Is dit een Boompuist ???

Gestart door chrispy, januari 31, 2020, 18:55:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

chrispy

Gevonden in natuurgebied "de Scherpenberg"in Loenen, Gelderland op 25-09-2017.
Afmetingen 2.5 x 2 cm.

Graag reacties, groeten Chris
Door Macula degeneratie kunnen er type-fouten aanwezig zijn. Excuses hiervoor.

paddenstoelenmonster

Beste Chris, er reageert helemaal niemand, wat vreemd, zo moeilijk is deze puzzel toch niet?
Een boompuist is altijd heel pluizig/wollig/harig. Groeit eigenlijk alleen op naaldhout. Als ze oud worden, vallen ze als bruin poeder uit elkaar. Dat deze een geel korstje heeft klopt dus totaal niet met Boompuisten, want die zijn altijd beige/wittig. Deze soort valt wat mij betreft met grote zekerheid af.
Dan zijn er no 2 goede kandidaten over, die allebei met het ouder worden een bruin pasteuze kern krijgen waarin het sporenpoeder zit dat na droging en uit elkaar vallen van de korstvormige huid als poeder verspreid wordt. De ene is een Zilveren boomkussen, maar die is, zoals de naam al aangeeft nogal zilverkleurig - na de jonge wit/gelige korrelige/slijmerige startfase. Ik heb mijn meest gele exemplaar opgezocht en onderstaand bijgevoegd. valt dus ook af.
Blijft er nog 1 erg geschikte kandidaat over: Heksenboter. Zoals de naam al aangeeft is die na een wit korrelige startfase al snel meestal behoorlijk fel geel van kleur (andere kleuren kunnen echter ook, bijv wit, beige, bruin en zelfs roodachtig) en de lichtgekleurde kern verandert ook hier - net als bij het Zilveren boomkussen - naar donkerbruin, terwijl de korst bros wordt en in stukken breekt door het droogproces van de pasta. zulke veranderingsprocessen vallen je pas op als je meerdere dagen achter elkaar zo'n zwam bezoekt en fotografeert. Altijd bij zulke slijmzwammen even met een mesje een segmentje uitsnijden, of er met je vinggertop in duwen om de binnenkant te zien. Heel leerzaam! Dat geel/wittige spiinselachtige vlies met die donkere kerninhoud is ook wat je op jouw foto's ziet.
Onderstaand een foto uit een goedgekeurde waarneming: https://waarneming.nl/waarneming/view/178713218?_popup=1
Succes, Henk de zwamneus
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

chrispy

Best monster ???

Bedankt voor de zeer uitgebreide reactie.  Ik had dit zelf als heksenboter moeten herkennen. Beetje blind moment gehad.

Nogmaals bedankt, groeten, Chris
Door Macula degeneratie kunnen er type-fouten aanwezig zijn. Excuses hiervoor.

ridderzwam

Henk, opnieuw knap je waarnemingen hier onder woorden gebracht. Maar heb je echt een witkorrelige startfase van Heksenboter waargenomen ? Ikzelf ken alleen de slijmerige gele flexibele plasmodiumstart en de eropvolgende stadia.

groet,
Ria.

paddenstoelenmonster

#4
Zeer gewaardeerde Ria, Misschien heb ik mij iets te sterk uitgedrukt dat ze een witte startfase hebben en daarna snel fel geel van kleur. Als ik er nader op studeer - en dat is nu het leuke van iets formuleren en daar (gelukkig) reactie op te krijgen. Ze lijken meer ofwel geel ofwel wit te beginnen en dan ook zo te blijven. Sorry dus
Ik zal enige witte vermelden. Voor mij - en kennelijk ook de Admis - zijn dit toch zeker Heksenboters, alhoewel ik ook witte exemplaren heb die niet goedgekeurd zijn. Aangezien ik zowel de Heksenboters alsook de Zilveren boomkussens goed ken, meen ik althans het verschil tussen die beide onderhand wel te kennen.
1: https://waarneming.nl/waarneming/view/177281065?_popup=1
2: https://waarneming.nl/waarneming/view/177607386?_popup=1
3: https://waarneming.nl/waarneming/view/177711051?_popup=1
4: https://waarneming.nl/waarneming/view/178256705?_popup=1
5: https://waarneming.nl/waarneming/view/178699280?_popup=1
6: https://waarneming.nl/waarneming/view/179228315?_popup=1
7: https://waarneming.nl/waarneming/view/179567966?_popup=1
8: https://waarneming.nl/waarneming/view/180072054?_popup=1
9: Wit en geel bij elkaar https://waarneming.nl/waarneming/view/177629329?_popup=1
10: Wit en geel bij elkaar: https://waarneming.nl/waarneming/view/177230854?_popup=1 Zie ook onderstaande foto
Ik kan me natuurlijk vergissen, maar de Heksenboters die ik gezien heb blijken erg veel kleurvariatie te kennen.
Die eventuele kleuromslag is een leuk studiepunt voor de komende zomer. Zo blijf je leren
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

ridderzwam

Eveneens zeer gewaardeerde Henk,

nòg méér pracht en toelichting en denkwerk van jouw kant. Complimenten en dank.

Je toont  foto's van Heksenboter in gefixeerd stadium. En ja Heksenboter in dat stadium  oogt korrelig en kan geel/wit/rossig varieren. Maar ik doelde op het daaraan voorafgaande stadium,het stadium tussen het uittreden uit het substraat en het fixeren. Dat  slijmerige bewegende knalgele plasmodiumstadium , dat is voor ons , boswandelaars, de waar te nemen beginfase toch. En die is niet witkorrelig . Zo dacht ik, voorzichtig...

Hartelijke groet,
Ria

 

paddenstoelenmonster

Zeer gewaardeerde Ria,
ik ben natuurlijk absoluut geen slijmzwammenspecialist. Veel te moeilijk voor me. Ik kan veel van jouw groeifasen terminologie leren. Vaktermen als plasmodium en nog niet gefixeerde fase. Prachtig!! Jouw foto is inderdaad heel herkenbaar, dat zie ik ook vaak.
Ik wandel niet zoveel in het bos, want ik heb een slechte knie, maar doe bijna alles fietsend en als ik dan wat zie stap ik af en struin even. Bramen, teken en loslopende honden hebben het dan altijd op mij voorzien, maar ja op het pad groeit niet zoveel.
Als ik echter witte of gele "vlekken" zie ga ik er beslist op af.
Ik moest even zoeken, maar bedoel je dit dan misschien (onderstaande foto) Zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/178256705?_popup=1
Dat is toch niet de gefixeerde fase en ook niet echt duidelijk geel te noemen.
Dan nog 2 waarnemingen die iets verder al ontwikkeld zijn
Zie https://waarneming.nl/waarneming/view/179313933?_popup=1. en https://waarneming.nl/waarneming/view/179773444?_popup=1.
Ook de witte kluit is nog erg jong - waarschijnlijk al wel gefixeerd - maar zal toch ook wel wit daarvoor geweest zijn veronderstel ik. Maar ja deze waarneming zijn niet goedgekeurd, maar voor mij is het geen Zilveren boomkussen. Misschien denken de Admins net als jij?
Dan de laatste en meest recente waarneming https://waarneming.nl/waarneming/view/180072054?_popup=1. Zo verspreid ken ik Zilveren boomkussens absoluut niet. Dat zijn vrijwel altijd tamelijk ronde of langwerpige kussentjes, die ook wit korrelig beginnen, maar al heel snel een zilveren vliesje krijgen en dan echte kussentje worden. Daar heb ik wel 2 voorbeelden van die ik mooi in hun ontwikkeling vanaf een tamelijk pril stadium heb kunnen volgen.
zie https://waarneming.nl/waarneming/view/171060810?_popup=1 en ook
zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/170431153?_popup=1, waarbij vooral bij deze laatste het mij erg opviel dat ze zo snel tot ontwikkeling kwamen. Het aantreffen van het prilste begin is dan ook puur een toevalstreffer, die je als oplettende wandelaar toch maar zelden mee zult maken.
Tot zover mijn beschouwingen. Het is wat veel misschien, maar ik respecteer jouw menig ten zeerste en wil graag aan de hand van argumenten en voorbeelden discussi-eren!
Maar misschien denk jij daar anders over? Ik sta open voor commentaar, want daar kan ik van leren!
Weer een extra argument om de komende zomer goed op te letten, want ja die jongste fase intrigeert mij ook mateloos!
Henk
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

chrispy

Beste Henk en Ria,

Jullie begrijpen vast wel dat ik als leek niet alles kan volgen maar geniet en leer van deze correspondentie.

Groeten, Chris
Door Macula degeneratie kunnen er type-fouten aanwezig zijn. Excuses hiervoor.

paddenstoelenmonster

#8
Beste Chris en Ria, stelt Ria een vraag en doe je je best om een antwoord te geven, komt er totaal geen reactie. Dat vind ik jammer, maar misschien dacht ze dat met jouw laatste bericht dat de discussie gesloten was.
Ik heb dit al een keer eerder bij de hand gehad: zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,459715.0.html
Het zou toch leuk zijn als Ria er kennis van neemt!
Henk
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

chrispy

Beste Ria en Henk,

Ik heb door verregaande oogproblemen nog maar 30% zicht in mijn rechter- en 15% zicht in mijn linkeroog. Verder zie ik alles wazig en heb ik speciale apparatuur nodig om te kunnen lezen.
Excuses als ik niet correct op correspondentie reageer, nogmaals, ik ben erg dankbaar voor jullie reacties. Erg lange brieven lezen is voor mij erg vermoeiend en dan wil ik wel eens een deel missen.

Nogmaals welgemeende excuses en ik hoop dat jullie wel blijven reageren op mijn vragen, groeten, Chris
Door Macula degeneratie kunnen er type-fouten aanwezig zijn. Excuses hiervoor.

jan pos

Beste Chris,
jij reageert uitstekend op correspondentie en Ria al helemaal :duim:

Groeten, Jan

paddenstoelenmonster

Beste Chris, je reacties zijn prima, en ik heb - net als Jan - veel begrip voor je slechte gezichtsvermogen. Dat jij nog zo actief met paddenstoelen bezig bent oogst toch alleen maar bewondering. Ik wil je dan ook met alle plezier blijven helpen. Dat is nu het leuke van een Forum. Veel weten altijd veel meer dan 1!
Henk
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

ridderzwam

Bovenstebeste Henk, jaja ik prijs je immer dat je zo hard werkt aan goede hints en toelichtingen hier.
Maar moet nu toch even doorgaan op je verwijten aan mijn adres.
Ik loop nu een paar dagen te sudderen op een antwoord op je laatste post van 4 febr.j.l. .. Want jij (niet ik) had een vraag gesteld. Natuurlijk ging ik daarop antwoorden. Sindsdien pieker ik hoe een mens al wat ik als een wonder beschouw bij het waarnemen van slijmzwammen kan verwoorden Allerlei vragen dringen zich op . Reeds als we , daar ging het topic over, zo op het oog Zilv..Boomk. met Fuligo vergelijken : Als het Boomk. nog in z'n sappige fase vorm krijgt, komt er in één nacht een (separaat toegevoegd) vel overheen. Bij Fuligo ontstaat denk ik de verharding door verandering van cellen.....Ik weet niet hoe dat zich t.o.v.elkaar verhoudt. Al die veranderingen die je snel opeenvolgend waarneemt..... Het voert te ver voor dit forum zo piekerde ik. Hoort op het Slijmzwammenforum.

Ondertussen heb ik hier druk verjaarsvisite , allerlei lieverds die niet op de dag zelf kwamen .. komen moet ik zeggen, want zondag a.s. + in de loop v.d.komende week komen er ook nog.

Ik ben blij met de reactie van Jan Pos met zijn dikke duim naar mij toe... Dank je Jan... Je hebt gelijk, ik ben er ècht heel secuur in. 

De keer dat ik dan niet bedankt heb , in oktober, heb ik even nagekeken, ja het is waar en het klopt, want ik werd toen hals over kop in het ziekenhuis opgenomen ......... Heb je verhaal nu gelezen, Henk,  ervan geleerd. Alsnog bedankt ervoor,

Groet Ria





paddenstoelenmonster

Zeer gewaardeerde Ria, je hebt gelijk, soms ben ik ongeduldig uitgevallen. Dan verwacht ik van anderen dat zij zich ook met hart en ziel aan de paddenstoelenhobby overgeven. Sorry dat ik je overvallen heb, maar ik wist niet hoe ik je anders kon bereiken. Ik zie nooit afbeeldingen van jou op waarneming.nl, maar alleen posts etc. op het Forum. Met andere waarnemers correspondeer ik gewoon via e-mail en kan ik reageren op door hen geplaatste foto's en dan krijgen ze vanzelf mijn e-mailadres henk@monstertje te zien.
Maar zoals je hebt kunnen lezen waardeer ik je opmerkingen/vragen toch ten zeerste, want die nodigen uit tot zelfreflectie en nadere studie, en ik mag graag bijleren. Paddenstoelen zijn nu - naast de kleinkinderen - min of meer een dagtaak geworden. Dat anderen ook andere prioriteiten hebben besef ik vaak te weinig.
Excuus daarvoor, en van harte proficiat met je verjaardag!
Henk
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.