Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Alweer een extreem vroeg voorjaar, mogelijk een record.  (gelezen 144 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BartAbc

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 606
    • logboekweer.nl
Alweer een extreem vroeg voorjaar, mogelijk een record.
« Gepost op: februari 12, 2020, 09:01:37 am »

Door het extreem zachte weer deze winter loopt de natuur flink voor. We zien het aan de vroege bloei van allerlei soorten bollen en andere winterbloeiers en soorten van het vroege voorjaar. Als we uitgaan van de weergegevens dan kun je de voortgang van het voorjaar berekenen met behulp van de Temperatuursom (Growing Degree Days). Hier zien we het verloop van de temperatuursom voor alle jaren vanaf 1979, met daarbij ook de resultaten van de Natuurkalender (planten) tot ongeveer 2014.

http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom_Fenologie.pdf

We zien dat vroege en late voorjaren elkaar afwisselen. Maar als we de gemiddelden uitrekenen voor periodes van 30 jaar (dat is de standaard in de klimatologie) dan is te zien dat het voorjaar steeds meer vervroegd.
http://www.logboekweer.nl/Fenologie/TsomOntwikkeling30jr.pdf

Als we de vroegste jaren met elkaar vergelijken dan zien we dat we nu zelfs het zeer vroege jaar 2007 voorbij zijn. Maar het ligt dicht bij elkaar en de volgorde kan ook wel weer veranderen.Het is jammer dat er geen resultaten van de Natuurkalender meer gepubliceerd worden. Na de komst van Nature Today is de belangstelling vanuit Wageningen verminderd. Ik denk dat het ook moeilijk is om per soort een eerste bloeidatum te berekenen op basis van gegevens van heel Nederland. Vaak is er wel twee weken verschil tussen het zuidwesten en het noordoosten, en daarbij komen nog de verschillen door microklimaat en verschillende genotypen van de waargenomen soorten. Vooral als buitenlands materiaal wordt gebruikt (van op zich inheemse soorten) wordt het beeld verstoord.
« Laatst bewerkt op: februari 13, 2020, 15:23:57 pm door BartAbc »
Gelogd
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.05 seconden met 19 queries.