Is dit dark morph van Kleine Zilverreiger ?

Gestart door Henk Baptist, januari 22, 2020, 10:17:15 AM

Vorige topic - Volgende topic

Henk Baptist

Bij het nakijken van mijn foto's stuitte ik nog op deze, nu op observation.org geplaatste waarneming
https://observation.org/waarneming/view/184364260

Lokaal was de vogel geduid als hybride Blauwe Reiger X Grote Zilverreiger, maar dit klopt zeker niet.
De enige andere mogelijkheid lijkt me Egretta gularis, Westelijke Rifreiger. Maar in de Donaudelta lijkt me dit ook niet voor de hand liggend.

De donkere fase van Kleine Zilverreiger wordt als zeldzaam geduid. Maar hoe zeldzaam is dit ?
Dan is er nog de soortstatus van E.garzetta en E.gularis. Hoe moet je dit duiden bij een dergelijke waarneming?

Wie weet raad? 

lupokatja

Een zuivere Westelijke Rifreiger lijkt het me (o.a. vanwege formaat en vorm van de snavel) niet, blijft over een donkere Kleine Zilverreiger of een hybride tussen die twee. Daar is, iets langer geleden alweer, wel het een en ander over geschreven (o.a. https://britishbirds.co.uk/article/identification-of-western-reef-egrets-and-dark-little-egrets/) en dergelijke hybrides zijn ook wel uit Roemenie bekend/gemeld (https://www.researchgate.net/publication/313784442_Recent_Data_on_the_Danube_Delta_Romania_Avifauna_from_the_2014_and_2015_Summer_Seasons). Mijn indruk is dat niemand het nog precies weet, maar als ik jou was zou ik de vogel als een hybride invoeren (https://observation.org/soort/view/106647), eventueel met een vraagtekentje.

Succes,

Lützen Portengen

ps. Meer recent is er ook een artikel verschenen over hybrides tussen Kleine Zilverreiger en Rode-Zeerifreiger (E. schistacea), zie hier https://www.researchgate.net/publication/321668053_Probable_hybrids_Little_Egret_x_Indian_Reef_Heron_in_India_and_Sri_Lanka.