Klein vedermosje in een Limburgse groeve: gracilifolius?

Gestart door lukasverboom, januari 06, 2020, 17:44:17 PM

Vorige topic - Volgende topic

lukasverboom

Dit vedermosje vond ik tijdens een vleermuistelling (dus op niet openbaar terrein). Het groeide op een zeer donkere plek, op een horizontaal stukje tussen de mergel, zonder andere mossen in de buurt. Ik heb geen kapsels gezien. Van de honderden plantjes heb ik er vijf verzameld.
De plaats was droog (kwam geen water bij), maar wel luchtvochtig. De ondergrond was hard, met een dun laagje losse mergel, maar de planten leken ook in de hardere mergel te wortelen. Het groeide als een losse mat.

De grootste plantjes zijn tegen de 3-3,5 mm hoog, en hebben bladeren van maximaal 1,4x0,28 mm. De plant heeft een zoom van 1 (soms 2) cellen breed, die op het midden van de bladeren 5-8 um breed is. De nerf loopt ongeveer tot de punt van de bladeren. De punt van de bladeren is aardig spits. Elk plantje heeft maximaal vijf bladparen. De laminacellen zijn 7-11 um lang.

Dan kom ik, vooral door de groeiplaats en het formaat, uit op een onzekere Fissidens gracilifolius, (kalk)steenvedermos. Ik twijfelde eerst over Fissidens viridulus, klein gezoomd vedermos, maar denk dat ik die adhv ecologie wel kan uitsluiten.

Eens?

https://waarneming.nl/observation/183919883/.
1 Steenvedermos - Fissidens gracilifolius vegetatief
datum: 2020-01-04
locatie: Berg en Terblijt - Geulhemmerbos (LI)

foto's:













Langste planten 3 mm lang. Laminacellen 7-11 um lang. Langste blad 1,4 x 0,28 mm. Zoom in het midden van het blad 5-8 um breed, bestaande uit 1 (2) cellen.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html