zijn dit geen pseudocyphellen?

Gestart door vdvaart, januari 28, 2020, 00:13:08 AM

Vorige topic - Volgende topic

vdvaart

Obsidentify zegt me dat dit groen boomschildmos is. ik meen echter pseudocyphellen te zien aan de randlobben. Ik heb een aantal goedgekeurde waarnemingen van groen boomschilmos bekeken en op een aantal daarvan zie ik ook van die witte vlekjes als op mijn exemplaar. Zijn dit geen pseudocyphellen? Als het wel pseudocyphellen zijn is de enige andere soort die ook wat groen is en die wel heeft, jeckeri.

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/184863268/.
1 Groen Boomschildmos - Flavoparmelia soredians
datum: 2020-01-08
locatie: Dordrecht - Oud stadscentrum (ZH)

foto's:




overzichtsfoto met boven groene schildmossen en daaronder twee grijze ik weet niet goed raad met de wat mij pseudocyphellen lijken die groen boomschildmos niet hoort te hebben maar ik zie een aantal goedgekeurde waarnemingen die ook van die witte vlakjes hebben
Met vriendelijke groet
Koos van der Vaart

lukasverboom

Punctelia jeckeri is niet groener dan Punctelia subrudecta. Bovendien heeft die soralen die langs de randen van de lobben groeien, waardoor het geheel een rafelig uiterlijk krijgt. Deze heeft ongeveer ronde, vrij fijne soralen, en dat past beter op Flavoparmelia soredians.
Er is ook nog een groene soort met pseudocyphellen, Flafopunctelia flaventior. Deze lijkt het me niet, de soralen lijken meer op die van Flavoparmelia soredians. De witte plekken kunnen beschadigingen zijn (immers is de merg van al die soorten wit).

Trouwens, dat gestippeld schildmos Punctelia subrudecta dat er omheen groeit is mogelijk besmet met Pronectria oligospora. Als je die verkleuring op de lobben ziet, kijk dan eens met een loepje of je roodachtige stipjes op het korstmos ziet: dat is deze parasiet. De laatste maanden lijkt die zeer algemeen te zijn; daarvoor had ik hem nooit gezien.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

vdvaart

Dank je wel Lukas. Beschadigingen, ja dat zou kunnen. Heb ik gek genoeg geen rekening mee gehouden. Ook in het veld dacht ik daar niet aan. Ik weet denk ik nog waar ik dit zag, vlak bij mijn huis, ga nog eens kijken naar die parasiet en dan ook meteen de beschadigingen nog eens bestuderen.
Met vriendelijke groet
Koos van der Vaart

H Timans

Op het rijpmos zijn de zwarte vlekken  Lichenochora Weillii!

Ik heb ook wel gestunteld met die witte lijntjes van bosschildmos en groen boomschildmos, dit is te vergelijken met wat netschildmos heeft: lijntjes. Pseudocypellen zijn redelijke duidelijke verdunningen van het thallus (zoals met je gestippeld schildmos op dezelfde foto, de witte stippen zijn duidelijke vervormingen/verdunningen van het thallus). Oosters Schildmos vormt vrij duidelijke pseudocyphellen, gevallen die lijken op bosschildmos of groen boomschildmos met deze pseudocyphellen (vaak wat grauwere thalluskleur) behoren tot deze soort. Dat lijkt mij hier dus niet het geval.
Mvg Harold Timans

vdvaart

Ook bedankt Harold. En nog een parasiet begrijp ik? Staan niet eens in mijn boek!
Met vriendelijke groet
Koos van der Vaart

lukasverboom

Nee, korstmosparasieten staan niet in de boeken. Er zijn er maar een paar in het veld te herkennen, één op grauw rijpmos (Lichenochora weillii), drie op rond schaduwmos (Arthonia phaeophysciae, Taeniolella phaeophysciae, Lichenochora obscuroides), op Punctelia heb je dus Pronectria oligospora, op stoeprandvingermos Polycoccum pulvinatum, op Xanthoria heb je Xanthoriicola physciae, voor de meeste andere heb je een microscoop nodig.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

vdvaart

Ik heb op basis van een suggestie op het forum wel eens een Arthonia cf ingevoerd, maar die bleek niet te beoordelen. Ontbreekt ook in jouw lijstje van parasieten die je in het veld kunt waarnemen Lukas, dus dat verbaast niet. Ik ben vandaag langs de boom gelopen en gezocht naar Pronectia. Ik zie wel overal oranje vlekken maar nergens de peritheciën die ik op verspreidingsatlas op een mooie foto van Henk-Jan vd Kolk zag. Ook de zwarte verkleuring van het rijpmos bekeken, dat ziet er dan wel uit als wat ik als Lichenochora weillii op foto's zie. Zal ik als waarneming plaatsen. Het zou overigens wel een beetje raar zijn als die twee zeldzaamheden op die boom groeien. Ik meen dat verspreidingsatlas ook van allebei zegt dat de microscoop er aan te pas moet komen.
Ook de beschadigingen vs. pseudocyphellen op het groen boomschildmos weer bekeken. Blijft moeilijk. Moet een keer netschildmos zien, denk ik.
Nogmaals bedankt voor de feedback Lukas en Harold.
Met vriendelijke groet
Koos van der Vaart

lukasverboom

Ja, eigenlijk moet je ook voor Lichenochora weillii de ascomata de ascomata goed bekijken. Afstervende rijpmossen worden ook soms zwart. Als het nat is is het het best te beoordelen.

Arthonia parietinaria en Arthonia apotheciorum moeten eigenlijk onder de microscoop.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

marcel234

#8
Citaat van: vdvaart op januari 28, 2020, 11:19:09 AM
En nog een parasiet begrijp ik? Staan niet eens in mijn boek!
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=644135
http://natuurtijdschriften.nl/search?portal=natuur&keyword=Pronectria+oligospora%3A&go=

Weet niet welk boek je hebt, maar je zou ook je kennis aan kunnen vullen met artikelen. Henk Jan noemt in de literatuurlijst ook geen boeken...