Alweer een extreem vroeg voorjaar, mogelijk een record.

Gestart door BartAbc, februari 12, 2020, 09:01:37 AM

Vorige topic - Volgende topic

BartAbc

Door het extreem zachte weer deze winter loopt de natuur flink voor. We zien het aan de vroege bloei van allerlei soorten bollen en andere winterbloeiers en soorten van het vroege voorjaar. Als we uitgaan van de weergegevens dan kun je de voortgang van het voorjaar berekenen met behulp van de Temperatuursom (Growing Degree Days). Hier zien we het verloop van de temperatuursom voor alle jaren vanaf 1979, met daarbij ook de resultaten van de Natuurkalender (planten) tot ongeveer 2014.

http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom_Fenologie.pdf

We zien dat vroege en late voorjaren elkaar afwisselen. Maar als we de gemiddelden uitrekenen voor periodes van 30 jaar (dat is de standaard in de klimatologie) dan is te zien dat het voorjaar steeds meer vervroegd.
http://www.logboekweer.nl/Fenologie/TsomOntwikkeling30jr.pdf

Als we de vroegste jaren met elkaar vergelijken dan zien we dat we nu zelfs het zeer vroege jaar 2007 voorbij zijn. Maar het ligt dicht bij elkaar en de volgorde kan ook wel weer veranderen.



Het is jammer dat er geen resultaten van de Natuurkalender meer gepubliceerd worden. Na de komst van Nature Today is de belangstelling vanuit Wageningen verminderd. Ik denk dat het ook moeilijk is om per soort een eerste bloeidatum te berekenen op basis van gegevens van heel Nederland. Vaak is er wel twee weken verschil tussen het zuidwesten en het noordoosten, en daarbij komen nog de verschillen door microklimaat en verschillende genotypen van de waargenomen soorten. Vooral als buitenlands materiaal wordt gebruikt (van op zich inheemse soorten) wordt het beeld verstoord.
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

adamhill

het is jammer om te kijken hoe het klimaat verandert. onze planeet gaat langzaam dood  :'(

BartAbc

#2
Op dit moment is het voorjaar zijn koppositie kwijtgeraakt. We lopen achter op 1990, 2007 en 2014. Misschien dat een tussensprint de komende week daar weer verandering in kan brengen.



zie ook:
http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom_Fenologie.pdf

Citeerhet is jammer om te kijken hoe het klimaat verandert. onze planeet gaat langzaam dood  :'(

Kom adamhill, zo'n vaart zal het nou ook weer niet lopen. Het optimistische antwoord is: de natuur zal zich altijd wel weer aanpassen aan een veranderd klimaat. Het kan natuurlijk wel een tijdje duren voordat er een nieuw evenwicht gevonden is.
Het pessimistische antwoord is: er zijn naast klimaatverandering nog vele andere bedreigingen, zoals de massale kap van (tropisch)oerwoud, massale en vervuilende mijnbouw (ook voor de energietransitie), plastic vervuiling.

vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

marcel234

Citaat van: BartAbc op april 06, 2020, 11:41:31 AM
Op dit moment is het voorjaar zijn koppositie kwijtgeraakt.
Het weer was toch best wel goed in april, heel veel zonne energie opgewekt.

BartAbc

#4
Citaat van: marcel234 op april 21, 2020, 17:33:03 PM
Citaat van: BartAbc op april 06, 2020, 11:41:31 AM
Op dit moment is het voorjaar zijn koppositie kwijtgeraakt.
Het weer was toch best wel goed in april, heel veel zonne energie opgewekt.

Ja, het ziet er naar uit dat april record-zonnig gaat worden. En dat terwijl april vorig jaar ook al zo hoog scoorde!
http://www.logboekweer.nl/GlobaleStraling/DeBilt_Glob.pdf

Nog opvallender dan de hoeveelheid zon en de temperatuursom is op dit moment de droogte. De oppervlakkige bodemlaag is nu op veel plaatsen record-droog voor de maand april. Bijvoorbeeld in Volkel, niet ver van de Peel waar de afgelopen dagen een grote natuurbrand was.

http://www.logboekweer.nl/Neerslagoverschot/Volkel_NOVS.pdf

Maar in absolute zin is het nu minder droog dan in juli 2018 en begin juli 2019. Het is dus toch opvallend dat de brand zo'n enorme omvang kon krijgen. De stevige wind zal er wel aan bijgedragen hebben. Ook zou het kunnen dat er door de Corona allerlei mensen in het gebied komen die zich vervelen. Zo'n brand ontstaat ook niet vanzelf.
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

rudi

Zolang een dieptepunt als een record wordt beschouwd, komt er geen positieve verandering Vooral NOS heeft er een handje van om klimaatdieptepunten records te noemen. Als er mensen overlijden aan Corona, dan noemt men de stijgende lijn geen record, maar gaat het over weer of klimaat dan is het alsof we de wereldcup hebben gewonnen, hitterecord, droogterecord enz.
Ongemerkt nemen mensen dit verkeerde taalgebruik over, mogelijke oorzaak is de kindvriendelijke manier van berichtgeven, wat uiteindelijk fake nieuws maakt.
Mijn favoriet: Visdief !
Begonnen mei 2011.
Totaal 62.000 waarnemingen.
Totaal 1170 (alle) soorten.
246 vogelsoorten.
Vriendelijke groet,
R Wortelboer

jeroen vinke

Citaat van: rudi op mei 03, 2020, 06:46:28 AM
Zolang een dieptepunt als een record wordt beschouwd, komt er geen positieve verandering Vooral NOS heeft er een handje van om klimaatdieptepunten records te noemen.
Ik dacht dat dit alleen mij opviel, van dat positieve toontje. Van mij mag de nadruk ook wel wat meer op het negatieve wat betreft de records.
Maar goed, een record is een record, of dat nu een diepte of hoogtepunt is, positief of negatief. Ik denk alleen niet dat een positieve verandering afhangt van het weerbericht van de NOS.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke