Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Aandachtspunten bij het waarnemen en invoeren van (korst)mossen  (gelezen 677 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkjanvdkolk

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 4692
  • Admingroep: Korstmossen
    • http://waarneming.nl/user/view/10166
Aandachtspunten bij het waarnemen en invoeren van (korst)mossen
« Gepost op: februari 12, 2020, 08:24:21 am »

Het aantal ingevoerde waarnemingen van mossen en korstmossen stijgt enorm. We willen jullie vragen om bij het doorgeven van mossen en korstmossen te letten op de volgende aandachtspunten:

1. Vul in het opmerkingenveld gegevens in over de standplaats
Informatie over de groeiplaats kan helpen bij de determinatie van een soort, maar ook bijdragen aan onze kennis over de soort. De standplaats kan ingevuld worden als opmerking, of geselecteerd worden onder 'substraat'. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn, maar tenminste aan te geven of een soort op de grond, op boom, op steen of op hout groeit.

2. Wees terughoudend met verzamelen
Het verzamelen van (korst)mossen is soms nodig voor determinatie en daarom nuttig om onze soortenkennis te verbeteren. Toch moet verzamelen met zorgvuldigheid en terughoudendheid gedaan worden. Overleg als je iets verzameld bij voorkeur met een admin en zorg dat het materiaal bij een expert terechtkomt, en uiteindelijk in een herbarium, zodat het goed bewaard blijft. Verzamel nooit zeldzame (korst)mossen op bekende groeiplaatsen! Wanneer dit gebeurt zijn we genoodzaakt soorten standaard te vervagen.

3. Bij twitchen en excursies: Vermelden van determinatie
Er worden veel waarnemingen ingevoerd tijdens excursies en van (korst)mossen die getwitcht worden. Wanneer je de determinatie niet zelf gedaan hebt, vermeld dan de persoon die het exemplaar gedetermineerd heeft. Doe dit ook bij (korst)mossen die getwitcht zijn, of vermeld tenminste dat het gaat om een bekende groeiplaats. Waarnemingen van getwitchte (korst)mossen waarvoor eigenlijk microscopische controle nodig is, en waarbij niet vermeld is dat het om een bekende groeiplaats gaat, zullen niet goedgekeurd worden. De reden hiervoor is dat met het toenemen van het aantal waarnemingen, het steeds moeilijker is om bij een verandering van determinatie alle 'kopie-waarnemingen' ook te herzien.
Gelogd
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.047 seconden met 20 queries.