weekdieren in het nieuws

Gestart door ruut, januari 18, 2020, 02:04:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

Gevaarlijke slak duikt op in Oosterschelde.

Mossel- en oesterkwekers maken zich zorgen over de vangst van een grote, exotische slak in de Oosterschelde, de geaderde stekelhoren. Die kwam tot nu toe in Nederland niet voor en behoort tot de gevaarlijkste invasieve zee-exoten ter wereld.
De roofslak voedt zich met schelpdieren en kan de mossel- en oestervelden in de Oosterschelde kaalvreten.

Volgens schelpdieronderzoeker Jeroen Wijsman van de helpdesk mosselkweek van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) is tot nu toe één volwassen slak van 16 centimeter groot uit de Oosterschelde gevist.

Uitroeien onmogelijk

Het dier heeft daar zeker tien jaar geleefd, maar het is niet duidelijk hoe de slak in de Zeeuwse wateren kwam. Als er meer geaderde stekelhorens in de Oosterschelde leven heeft de mossel- en oestersector een groot probleem, want het is vrijwel onmogelijk het beest uit te roeien, zegt hij.

De slak hoort thuis in de westelijke Stille Oceaan. Er leeft ook een populatie bij Quiberon in Bretagne (Frankrijk).

Uitgezaaide schelpresten

Mogelijk is de slak in de Oosterschelde als larf op de golfslag in Zeeland terechtgekomen. Het kan ook zijn dat larven zijn verspreid door het uitzaaien van schelpresten in het water.

https://a.msn.com/r/2/BBZ4fS1?m=nl-nl&ocid=Nieuws

peeterke

vriendelijke groeten,

Kees

David Tempelman

er was al een melding uit 2018, die de PZC over het hoofd had gezien  :rolleyes:
ik ben wel zeer blij dat de waarnemingen bij ons geregistreerd worden. zo kunnen dergelijke (mogelijke) invasieven goed gevolgd worden.
de komt van deze soort lijkt me trouwens perfect gekoppeld aan de teelt van exotische soorten zoals j. oester en f. tapijtschelp.
met vriendelijke groet,
David

Ton van Haaren

Ook al voor de kust bij scheveningen in 2005, maar je moet het wel goed lezen. Wel nieuw voor de Oosterschelde maar zeker niet nieuw voor Nederland
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

Deborah

#4
De zeeoor, eerst bijna uitgeroeid, nu beschermd in Trouw d.d. 17-12-2020.

Planktonslakken van Naturalis eindelijk in kaart gebracht op Nature Today door Naturalis Biodiversity Center d.d. 19-12-2020.
Met vriendelijke groet, Deborah