Vogelen in Cambodja met Sam Veasna Center for Wildlife Conservation

Gestart door Sven_76, december 15, 2019, 13:27:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Sven_76

Cambodja is het kleinste land in de regio Indochina en ook één van de armste met een BNP per hoofd van de bevolking van slechts 1.400 USD (2017). Het land beschikt daarentegen over een enorme rijkdom aan flora en fauna.

Wij boekten een privé tour met het Sam Veasna Center for Wildlife Conservation. Deze non-profit organisatie in Siem Reap zet zich in voor de bescherming van bedreigde diersoorten en werkt daarbij intensief samen met de lokale bevolking. Onze gids was dhr Huon Hat die een uitstekend oog (en oor) had voor vogels en ook een buitengewoon leuke vent.

Dag 1
Boottocht over het Tonle Sap meer en de broedkolonie bij Prek Toal. In een dag zagen we 58 unieke soorten waaronder de Javaanse maraboe, Indische maraboe, Maleise Nimmerzat en Grijze pelikaan.

Dag 2
's Morgens bij het krieken van de dag stonden we in de graslanden onder een stralende zon met verse croissants als ontbijt in het veld, toen binnen een kwartier een vrouwtje Baardtrap overvloog. Later zagen we nog vier mannetjes zodat de ochtend in alle opzichten perfect verliep. In de middag kwamen we aan in het Cambodjaanse regenwoud bij BeTreed waar we comfortabel sliepen in de boomhut. Hier zagen we de Groene Pauw, gibbons en talloze andere vogels en vlinders.

Dag 3
Na nog een ochtend BeTreed was het tijd om door te rijden naar de grote vlakte in het noorden van het land. Kniehoog gras, verspreide bomen, een halfopen landschap. Hier zochten en vonden we de Witschouderibis. Overnachting in ecolodge Tmat Boey, vrij basic maar prima. Vier muren, klamboe, werkende douche. Een mens heeft weinig nodig. Net als overal trouwens waren de medewerkers van de accommodaties zeer vriendelijk en werd er simpel en heerlijk voor ons gekookt. Een Engels stel waren de enige andere gasten dus we hadden de lodge praktisch voor onszelf.

Dag 4
In dezelfde graslanden leeft ook de Reuzenibis die we na enig zoeken vonden. SVC betaalt locals om de nesten te bewaken en beloont ze als ze nieuwe, onbeschermde nesten vinden. De populatie groeit hier weer langzaam maar gestaag.

Dag 5
Onze laatste locatie was het "gierenrestaurant" bij Boeng Toal waar we vanuit een schuilhut de Indische oorgier, Bengaalse gier en dunsnavelgier zouden kunnen bewonderen terwijl ze zich tegoed deden aan een koe. De koe lag in de middag al klaar in het veld maar de gieren bleven op hun post in de boom. We overnachtten in een tent op een stretcher en merkten dat het ook in de tropen behoorlijk kan afkoelen 's nachts. De volgende ochtend in het pikkedonker en muisstil in de hut teruggekeerd, streek de ene na de andere gier op het karkas neer. Wat een schouwspel! De koe ging schoon op en onze geheugenkaarten ook. Tevreden konden we beginnen aan de lange rit terug naar Siem Riep.

Voor wie overweegt om te gaan vogelen of vlinderen (of wild kijken in het algemeen) is Cambodja zeker een aanrader. De tours bij SVC zijn niet goedkoop maar wel elke cent waard. Wij zagen in zes dagen meer dan honderd unieke vogelsoorten (waaronder diverse bedreigde), tientallen vlindersoorten en genoeg ander moois. De ingeschakelde lokale gidsen kennen de omgeving als hun broekzak, waardoor je meer ziet in minder tijd. Cambodja is verder gastvrij, aangenaam warm in het droge seizoen en goed te bereizen.
Mijn blog over vlinderen: https://redadmiralsite.wordpress.com/

tekenaar

Een aantal medewerkers van dit center is voor zichzelf begonnen met een eigen organisatie. Ik ben niet in Cambodia geweest, maar heb de mensen wel persoonlijk ontmoet. Deze organisatie kan ik dus ook aanraden:

https://www.birdguideasso.org/
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/