omdat ik toevallig een bericht las waar ik me ongerust over maak. Het bericht vermeld dat gemeente Leeuwarden van plan is de kolonie kauwtjes te verjagen die broeden in de lindebomen rond de sint Vituskerk van Stiens. Juist deze kauwtjes waren voor mij altijd zeer sfeerbepalend voor het dorp waar ik toendertijd woonde en nog altijd denk ik aan Stiens wanneer ik kauwtjes hoor (hier zijn ze zeker niet algemeen!). Wat ik mij afvraag, is of er wel een gegronde reden is om ze te (laten) verjagen? De kauwtjes zijn er immers zeker al tientallen jaren en kunnen ook nauwelijks schade veroorzaken. Is dit iets waar jullie actie tegen kunnen ondernemen, of kunnen jullie dit doorspelen aan een partij die actie kan ondernemen?

Hartelijke groet
Paul Veenvliet
Voormalig docent faunabeheer aan het van Hall instituut in Leeuwarden

Ik versta een beetje Fries, maar kan het jammer genoeg niet schrijven ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

gbeersma

Is het niet zo dat de kauw een beschermde diersoort is waarbij voor het verstoren (in dit geval verjagen) een vergunning nodig is die alleen gegeven mag worden bij belangrijke door de dieren aangebrachte schade?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

OJGoreng

Ik ben vooral geïntrigeerd door de zinsnede "kauwen (door de gemeente roeken genoemd)". Als ze al niet weten wát ze verjagen, zou dat toch een extra reden moeten zijn voor terughoudend optreden. Ik herinner me een voorvalletje met een abusievelijk geschoten kauw door de huiskraaienbestrijder in Hoek van Holland...
Met vriendelijke groet, Zainal

tekenaar

ik heb er gewoont, om het even hoe de vogels genoemd worden: het zijn echt kauwtjes en geen roeken.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Merel

Interessant dat je dit opmerkt Paul. Ik woon in Leeuwarden en heb contacten binnen de gemeente. Ik zal eens kijken of ik dit kan oppakken. De onduidelijkheid van roeken en kauwen lijkt me al reden nummer 1 om niet zomaar iets te ondernemen. Overigens beschikt de gemeente over een ontheffing om met een Roekenbeheerplan roeken van overlastlocaties te kunnen verjagen. Maar dan moet er voorafgaand aan het aanvraag van de ontheffing zijn aangegeven op welke locaties overlast bestaat. Ze kunnen niet zomaar alle locaties aanpakken. Betreft kauwtjes ligt het anders, maar inmiddels is het broedseizoen begonnen en mag er helemaal niets meer verjaagd worden.

Ik ben benieuwd of de gemeente al iets heeft ondernomen.

Dank en groet,
Merel
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

tekenaar

#7
Ik begrijp inmiddels van Plaatselijk Belang dat de overlast bestaat uit geluidsoverlast en incidentele uitwerpselen op grafkisten en hoofden tijdens begrafenissen ... Overigens heeft Plaatselijk Belang geen rol gehad in deze, ze hebben alleen het bericht geplaatst op hun website.

Er schijnt een verjaagactie te zijn geweest, waarna de kauwtjes in hun traditionele broedplaatsen in de lindebomen zijn teruggekeerd. M.a.w. moedwillige verstoring zonder langdurig effect.

Ik ben benieuwd wat je van de gemeente te horen krijgt. Evt stuur ik je de reactie van de buurtvereniging via een pb over fb. (Ik neem aan dat jij dezelfde egel-Merel bent :).

Ik denk dat er geen onduidelijkheid bestaat over de soort (kauwtjes), alleen sommige buurtbewoners gebruiken de verkeerde naam.

Van de Fryske Feriening foar Fjildbiology heb ik geen reactie ontvangen. Mischien omdat mijn email niet in het Fries was geschreven ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Merel

Hahahaha nee ik ben niet de egel-Merel. Dat is Merel Klaarmond uit Steenwijk. En ik ben Merel Zweemer uit Leeuwarden. Onvoorstelbaar dat er twee Merels zijn die zich bemoeien met natuur he? :P

Toevallig ben ik ook lid van de FFF en je hoeft zeker geen Friestalige mail te sturen om reactie van ze te krijgen. Ik weet alleen niet of de FFF de juiste organisatie hiervoor is. Ik heb begrepen dat de FFF voorheen wel wat meer actiegroep-achtig was, maar nu zijn ze vooral een plek waar kennis geclusterd wordt. Misschien wil de FFF wel weer wat meer richting actie groeien, dat blijkt uit recente ledenvergaderingen, maar daarbij moet de toekomst uitwijzen hoe dat vorm gegeven wordt.

Ik heb nog geen contact gelegd met de gemeente, maar ik zal kijken of dat deze week lukt. :)
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer