Spinnen-excursie in 2020

Gestart door Ed Colijn, maart 06, 2020, 16:45:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ed Colijn

Ook in 2020 zal er door de Spinnenwerkgroep van EIS-Nederland weer een excursie worden georganiseerd. Als datum is zaterdag 6 juni uitgekozen, het weekend na Pinksteren. Houd die datum dus vrij. De Veluwe is een toeristische trekpleister, maar we kunnen verwachten dat de drukte op die dag net iets minder zal zijn dan van Hemelvaart tot en met Pinksteren.

Details over waar en hoe laat we elkaar zullen treffen worden later toegestuurd aan allen die zich aanmelden. Belangstelling? Stuur dan een bericht naar Peter.vanhelsdingen@naturalis.nl
als voorlopige opgave.

Dit keer is het Mosterdveen bij Vierhouten uitgekozen als gebied waar we met elkaar kunnen kijken wat een bijzonder terrein op de Veluwe aan soorten spinnen en hooiwagens herbergt.
Het Mosterdveen is een relatief onbekend terrein. Het was ooit een camping met veel sta-caravans en chalets op een terrein met hoge natuurwaarden. De provincie Gelderland heeft in 2013 de camping opgeheven en het gebied is sindsdien in beheer bij de gemeente Nunspeet waartoe Vierhouten behoort. Alle sporen van de camping zijn verdwenen. Het terrein is "teruggegeven aan de natuur", zoals dat zo mooi klinkt.
Het is gevarieerd gebied met droge bospercelen afgewisseld met natte heideterreinen en een paar vennen. Er is vergunning verkregen voor onderzoek op de "vochtige heide" en "kruiden- en faunarijk grasland" en de aangrenzende bospercelen. De kwetsbare natte heide en de vennen blijven verboden voor ons, maar de voor ons toegankelijke terreinen bieden voldoende afwisseling.
groet,

Ed Colijn
NEV Sektie Everts

Ed Colijn

De spinnenexcursie van de Spinnenwerkgroep van EIS-Nederland van 6 juni is afgelast vanwege de onduidelijkheid of we dan al in het "post-corona" nieuwe normaal het veld in kunnen.

Er zal een nieuwe datum worden gezocht in de herfst.
groet,

Ed Colijn
NEV Sektie Everts